Mijn dochter van 14 krijgt een kind
17 december 2015 
4 min. leestijd

Mijn dochter van 14 krijgt een kind

Mam, ik heb een vraag,’ met een lieflijk gezicht kijkt Anne me aan. ‘Wil je voor 1x een blog schrijven?’ ‘Oh nee, dat is niets voor mij! Je kent je moeder,’ zeg ik. ‘Ik praat 100 keer makkelijker dan dat ik schrijf.’ Als ik er even over nadenk, denk ik… vooruit. Stap uit je comfortzone en doe eens gek. Dus bij deze een blog van een hele gewone vrouw met drie kinderen, één kleinkind, getrouwd en 39 toen ze oma werd. Niets bijzonders… toch? Maar daar denken de meeste mensen blijkbaar anders over. Mijn dochter van 14 krijgt een kind.

Mijn dochter van 14 krijgt een kindIk ben zelf op mijn 21e getrouwd. Twee jaar later werd Anne geboren. 2,5 jaar later werd er nog een dochter geboren en als klap op de vuurpijl kregen we weer een jaar later een zoon. Binnen 3,5 jaar drie kids. Ik werkte in die tijd nog 2 dagen in het ziekenhuis. Het was best druk. Op een gegeven moment wist ik zo zeker dat het goed zou zijn om mijn baan op te zeggen. Een nieuwe periode brak aan, thuis met de kinderen. Iets dat me veel rust gaf. Ik genoot van hun ontwikkeling. Toen de jongste eenmaal naar school was werd ik actief op de basisschool. Overblijfmoeder, ouderraad, luizenmoeder, klassenmoeder, musicalmoeder, kampmoeder… onze dagen versleten we op school.

Het leven lachte ons als gezin toe.

En toen werd mijn oudste dochter ineens een puber. Een nieuwe fase brak aan. Anne wist heel goed wat ze wel en niet wilde en ging recht op haar doel af. Iets waar ik mezelf niet echt in herkende als tiener. Ze worstelde zich los van ons, ze stootte ons af en ze trok ons weer aan. Soms liet ze me heel dicht bij en vertelde ze me van alles, om vervolgens weer dagen in haar eigen wereldje te leven.

Dit heeft 2 jaar geduurd en toen was daar het moment waarop we ontdekten dat ze zwanger was.

Mijn dochter van 14 krijgt een kind. Een onverwachtse nieuwe periode in ons gezin. Bijna 9 maanden hadden we de tijd om ons voor te bereiden op de komst van de kleine Ikke (zo noemden we de baby). Ik ben in die tijd met haar om de week naar Stichting Siriz gereden. Daar werd ze persoonlijk begeleid door middel van gesprekken. Terug in de auto kon ze haar verhaal aan mij kwijt. Als moeder kon ik daarnaar luisteren en het ook weer loslaten. De begeleiding maakte immers afspraken met haar en daar ging ik niet tussen zitten. We maakten duidelijke afspraken over opvoeden, uitgaan, school, geld enzovoort.

Ikzelf heb me in die periode eens flink achter de oren gekrabd.

Mijn dochter van 14 krijgt een kindWaar is het misgegaan? Had ik de zwangerschap als moeder kunnen voorkomen? Wat is mijn rol als oma? Wat had ik anders kunnen doen? Vragen waar ik niet zo snel een antwoord op heb.

Daarnaast is vaak aan mij gevraagd of ik het niet moeilijk vond dat mijn kleine meisje een kind krijgt. Want ja, een kind kan toch geen kind opvoeden? Ja en nee is dan mijn antwoord. Nee, niemand zit te wachten op een dochter die op haar 14de zwanger raakt. Maar als het dan toch zo is, ga je als ouders het overnemen waar ze het zelf niet kan en aanmoedigen waar ze het zelf wel kan. We zijn nu zover dat ik met volle overtuiging kan zeggen dat Anne het volledig zelf kan wat opvoeding betreft!

Mijn idee van gezin zijn is altijd geweest, we zijn er onvoorwaardelijk voor elkaar.

Binnen het gezin (uit hoeveel personen een gezin ook bestaat 2 of 10 dat doet er niet toe) mag je alle emoties die er zijn leren. Dus blij, boos, verdrietig, teleurstelling, het maakt niet uit. Als ik nu zo terugkijk dan kan ik uit het grond van mijn hart zeggen dat opvoeden mij meer dan alles heeft gekost, maar dat ik het ook voor geen goud had willen missen.

Heb jij misschien een puber die zich ook heel erg van jou afkeert? Anne heeft een boek geschreven over haar heftige tienerjaren. Ze omschrijft precies wat er in haar als puber omging, hoe ik er op reageerde en wat dat weer met haar deed. Het is zeker een aanrader voor je tienerdochter, maar ook als moeder zelf! Wanneer je het boek wil kopen, vul dan code “HSM” in, voor een gesigneerd boek. 

Heb jij als ouder zelf ervaring met een dochter die al zo jong zwanger raakte? Of ben je zelf misschien een tienermoeder? Hoe gingen jullie hiermee om? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen