Mijn eerste kerst zonder kinderen
25 december 2015 
4 min. leestijd

Mijn eerste kerst zonder kinderen

Mijn eerste kerst zonder kinderen…Ik ben dit jaar 45 jaar geworden, al 45 jaar vier ik eerste kerstdag bijMijn eerste kerst zonder kinderen mijn ouders en familie. Dit was dus al zo voor, maar ook tijdens en na mijn relatie. Ik was heel flexibel als mijn ex de kids wilde zien, maar over eerste kerstdag viel niet te onderhandelen. Die dag is gewoon voor mij en mijn familie, punt!

Sinds dat wij uit elkaar zijn, wilde geen van beide zoons een kerstdag bij hun vader doorbrengen, dus ze waren gewoon allebei de dagen bij mij.

Nog nooit heb ik opgezien tegen de feestdagen, ook niet na mijn scheiding. De eerste dag staat immers al eeuwen vast en de tweede dag was ook altijd wel gevuld, vrienden/familie hier of wij naar vrienden/familie toe.

Ik heb mij als single mom ook nooit ergens een vijfde wiel aan een wagen gevonden en had er geen problemen mee dat ik altijd zonder partner ergens moest aanschuiven of mensen moest ontvangen. Vorig jaar waren mijn boys 18 en 16 jaar en stelde ik voor dat ze best wel op eerste kerstdag iets voor zichzelf mochten doen zolang ze maar wel bij opa en oma aan de eettafel zouden schuiven. Die ene dag per jaar is het toch wel fijn om als familie samen te eten. Beide jongens gingen de hele dag mee. Mijn jongste zoon ging wel op tweede kerstdag voor het eerst met vrienden uit eten. Zodat ik tweede kerstdag alleen met mijn oudste zoon zou doorbrengen. Ik wist dat het een rustig dagje zou worden, want door zijn autisme trekt hij zich vaak terug in zijn eigen wereld en toen ook nog in zijn eigen kamer, maar daar had ik geen problemen mee. Uiteindelijk schoof mijn zus aan de tafel en ook mijn moeder omdat mijn vader moest werken. Zo werd het toch nog een extra gezellige dag.

Dit jaar wilde ik de jongens niet “verplichten” om aan de schuiven op eerste kerstdag.

Mijn eerste kerst zonder kinderenIk stelde ze voor de keuze, kerstavond is onze avond voor ons drietjes, ik ga eerste kerstdag naar opa en oma, jullie kunnen mee, later komen en alleen mee eten of jullie kunnen iets anders gaan plannen. Beide jongens besloten om mee te gaan naar mijn ouders/familie, super gezellig! Tweede kerstdag gaat mijn jongste zoon weer met vrienden uit eten en mijn oudste zoon vertelde dat hij, nu hij het contact met zijn vader hersteld heeft, hij daar wel een dagje heen wilde gaan.

Help voor het eerst in 19 jaar kinderloos met kerst, pfff…

Toen zag ik daar toch wel mijn voordeel in, even geen mama zijn maar gewoon Jacqueline. Razendsnel bedenken wat ik nou ging doen op deze dag. Ik stelde voor om een vriendinnen dag te houden, maar helaas de vriendinnen waar ik het mee wilde plannen hadden al plannen. Toen bedacht ik om kerst door te brengen met mijn zus, altijd supergezellig, maar ik eet daar al elke week, dan hebben we al een zussenavond. Geheel onverwachts vertelde een goede vriend dat hij tweede kerstdag ook alleen is en zo ontstond het plan om samen de tweede kerstdag door te brengen. Joepiiieee na vele jaren zit ik met een man aan de kersttafel, nee niet zoals ik het me ooit voorgesteld had, niet in de relationele sfeer, maar hé wat kan mij het schelen. Wij gaan er samen gewoon een super leuke dag van maken, zonder kinderen. Als de jongens en ik elkaar dan ’s avonds weer ontmoeten, hebben we alle drie genoeg te vertellen om twee heerlijke kerstdagen af te sluiten. Mijn eerste kerst zonder kinderen. Maar ik heb er een goed gevoel over.

Toch wel lekker als je kinderen groter worden en hun eigen dingen gaan doen, kan je als single mom ook lekker je eigen ding doen!

Voel jij je ook vrij rustig over de feestdagen? Heb je leuke dingen voor jezelf gepland? En laat je je oudere kinderen vrij in hun keuze? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Dec 2019

Nou dit klinkt best wel verwend. Na 30 jaar is mijn man er met een ander vandoor gegaan, en omdat ik net voor kerst jarig ben, gaan de kinderen al voorhet derde jaar op rij 2e kerstdag naar hem en z'n stiefgezin. 1e kerstdag is voor de schoonouders. Ik vind echt vreselijk, alle kerstdagen zónder kinderen. En dan ook nog moeten doen alsof ik super happy ben, want ik wil niemand met een schuldgevoel of verplichting opzadelen. Maar liefst kruip ik onder een steen (nou ja, zou ik m'n gezin terug willen hebben!)

Reactie plaatsen