Mensen met honden
IMG_4626

Mensen met honden

Ja, ja daar ben ik weer met mijn kritische noot… Van huis uit ben ik opgegroeid met honden, zolang ik me kan herinneren hebben we altijd honden gehad. Ik ben altijd dierengek geweest. Het is dus niet gek dat ik sinds ik op mijzelf woon een eigen dierentuin ben begonnen :-D. Laat ik gelijk even beginnen met het feit dat ik weet dat ik ook niet alles perfect doe en ook niet over alle kennis beschik. Toch besef ik mij dat ik bij sommige mensen toch echt wel heel erg de kriebels krijg. Mensen met honden….

 

Binky is mijn bijna 5 jarige straatschoffie, mijn maatje. Aangezien hij van de straat komt, is er niet met zekerheid te zeggen wat hij allemaal voor rassenbloed in zich heeft. Als je naar hem kijkt heeft hij in ieder geval heel veel weg van een herder. Maar verder zou ik het niet weten. Binky is een super lieve hond, hij zou nog geen vlieg kwaad doen. Toch zie ik regelmatig mensen schrikken als ik met hem voorbij kom lopen of fietsen. Het is nogal een enthousiaste hond, die graag kennis maakt met alles en iedereen. Ik merk dat er veel mensen op deze aardbol rondlopen die honden hebben, maar deze totaal verkeerd interpreteren. Hoe zonde!

IMG_1582

Mensen met honden

Mensen met kleine hondjes tillen ze vaak op als mijn hond in de buurt komt, niet erg slim het maakt het nog interessanter om te gaan kijken. De spanning die de mensen overbrengen helpen ook niet echt mee. De mensen met grotere honden staan zo strak van de spanning, dat de riem net zo strak staat en ik zie ze mijn hond met grote ogen volgen. Of loslopende honden worden aangelijnd. Gelukkig heb je ook een groep mensen die naar mij glimlachen, mijn hond lachend aankijken en net als ik genieten van het samenspel tussen de honden die elkaar net ontmoeten. Wat een fantastische groep, die laatste groep mensen. Zij snappen het!  Ze weten dat je dieren lekker dier moet laten zijn. Dat wij ons hun gedrag eigen moeten maken, en niet andersom. Dan heb ik het er niet over dat wij moeten mee blaffen en op onze honden moeten gaan rijden om te laten zien wie de baas is. Alsjeblieft niet, nee deze groep mensen heeft zich in het honden gedrag verdiept voor het aanschaffen van een hond, of gaande weg. En dat vind ik super! Want zo begrijp je je dier beter, en weet je beter wanneer je hoe moet handelen.

IMG_1160

Mensen met honden

Mensen laat onze dieren lekker dier zijn. Je doet een hond gewoon tekort als je hem als mens behandeld. Wanneer je bij elke drukke passerende hond je eigen optilt, of gaat gillen wanneer ze naar elkaar blaffen of iets. Laten we ons allemaal eerst eens verdiepen in het dier waar we graag ons leven mee willen delen. Want dat is de bedoeling toch? Dat je het leuk hebt samen? Laat het dier ook dier wezen. En schaam je je er alsjeblieft niet voor als je hulp in wilt schakelen, maar doe dit! Zo leer je alleen maar, en zal je je hond beter begrijpen waardoor je je allebei beter voelt!

Moraal van het verhaal lieve mensen: Bezint eer ge begint.. En als je aan een hond begint, begrijp dan dat je met een dier te maken hebt met andere gedragingen dan een mens. Verdiep je hierin, schakel hulp nodig waar nodig en geniet lekker van elkaar!

 

Voor de wereld maakt die ene hond geen verschil, maar die hond maakt het een wereld van verschil…

Over de schrijver
Reactie plaatsen