Allereerst wens ik jou een heel gelukkig, liefdevol, succesvol en vooral gezond 2015 toe!

Het nieuwe jaar begint meestal met nieuwe voornemens. Ik vind dit ook het mooie van een nieuw jaar. Je blikt terug op het vorige jaar en bekijkt wat je anders zou willen. Dat zijn dan je voornemens voor het nieuwe jaar. Ik zelf wil het me echter niet alleen ‘voornemen’, maar ik wil mijn voornemens ook daadwerkelijk uitvoeren. Toen ik terugkeek op het afgelopen jaar, realiseerde ik me hoe erg mijn leven veranderd is. Ik ben altijd iemand geweest van de spontane acties, ik ging wekelijks verschillende borrels met vriendinnen doen, maakte de mooiste vakanties en heb de hele wereld rond gereisd. Ik heb geleefd en goed ook!

En nu? Nu zit ik meestal gewoon thuis op de bank.

girls-407685_1280Natuurlijk geef je dat mooie leventje op en heb je alles over voor je kind en kan niets op tegen de liefde die je voelt voor je kind. Natuurlijk willen we allemaal niets liever dan ons kind gelukkig maken en daar zetten we onszelf graag voor opzij. Het is niet zo dat mijn leven nu totaal is gestopt, maar ik merk wel hoe anders je leven wordt wanneer je moeder bent. Het draait ‘gewoon’ niet meer om jou, maar om je kind. Je bent niet meer als eerste bezig met wat jou gelukkig maakt, maar wel je kind. Daarnaast is het voor de 24/7 moeder natuurlijk ook erg lastig om dingen te ondernemen, omdat hier altijd een scala van acties aan vooraf gaan. Denk alleen maar aan ‘even de oppas regelen’.

Anyway, ik realiseerde me dat ik echt niet meer het maximale uit het leven kon halen en hoewel ik begrijp dat ik niet meer zo kan leven als toen ik kinderloos was, heb ik toch besloten om meer ‘Myra-tijd’ te hebben dit jaar. Om ook meer leuke dingen voor mezelf te doen en me daardoor ook (nog) gelukkiger te voelen. Want zo af en toe voelt het eigenlijk wel benauwd als ik eraan denk, dat ik iedere avond naar dezelfde televisie zit te staren.

Het kan ook anders, heb ik besloten..

En omdat ik jou dat ook gun, heb ik deze week 7 tips om meer uit het leven als alleenstaande moeder halen (dit is in ieder geval wat ik ga doen, ik hoop dat jij er je inspiratie uit kunt halen).

1. Iedere maand een avond (er)uit

Of je nu wild op stap wilt gaan of gewoon lekker uit wilt gaan eten met een vriendin of een drankje wilt doen, het is goed om er gewoon eens lekker uit te zijn. Natuurlijk kost de oppas geld en dat zie ik zelf continu als bezwaar. Maar als we blijven denken in bezwaren en niet in mogelijkheden, dan blijven we altijd maar op die bank zitten. Ik ga daarom iedere week 5 euro opzij zetten (dit is nog geen euro per dag!) zodat ik iedere maand uit kan gaan. Ik ga hier letterlijk een pot voor kopen waar ik dit geld in doen en daar plak ik op: ‘Myra-tijd’. Ik hoop dat jij jezelf ook zo’n potje en dus ook die tijd gunt!

2. Vier keer per jaar een weekend voor mezelf

Het is heerlijk om lekker op stap te gaan, maar het is ook heerlijk om een avond niets te hoeven. Niet te strijd hoeven te voeren van je kindje in bed leggen of continu de gedachte te hebben dat je nu wel naar bed moet omdat je ‘natuurlijke wekker’ de volgende dag af gaat. Vragen, is een van de moeilijkste dingen die er zijn, maar ik ga het wel doen. Ik ga mijn ouders en mijn broer vragen of mijn dochter daar twee keer per jaar een weekend mag logeren. Super leuk voor hen. De wereld van mijn meisje wordt wat groter en mijn wereld ook (plus ik kan eindelijk een beetje bijslapen).

3. Iedere week sporten

Dit jaar ga ik de Amsterdam Marathon lopen (en dat zeg ik terwijl ik al meer dan 10 jaar totaal niets aan sport heb gedaan)! Vanaf dat ik een kind heb, heb ik het excuus dat ik niet ‘kan’ sporten omdat ik 24/7 moeder ben. Diep in m’n hart weet ik dat dit een excuus is, want ook toen ik nog geen moeder was, ging ik ook niet sporten. Ik blijf het zeggen: ‘denk in mogelijkheden en niet in beperkingen’! Gisteren heb ik van het geld wat ik voor mijn verjaardag heb gekregen een hardloophorloge gekocht zodat ik op hartslag kan gaan trainen. En ik ga echt drie keer in de week hardlopen! Hoe? Ik ga twee keer in de week trainen, nadat ik mijn dochter naar de opvang heb gebracht. Jawel, ik moet daarna ook gewoon werken, dus ik zal ook discipline moeten opbrengen om (nog) eerder op te staan zodat ik het allemaal kan bolwerken. Maar het kan zeker! Voor één dag in de week moet ik nog een oplossing vinden, maar ik heb al met mijn buurvrouw afgesproken dat wij elkaar gaan helpen. Dus zij kan haar kindjes een keer in de week bij mij brengen en dan kan ik hopelijk mijn dochter een keer in de week een uurtje bij haar brengen.

Sporten is super gezond en het geeft je energie! Echt dames, zet je zelf een doel dan kun je ook nog eens heel erg trots op jezelf zijn!

4. Vriendinnen vaker zien

Ik heb vriendinnen bij mij om de hoek wonen die ik zomaar twee of drie maanden niet zie. En dat is echt niet omdat we elkaar niet willen zien, maar omdat we het allemaal zogenaamd te ‘druk’ hebben. De tijd vliegt toch wel dus is het gewoon een kwestie van plannen. En ook al heb je niet de intentie om elkaar een lange periode niet te zien, voor je het weet ben je alweer twee maanden verder. Ik ga daarom vaste avonden met vriendinnen afspreken. En dat hoeft echt niet iedere week te zijn. En het is ook heus niet erg als je een keertje afzegt. Maar als er een afspraak staat, dan is het aannemelijker dat er iets gebeurt dan dat je denkt, ‘het komt wel’. Ik ga met drie vriendinnen om de week een vaste avond afspreken. Dan heb ik in ieder geval bijna iedere week een avondje bezoek en zit ik niet saai naar de tv te kijken.

Heb je alleen maar vriendinnen met kinderen, die dus ook niet naar jou toe kunnen komen? Pak dan een lekker glas wijn allebei en ga met elkaar skypen! Dat is net iets gezelliger dan bellen en zo heb je toch een klein beetje het gevoel dat je samen bent.

5. Sleepovers houden

Weet je soms ook niet goed wat je in de weekenden moet doen of vind je het gewoon leuk om in het weekend samen met iemand leuke dingen te doen? Organiseer een paar keer per jaar een sleepover! Of je vriendinnen nou kinderen hebben of niet, zo ben jij er even uit (of heb je wat reuring in je eigen huis). Ik heb onlangs voor het eerst een sleepover gehad van een alleenstaande vriendin met haar zoontje en het was super gezellig! De kinderen hebben heerlijk samen gespeeld en toen ze op bed lagen hebben wij lekker kunnen kletsen. We hebben meteen een nieuwe datum gepland, zodat we dit ook echt een paar keer per jaar gaan doen.

6. Ben er voor elkaar

Afgelopen weekend zijn mijn vriendin en ik er voor het eerst mee begonnen. Een zaterdag in de twee maanden slaapt mijn dochter bij haar en haar kinderen, en een zaterdag in de twee maanden slapen haar kinderen bij ons. En ook al zien haar kinderen hun vader op vaste dagen, zij vindt het ook wel eens lekker om een zaterdag ‘lekker vrij’ te zijn (deze tips zijn dus niet alleen voor moeders waar de vaders niet in het spel zijn)? Zo hebben wij dus allebei een keer in de twee maanden een zaterdag voor onszelf!

7. Genieten!

Misschien is dit een open deur, maar we staan er niet altijd bij stil. Ben je een avondje uit of is een vriendin gezellig op bezoek, sta er dan gewoon eventjes bij stil. Besef dat je geniet en geniet van het moment. We zijn vaak zo bezig in ons hoofd, dat we vergeten stil te staan bij de mooie momenten en daardoor alsnog met een stressgevoel te zitten en ons gevangen voelen. Door erbij stil te staan, ervaar je meer geluk en zul je ook letterlijk gelukkiger zijn!

De keywords zijn dus eigenlijk PLANNEN, VRAGEN en GENIETEN! Want als je niet plant, dan kijk je volgend jaar misschien weer terug op een jaar waarin je niet alles uit je leven hebt kunnen halen wat mogelijk is. En als je niet vraagt, dan passen je ouders, je broer, je vriendin of wie dan ook misschien wel nooit op (of minder dan je zou willen). En als je niet geniet, dan kun je het net zo goed niet doen, want dan veranderd je geluksgevoel niet. Lukt het je om te plannen, te vragen en te genieten? Dan krijg je er dit er minimaal voor terug:

  • 1x in de maand een avond uit
  • 4x per jaar een weekendje voor jezelf
  • Een slank, gezond en energiek lichaam
  • Bijna iedere week bezoek van een vriendin
  • Een paar keer per jaar een sleepover
  • 1x in de twee maanden een zaterdag voor jezelf
  • Bewustwording en geluk

Blogfoto

And again;

Er zijn er wellicht veel van jullie die zeggen “dat heb ik niet nodig, ik wil alleen maar bij mijn kind zijn”. Het is prachtig om die liefde te zijn, maar jij bent ook jij! Zou jij nu van je moeder willen horen dat zij haar leven heeft stop gezet om voor jou te zorgen? Of zou jij liever willen horen dat je moeder ook leuke dingen in haar leven heeft gedaan naast super veel voor jou zorgen en van je houden? Jij vergroot ook de wereld van jouw kind doordat ze weer eens andere mensen ziet of een keertje uit logeren kan. Jij geeft ze daadwerkelijk ook iets, wanneer jij eventjes een keer aan jezelf denkt.

Ik hoop daarom dat jij veel aan deze tips hebt, zodat jij naast dat je een super moeder bent, ook leuke dingen voor jezelf doet. Want jij verdiend het! Juist omdat je alleenstaande moeder bent!

Wat zijn jouw goede voornemens? Laat je reactie hieronder achter in het reactie veld.