Mijn kind heeft reflux
11 december 2015 
7 min. leestijd

Mijn kind heeft reflux

Zoals ik in mijn vorige blog schreef, zou ik meer vertellen over “reflux/verborgen reflux”. Want poeh wat is dit eng als je dit voor de eerste keer meemaakt met je kindje! Ik kwam er bij hem achter: Mijn kind heeft reflux.

Jullie hebben mijn bevallingsverhaal kunnen lezen (zie de link onderaan). Ik leefde op de roze wolk, maar kon geen kant op door mijn keizersnee.

Het was laat op de avond en ik stond op het punt om te gaan slapen. Totdat ik mijn kind hoorde stikken. Ik schrok me dood! Mijn kind heeft reflux

Ik ben omhoog gevlogen heb mijn bed omhoog gelift en mijn kind uit zijn “bakje” geheven. Ik wist niet wat ik moest doen. Gelukkig hapte hij al snel naar adem en heb ik op de bel gedrukt. Pas na een minuut of tien kwam een zuster, ik vertelde mijn verhaal en ze adviseerde om mijn kleine bij mij in bed te nemen. Zo gezegd zo gedaan.

De rest van de ziekenhuisdagen ging alles gelukkig goed en we mochten al snel naar huis. De eerste dag kraamhulp. “Mam als ze mij niet aanstaat, gooi ik haar er uit he!” Nou daar was ze dan. Een grote drukke dame die ik na een uur de deur heb gewezen. Gelukkig was ze alleen voor de opstart en kwam de dag erna mijn “vaste” hulp. 08.00 ’s morgens (we sliepen nog) werd er geklopt, ik heb me zelf uit bed gehezen en maakte de voordeur open. Daar stond mijn hulp Mirthe, ze was een jaar ouder dan ik. Ik had al veel goede verhalen van vriendinnen gehoord, waar Mirthe als stagiaire geweest was. Ik was zo blij met Mirthe dat ik haar bijna kuste, haha. Ik had een superkraamweek!

Op dag 2 of 3 thuis was mijn kleine overdag al wat onrustig. Mijn zoon sliep ook thuis gewoon bij mij in bed of in zijn wieg naast me.

Deze avond sliep hij bij mij in bed. Hij maakte weer die rare geluiden en ik deed het licht aan. Mijn kind was paars. Ik riep heel hard naar mijn moeder en hield mijn kind ondersteboven en klopte op zijn rug. Al snel krijg hij weer adem. Ik heb geen oog meer dicht gedaan die nacht.

Zo had hij deze stikaanvallen regelmatig. Onder behandeling bij de kinderarts en veel ziekenhuis bezoekjes/overnachtingen, waren we er nog steeds niet achter wat hij had. Mijn moeders gevoel zei al dat hij reflux/verborgen reflux had. Dit merkte ik aan het spugen, zijn slaaphouding en zure geur. Maar de artsen geloofden mij niet. Toen ben ik verder gegaan naar een ziekenhuis over de grens. In dit ziekenhuis konden we de week erna terecht. Hier mijn verhaal gedaan. De arts stelde een vraag “hoe slaapt je kindje?”. Mijn antwoord was; hij overstrekt zich en erg onrustig. Daar kwamen de woorden van de arts: “Uw kind heeft verborgen reflux”. Zie je mam, ik ben niet gek was mijn antwoord. Mijn kind heeft reflux. Er werd medicatie voorgeschreven en na een week had ik een ander kind.

Ook was de draagdoek een super oplossing. Doordat je je kindje rechtop in een ergonomische houding draagt, vermindert dit de klachten van het zuur in de maag.

Mijn kind heeft reflux
Wat is reflux? Dit betekent dat het maag klepje niet (volledig) sluit, waardoor het zuur in de maag opstoot. Bij reflux spuugt het kindje dit uit. Bij verborgen reflux slikt het kind dit vaker door. Dit is de reden waarom mijn zoon erin stikte.
Nu een maand of 10 verder krijgt mijn zoon nog steeds medicatie. We zijn het langzaam af aan het bouwen. Zolang we niet te snel gaan gaat alles goed. Wel moet ik met veel eten rekening houden. Hij mag geen citrusvruchten. Niet te veel yoghurt en andere producten waar zuren in zitten. Ook zorgde de reflux er voor dat mijn kleine man overgevoelig was voor te veel prikkels en harde geluiden. Ik bleef vaker thuis. En probeerde bezoek buiten de deur te houden.

Ik kan er nu zo van genieten als ik mijn kleintje lekker zie spelen en gek doen met de buurkinderen.
Hoe opgebloeid hij is van huilbaby die bijna niks kon verdragen, naar een heerlijk blije dreumes.

Hebben jullie ook kindjes met reflux? Hoor ik graag jullie verhalen. Laat je reactie hieronder achter.

Lees ook dit blog van Denice:

https://happysinglemoms.nl/een-hel-van-een-bevalling/

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Dec 2015

Hier ook kindje met reflux, wat de eerste 3/4 maanden veel spuugden en ontzettend veel huilde (zo'n beetje 12 uur op een dag). 3 dagen na een fantastische thuisbevalling, moesten we dr naar het ziekenhuis brengen omdat ze door het spugen te ver onder dr geboortegewicht was gekomen. Na 2 dagen "observatie" mocht ze weer mee naar huis, niemand kon vertellen wat was, enige tip die ik kreeg was de fles in etappes te geven. Ook mijn moedergevoel gaf aan dat er iets niet pluis was, na meerdere bezoeken aan de huisarts werd ik uiteindelijk doorgestuurd naar een kinderarts (met een verwijsbrief waar in stond dat ik een overbezorgde moeder was) , maar daar kwam toch de diagnose reflux uit. Flessen verdikt, verschillende spenen geprobeerd, uiteindelijk werd alles beter toen ze over ging op een papfles en vast voedsel

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Dec 2015

Aii, herkenbaar! Ook het niet serieus genomen worden, zo rot! Bij mijn zoontje ging was het ineens over, na 8 maanden ? succes!

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Dec 2015

Poeh, herkenbaar en de tranen schieten in mijn ogen. Hier ook na een week een lief zoontje die stikte in zijn terugkomende melk/slijm. Zowel via neus als in keel. Na 6 weken na mijn trouwe huisarts mij gelukkig serieus na weken van alles proberen op advies van de huisarts i.o. Ik ben zelfs een avond naar de hap gereden omdat ik mijn zoontje niet kon neerleggen omdat hij dan weer stikte, vreselijk voor hem. Ik was toen ook al single mama en ik ben achteraf trots op mezelf hoe ik sterk ben gebleven en heb gestreden voor medicatie. Alle andere adviezen deden weinig tot niks helaas. Geen vriendin kon zich indenken hoe het was, pas achteraf zei een vriendin (ook reflux bij kindje) dat de tranen in haar ogen schoten als ze terugdacht aan hoe weinig ze de ernst door had bij mijn zoontje. Ik ben nu opnieuw zwanger en ik hoop, wens, bid dat mijn tweede kindje dit niet hoeft mee te maken.Succes met je blog Mira

Reactie plaatsen