Meer reizen met minder geld
21 november 2015 
5 min. leestijd

Meer reizen met minder geld

Vandaag heb ik € 43,80 betaald voor een retourtje met de trein naar Den Haag. Ik moest bij de Raad van State zijn om een zaak bij te wonen en daarna kon ik weer naar huis. € 43,80!

Voor dat geld heb ik ook een retourvlucht naar Ierland, of naar Praag, of Krakau, of Londen, of… zucht. Volgende keer andere prioriteiten stellen! Hoe kan ik meer reizen met minder geld? 

Want dat is waar het om draait indien je meer wilt reizen: prioriteiten stellen. Soms gaan we weleens een hapje eten in de stad. Een hoofdgerecht voor mam, een kindermenu voor Nikki, een glas wijn, een Fristi, een ijsje en een kop koffie na: €40 á €50 euro kwijt. Weer een retourvlucht weg gegeten. Een nieuw paar laarzen kopen voor Nikki, misschien nog een leuke outfit voor mezelf en ik heb ons de herfstvakantie weer door de neus geboord. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je geen nieuwe schoenen meer kunt kopen en dat je nooit meer kunt uit eten, maar het geeft wel aan hoe je relatief gemakkelijk geld uitgeeft aan andere dingen terwijl we op vakantie gaan vaak te duur vinden.

In New York

In New York

Maar als ik je nu eens vertel dat reizen helemaal niet duur hoeft te zijn? En dat ook jij als alleenstaande mama samen met je kind(eren) wat meer van de wereld kunt zien, meerdere keren per jaar op vakantie kunt gaan en in prima accommodaties kunt vertoeven? ‘Wat?!’, denk je nu waarschijnlijk. Ja, je leest het goed.

De wereld ligt binnen handbereik, ook voor mama’s met een kleiner budget. En ik ga je vertellen hoe jij daar gebruik van kunt maken.

Hiervoor gaf ik al aan dat prioriteiten stellen erg belangrijk is om vaker, langer of naar verdere bestemmingen te kunnen reizen. Je moet er namelijk wel wat energie in steken voor meer reizen met minder geld. Om optimaal te kunnen profiteren van alle tips die ik je ga geven om zo goedkoop mogelijk te kunnen reizen, is het raadzaam om eerst enkele voorbereidingen te treffen:

  1. Waar je mee moet beginnen, is, indien mogelijk, om in december al op je werk je vakantieplanning voor het hele komende jaar vast te laten leggen. De vakanties voor de kinderen liggen toch vast, en binnen die vakantieperiodes kun je aangeven wanneer jij vakantie wilt hebben. Zo kun je profiteren van vroegboekkortingen, maar ook als je een goede last minute aanbieding ziet kun je direct schakelen.
  2. Zorg dat je een klein bedrag achter de hand hebt op je spaarrekening of creditcard om -een deel van- de vakantie vooruit te kunnen betalen, in plaats van betalen op het moment dat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Reserveer bijvoorbeeld een deel van je vakantiegeld of eindejaarsuitkering hiervoor. Of toch die te gekke laarzen even in de etalage laten staan… 😉 Een gereserveerd bedrag heb je ook nodig om van de hiervoor genoemde vroegboekkortingen en andere aanbiedingen te kunnen profiteren, omdat je vaak vooraf moet betalen of een aanbetaling moet doen.
  3. Schrijf je in voor de frequent flyer programma’s van de meest gangbare luchtvaartmaatschappijen. Inschrijven is gratis en wanneer je met een van deze maatschappijen vliegt, bouw je punten op die je op een slimme manier in kunt inzetten bij nagenoeg alle andere deelnemers aan dergelijke programma’s voor kortingen op vluchten, hotels en autoverhuur. Zo kun je makkelijk meer reizen met minder geld.
  4. Heb je nog geen airmileskaart? Schaf die dan aan. Vrijwel heel Nederland spaart airmiles door boodschappen te doen en te tanken. In plaats van de gespaarde airmiles in te zetten voor een nieuw koffiezetapparaat van de Blokker, ga je je airmiles voortaan inzetten voor kortingen op vluchten bij Vliegwinkel en kortingen op hotels bij Hotelspecials.
  5. Schrijf je in voor de nieuwsbrieven van de volgende websites en ga deze websites ook volgen op Facebook om altijd op de hoogte te zijn van de goedkoopste aanbiedingen. Denk bijvoorbeeld aan Groupon of Travelbird.                                                                                                                 Ik zat eerder altijd avond aan avond het internet af te speuren naar de beste aanbiedingen, totdat deze websites in het leven werden geroepen en me het werk uit handen namen. Ideaal!
  6. Meld je aan bij Airbnb en Wimdu. Dit zijn websites waar particulieren hun woonruimte aanbieden als vakantiehuis. Dit is vaak 20 % goedkoper dan reguliere hotels of appartementen. Je kunt opteren voor een slaapkamer of voor het hele huis. Meer reizen met minder geld!
  7. Investeer in een goede rugzak of wat kleinere koffertjes. Dat scheelt ruimbagage wanneer je gaat vliegen, en dus geld.
Rennen door Wadi Rum, Jordanie

Rennen door Wadi Rum, Jordanie

Dit zijn de voorbereidingen die ik je vanuit mijn eigen ervaring aan raad om te treffen. Je bent nu klaar om te gaan profiteren van leuke kortingen, travelhacks en om absurd goedkope reizen te ontdekken. Meer reizen met minder geld dus. In het volgende deel van dit blog ga ik je precies vertellen hoe je met een klein budget wat meer van de wereld kunt zien en van de mooiste vakanties kunt gaan genieten, samen met je kids.

Wat is de mooiste vakantie die jij hebt mogen beleven met je kinderen? 

Om op de hoogte te blijven van de laatste tips over reizen met kinderen en om mooie reisverhalen over allerlei interessante bestemmingen te lezen kun je natuurlijk ook reisheid.nl in de gaten houden via facebook.com/Reisheid en via Instagram.com/reisheid.nl

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Nov 2015

Leuk blog om te lezen! Maar nu ben je zo inventief vwb het reizen, maar zo makkelijk met het betalen van een duur treinkaartje... Tip voor de volgende keer: google even op goedkope treinkaartjes of kijk op de site spoordeelwinkel. Er zijn altijd best veel akties voor treinkaartjes.

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Dank je Linda! Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft het treinkaartje haha! De volgende keer ga ik jouw tip opvolgen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Nov 2015

ik ga Kerst vieren op Bonaire dit jaar met m'n liefje van nog net geen twee. Vrienden van mij wonen daar tijdelijk, dus verblijf voor nope. Omdat ze nog net geen twee is (op de terugvlucht scheelt het twee weken) gaat zij voor tien procent van het ticket mee. Ook ik wil mijn dochter de wereld laten zien, en haar en stiekem ook mijzelf;))laten zien dat we samen de wereld aankunnen! Zag erg tegen de vlucht met haar op schoot op, maar heb hem ongedacht als in"wanneer krijg je de gelegenheid om zo veel uur met haar verplicht te moeten knuffen", ik ga het als pure qualitytime zien! Denk dat dit naast de doses vitamine D en ontspanning, een enorme boost aan zelfvertrouwen gaat geven, waardoor het z'n geld en de niet gekochte schoenen meer dan waard is. Van voorgaande reizen ( toen nog zonder gaat, maar met partner) weet ik dat herinneringen de beste investeringen zijn in je leven. En dat wil ik er bij m'n poppejans met de paplepel ingieten! Als je wil ligt de wereld aan je voeten, je moet alleen wel grijpen! En het is het bukken absoluut waard! Leuk om te horen dat andere moeders daar net zo overdenken!

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Hallo Dapje, wat gaaf zeg! Je zult zien dat het vliegen best wel mee valt, als je maar voorbereid bent. En zie het inderdaad als quality time. Stoer dat je het doet! En de herinneringen die jij en je dochter hieraan over houden, zijn veel waard. Alvast een hele fijne, warme Kerst gewenst.

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Leuk Kelly! Hopelijk inspireer je veel single mama's het ook te doen. Ik doe dat ook. Voor werk, maar ook privé. De mooiste vakanties met mijn kinderen waren de afgelopen 3 jaar (toen ik met ze naar Turkije, Egypte en Tunesië ging, ook goedkoop!) en de begintijd met hun vader waren de vakanties ook nog redelijk leuk. Maar in mijn eentje is het nog specialer; soms is het zwaar, maar ik voel me bovenal blij en trots tegelijk. Dit doen we toch maar even met z'n drietjes! Ik blog er ook over, op followmyfootprints.nl.

Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Nov 2015

Dank je Denise! Wat mooi om te lezen dat er gelijk gestemden zijn. Knap dat je met twee kids op reis gaat, daar kun je zeker trots op zijn. Ik ga je blog volgen hoor!

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Nov 2015

Leuk!

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Jul 2016

Hey Kelly! Ik ben het helemaal met je eens, reizen hoeft niet duur te zijn. Je hoeft geen 50 euro te besteden aan een hapje eten of een terrasje, stel prioriteiten is een waardevolle tip. Ik reis al vrij lang op deze budget manier en ik zou het niet anders hoeven. Toen ik mn kleintje moest meenemen leek het wel anders te worden, maar uiteindelijk kan dat gewoon volgens dezelfde principes. Zo zijn wij voor niet al te veel geld naar Indonesië gegaan, waar we heel veel geluk hadden met de vliegreis en dat we er familie hebben wonen die ons rondleidde, waar we konden logeren en ons voortdurend trakteerde. Dus nog een tip: als je ergens mensen kent, kijk dan wat die voor je kunnen betekenen.Liefs, Aisha

Reactie plaatsen