Mannentaken, can I do it?
31 maart 2016 
5 min. leestijd

Mannentaken, can I do it?

Het lijkt heel simpel. Als een relatie niet meer werkt moet je er mee stoppen. Deze keuze is niet makkelijk en ook niet snel gemaakt. Maar als hij dan is genomen, kun je er achter komen dat je totaal geen rekening hebt gehouden met de praktische gevolgen (ik in ieder geval niet)! Al die mannentaken, can I do it?

Hoe slecht of goed de relatie ook was, ik weet zeker dat in elk huishouden de taken verdeeld waren in ‘typische mannen- en typische vrouwentaken’. Dat heerlijke rollenpatroon is in veel gevallen heerlijk bevestigd. Misschien deed de één wat meer dan de ander. In mijn geval deed ik ongeveer 80% van de taken. Maar ja dan bleef er toch nog 20% over waar ik mij totaal niet mee bezig hield.

Dus alleen een huishouden runnen plus die 20% voor je rekening nemen. Alles doe je eens voor de eerste keer. Goh, wat ik heb ik daarvan geleerd en wat waren al die stomme taken ineens een overwinning op mijzelf!

Het begon met mijn verhuizing. Allerlei half- of helemaal uit elkaar gehaalde meubels (gelukkig wel met handleiding) gekocht, dus er lag een uitdagende mannentaak op mij te wachten.

De eerste dag in mijn eigen huis was ik helemaal alleen en had ik mooi de tijd om met de meubels aan de slag te gaan. Het eerste pakket heb ik op mijn kleine teen laten vallen, die binnen 2 seconden blauw en dik werd. Ok, hierdoor ging ik wel even twijfelen of het echt zo verstandig was om mijn mannelijke kant te willen ontwikkelen. Ik stond met mijn telefoon in de hand, klaar om mijn vader te bellen. Maar hey, ik ben een doorzetter en gelukkig was de kast vrij makkelijk in elkaar te zetten. Daarna de andere meubels in elkaar gezet. Deze waren vrij ingewikkeld, dus: extra portie zelfvertrouwen. Na de bedden in elkaar te hebben gezet (ok, met hulp van een powerrr vriendin), was mijn euforie compleet en wist ik het zeker; ik kon het prima af zonder man!

Het werd voorjaar en meer typische mannentaken dienden zich aan; een mooie test of mijn idee om zonder man te kunnen, zou kloppen!

BBQ-en

Bijna elke man houdt er van een vuurtje te stoken en veel vlees te braden. Heel eerlijk gezegd zit ik liever aan tafel met een rosétje te wachten, maar ja. Het leek mij wel leuk om ook deze mannentaak te vervullen. Dus, een simpele BBQ gekocht. Mijn vader gevraagd of ik nu briketten of houtskool moest hebben. En oh ja, hoe zat het met aanmaakblokjes? Vol enthousiasme heb ik daarna mijn kids het dappere plan voorgelegd. Deze waren wat minder enthousiast en hadden niet zo veel vertrouwen in mijn mannelijke kant. “Mam, kun jij dat wel? Kun je anders opa niet vragen?” en “Mam, ik ben een beetje bang. Weet je echt wel wat je moet doen?” Ok, dat was de druppel. Na het opvolgen van de aanwijzingen had ik een mooi vuurtje. Trots! Na het eerste vlees erop gelegd te hebben, nam mijn zoontje van 6 de mannentaak als snel van mij over en stond hij met de tang in de aanslag het vlees te bewaken. Ok, daar moet ik nog aan werken. Maar missie toch geslaagd!

GrasmaaienMannentaken, can I do it?

Ik heb sowieso een hekel aan tuinieren (hoort ook bij die 20%), dus grasmaaien is echt iets wat ik nooit in mijn hele leven had gedaan. De vorige bewoners waren zo aardig om hun elektrische grasmaaier voor mij achter te laten, dus ik was daar al heel blij mee. Totdat ik wilde gaan maaien. De machine zag er onherkenbaar uit en ik kon geen plek vinden waar ik de stekker in moest doen. Help! Na wat gebel en ge-app was er niemand die mij kon helpen. Toen zag ik dat het handvat ingeklapt was, pfff. Stekker erin en maaien maar! Heerlijk om mijn toch wel weelderige gazonnetje (had het 3 maanden genegeerd) terug te brengen naar Wembley standaarden. Yes! Weer een mannentaak vervuld!

Grofvuil

Nog zo’n typische mannentaak. Ik haalde het niet in mijn hoofd om daar op een zaterdag naar toe te gaan. Maar goh, als je schuurtje na vier maanden vol staat met kartonnen verpakkingsafval moet je wel. Dus, achterbanken plat geklapt en mijn kleine wagentje helemaal tot de nok toe volgeladen met karton. Adres opgezocht, route ingesteld en met de afvalpas in de zak naar de vuilstort. Het viel mij overigens op dat er (weliswaar in de minderheid) zowaar meer vrouwen daar rondliepen! Weer een mannentaak die ik af kon vinken.

Ruitenwisservloeistof

Feit; alles onder de motorklep interesseert me niet. Laat staan dat ik weet waar welke vloeistof bijgevuld moet worden. Ja, benzine tanken lukt mij wel, maar verder? Het is mij altijd gelukt een behulpzaam persoon in mijn omgeving te regelen die de ruitenwisservloeistof voor mij bijvulde. Behalve laatst dus. Gelukkig heb ik een mannelijk gezinslid (dezelfde als van de BBQ; mijn zoontje) die mij ‘wel even zou helpen’. Ik had namelijk heel dapper verkondigd dat ik geen man nodig had voor deze taak. Na de handleiding bestudeerd te hebben wist ik hoe de motorklep überhaupt open moest. Maar hoe blééf hij open? Mijn zoontje wist dat te ontdekken, dus dat was mooi. Toen weer de handleiding erbij gepakt om te kijken waar de vloeistof nou precies in moest en jee; gelukt! Mijn zoontje merkte overigens daarna heel fijntjes op ‘mama, het klopt dus niet he, dat je nergens een man voor nodig hebt’. Ja, toegegeven.

Het vervullen van deze mannentaken geeft me een euforisch gevoel. Toch moet ik heel eerlijk bekennen dat het niet altijd waar is. Ik heb voor sommige dingen echt een man nodig. Hele vastgedraaide schroeven krijg ik niet los. Kabels trekken lukt mij ook nog niet. Lampen ophangen vind ik ook nog wel lastig en rolgordijnen ophangen besteed ik ook nog graag uit. Belastingaangifte doen? Nooit gedaan.

Op zulke momenten ben ik zo blij dat er in ieder geval één helpende man in mijn leven is: mijn vader! En weet je, ik kwam er achter dat mannen het helemaal niet leuk vinden om te horen dat vrouwen zonder mannen zouden kunnen.

Natuurlijk niet. Het streelt hun ego, het gevoel onmisbaar te zijn, ook als is het voor het vervullen van die typische mannentaken. Dus ach. Ook al kun je het zelf, als je een man in je leven hebt, laat hem toch ‘zijn’ taken vervullen. Wordt hij blij van!

Deze mannentaken, hoeveel doe jij zelf? Heb jij net als Nicolette toch ook wel een ‘mannetje’ die dingen voor je doet? Laat je reactie hieronder achter. Nog even dit: WOMAN POWERRRRR!

Over de schrijver
Reactie plaatsen