Mijn kind, mijn copyright
30 mei 2015 
6 min. leestijd

Mijn kind, mijn copyright

Het is weekend. Samen met dochterlief en oma zijn we weer vertrokken naar ons geliefde ‘Peel’, het is Kastelendag. Rondom het kasteel dat we bezoeken zijn leuke (kinder)activiteiten. Er is een knutselhoek en een springkussen. Mijn dochtertje springt er vrolijk op los, samen met de andere kindjes. Ik zie vanuit mijn ooghoek een jongedame foto’s maken met haar camera.

In eerste instantie denk ik dat het een moeder is van één van de springende kinderen. Ik kijk haar nog eens aan. Nee, dat kan niet. Daar lijkt ze echt te jong voor. We vervolgen onze weg naar de knutselhoek. Deze jongedame loopt rond met haar fotocamera en maakt vervolgens een paar close up foto’s van mijn dochtertje. Het maakt iets in me los.

“Ik weet niet wimageaarom je de foto maakt, maar daar ben ik fel op tegen. Wie ben jij eigenlijk? En waarom maak je een foto van mijn dochtertje zónder mijn toestemming?!” 

Ze is studente en zit in de jongerensociëteit die deze activiteiten mede organiseert. Ze maakt foto’s voor hun website. Ik leg haar vriendelijk uit dat ik géén toestemming geef voor de plaatsing van de foto’s van mijn dochtertje.

Om me heen hoor ik het geroezemoes en de afkeurende blik van een – allesbehalve begripvolle – vrouw. Ze begrijpt mijn reactie niet. Ik besluit om haar geen aandacht te geven. Het is mijn mening, het is mijn kind. Ik voel niet de neiging om mezelf te verdedigen. Na het lezen van mijn blogs zul je inmiddels wel gemerkt hebben dat ik een allergie heb voor (voor)oordelende mensen.

Ik besef dat dit niet de eerste keer is dat ik dit meemaak. Op een ander evenement heb ik hetzelfde meegemaakt. Het zet me aan het denken. In deze digitale tijdperk worden foto’s en dergelijke gemakkelijk op het web geplaatst. Soms zonder dat je het weet. Toegankelijk voor iedereen. 

Stel je eens voor, (de foto van) je eigen kind gebruikt voor andere doeleinden. De nachtmerrie van elke ouder

Ik begrijp dat de meeste mensen overigens wel de beste intenties hebben. En natuurlijk zal ik mijn kind nooit binnen houden, uit angst waar ze allemaal aan blootgesteld kan worden. Daarin ben ik realistisch. Echter ben ik wel erg gesteld op het (voor zover het kan) beschermen van haar online privacy. Zij kan namelijk zelf nog niet de keuze maken of ze wel of niet zichtbaar wil zijn op het web. Bovendien weet ik niet waar de foto’s terecht kunnen komen.

Ik merk dat ik hierin op veel onbegrip stuit. Ik respecteer het onbegrip, alleen helemaal begrijpen doe ik het (nog?) niet. We zijn het allemaal eens dat je als ouder verantwoordelijk bent voor het welzijn van je kind. Mijn kind (proberen te) beschermen is ook geen issue, totdat ik aangeef dat ik de afweging maak om mijn kind ook online te beschermen.

Desalniettemin blijf ik trouw aan hetgeen ik belangrijk vind voor mijn kind. Immers; geen onderwerp zo besproken als het ouderschap.. Dat heb ik wel gemerkt sinds ik mama ben. Zelf respecteer ik ook dat een ieder (hierin) een andere mening heeft. Ik oordeel ook niet over hoe een ander haar moederschap invult.Alleenstaande moeder jootje1

Het zou in mijn ogen wel fijn zijn als we met zijn allen een soort van online gedragscode konden afspreken. Dat er in ieder geval niet zomaar (ongezien én zonder toestemming van ouders) foto’s geplaatst mogen worden op een website. Dat er eerst gevraagd wordt of er foto’s van je kind gemaakt en online geplaatst mogen worden. Vraag ik teveel in deze digitale wereld of is mijn principe tijdloos?

Terwijl ik deze blog typ, zie ik op Facebook (tja, multitasken hè) een foto voorbij komen van een FB vriend die een foto heeft geplaatst van haar spelend kind in een speeltuin. Met op de achtergrond – je raadt het vast zelf wel – andere kinderen herkenbaar in beeld.. Hun ouders, deze kinderen, hebben er niet om gevraagd om ongevraagd online te verschijnen. Toch?

Het zou daarom ook geruststellend zijn als wij ouders – tijdens het plaatsen van online kiekjes van onze kroost – zelf in ieder geval de afweging zouden maken om foto’s met andere kinderen herkenbaar in beeld niet te plaatsen. Uit respect van de online privacy van kinderen. Zelf plaats ik geen enkele foto van mijn (overigens online niet herkenbare) dochtertje als er andere kinderen herkenbaar op de achtergrond staan.

imageIk hoop dat andere mensen hierin ook een integere afweging (gaan) maken. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik gelijk heb. Daarmee wil ik ook niet beweren dat mijn model van de wereld het juiste model is. Ik hoop alleen dat we met zijn allen kritisch(er) gaan afwegen. Het wel of niet plaatsen van herkenbare foto’s van je kind zou te allen tijde joúw afweging moeten zijn, niet de afweging van een ander..

Ruim drie jaar geleden heb ik geleerd om mijn gevoel, mijn hart en mijn intuïtie te volgen in mijn moederschap 

Ik volg sindsdien het pad wat voor mij goed voelt. Het pad wat ik voor ogen heb voor mijn dochter en ik. Soms ontmoet ik medestanders. Soms zijn het tegenliggers. Zij helpen me uiteindelijk wel om kritisch te blijven kijken naar mezelf. Als een spiegel.

Maar de beste spiegel is mijn dochtertje. Haar geboorte werd mijn wedergeboorte. Ik heb namelijk geleerd om te gaan met (negatieve) kritiek. Ik respecteer daarom het geroezemoes. Maar nog meer respecteer ik mijn dochter’s privacy en blijf ik handelen naar wat mijn moederhart me ingeeft. Tenslotte is mijn dochtertje namelijk het enige wat ooit (letterlijk!) zo dicht bij mijn hart heeft gezeten en nog steeds zit.

Ik schaam me dus niet om hardop te zeggen; mijn kind; mijn copyright..

Hoe denk jij over online privacy van kinderen? Welke afweging maak je daarin? En waar ligt voor jou de grens? Ik hoor het graag! (je kunt je reactie onderaan deze pagina plaatsen)

Tot volgende week! Liefs, Jootje

Over de schrijver
Monique
Door

Monique

op 30 May 2015

Ik ben het helemaal met je eens! Ik zal ook nooit of te nimmer me zoontje op fb plaatsen. Tuurlijk ben ik supertrots op hem en zou ik hem met trots aan iedereen willen showen, maar niet via (social media) internet. Dat er dan ook mensen zijn die zelfs hun zieke kinderen, half onbloot of wat voor andere kwetsbare situatie dan ook, op Facebook zetten kan ik met mijn verstand niet bij..

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Dankje Monique! Ik ben het helemaal met je eens! Lfs, Jootje

anoniem
Door

anoniem

op 30 May 2015

Ik geef jou wel gelijk! Ik wil ook absoluut mijn kind niet op internet tegenkomen en al helemaal niet openbaar ook vanwege dat je niet weet wat er met de foto van je kind gebeurt ook mijn kind word regelmatig openbaar geplaatst maar gelukkig kan je op veel sites een klacht indienen en worden ze als nog verwijdert.

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Dankje! Goed om te onthouden :) Lfs, Jootje

Lisanne
Door

Lisanne

op 30 May 2015

Oh wat fijn om iets te lezen van iemand die daar ook tegen is! Ik wil mijn dochter niet online hebben, ook onherkenbaar plaats ik niets van haar. Zij kan zelf nog niet kiezen of ze die foto wel online wil hebben, dus ook bekenden mogen van mij geen foto's plaatsen. Zeker onbekenden niet, maar die mogen geeneens foto's van haar maken en/of houden. Ik vraag ze per direct de foto's te verwijderen en controleer ook of het gebeurd is. Mijn kind, mijn keuze!

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Dankje Lisanne! Ik had het niet beter kunnen verwoorden ;) Lfs, Jootje

Claire
Door

Claire

op 30 May 2015

Ik snap je zo!!!! Ik wil Kate absoluut niet op internet. Mijn schoonouders snapte er niks van dat ik helemaal uit mijn dak ging toen ik er achter kwam dat ze binnen een uur na mijn bevalling al op Facebook stond. Wat??? Waarom? Ik wil Kate niet op het internet. En al wilde ik dat wel, wie geeft je dan het recht MIJN kind ongevraagd er op te zetten? Ze vonden me principieel en 'dat ik er zo'n ding van maakte' dus... Nu met de blog zet ik af en toe foto's van Kate er op, maar altijd half en onherkenbaar. Mag ze later fijn zelf beslissen of en hoe ze het internet op wil. Terechte reactie dus van je! Groetjes!

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Dankje Claire! Dat is ook mijn insteek. Totdat ze later groot is en haar eigen keuzes gaat maken, maak ook ik voor nu deze afweging :) Lfs, Jootje

Lilian
Door

Lilian

op 30 May 2015

Ik snap het heel goed als ouders willen dat er op school geen foto van hun kind wordt gemaakt, omdat een kind naar school moet en dat een 'privé-plek' is. Daarom plaats ik ook geen foto's van ons kinderfeestje vanmiddag. Voor openbare plekken vind ik dat anders. Je laat je kind daar ook zien aan 'vreemde' mensen, wat maakt het uit of mensen op internet haar zien of de vreemde mensen die daar zijn? Ik ga straks een artikel online zetten van een evenement waar heel veel foto's bij staan van mensen die niet weten dat ze op internet komen. Als dat niet meer zou kunnen, dan zou media wel saai worden ;-) Heeft jouw standpunt er overigens ook mee te maken dat je misschien wilt dat haar vader haar nooit 'per ongeluk' zou kunnen zien? Of had je anders hetzelfde standpunt gehad? Ik vraag me namelijk af wáár je haar precies tegen beschermd?

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Ik ben het deels met je eens Lilian. Ook ik begrijp hoe lastig het is om een dergelijk verbod te handhaven, en ja het wordt dan inderdaad lastig om überhaupt iets te plaatsen. Lastig daarbij vind is wel dat ik het persoonlijk jammer vind als dat automatisch betekent dat ik - of liever gezegd mijn kind - maar moet accepteren dat er op dit gebied nimmer sprake mag zijn van privacy. Dat leven in dit digitaal tijdperk inherent zou staan aan acceptatie dat je foto overal ongevraagd online geplaatst kan worden. Soms zonder dat je weet dat er een fotograaf in de buurt is. Mijn beweegredenen staan in mijn blog. Dit staat los van mijn persoonlijke situatie. Dit heeft alles te maken met mijn principes en hoe ik mijn moederschap wil invullen. Bedankt voor je kritische noot! Dit geeft mij weer nieuwe inzichten en houdt mij tevens scherp! Lfs, Jootje

Annemarie
Door

Annemarie

op 30 May 2015

Je zet me wel aan het denken. Ik post foto's van mijn kinderen af en toe wel maar in mijn enthousiasme heb ik ook wel eens een foto van een voorstelling met vriendjes en vriendinnetjes geplaatst die ik toch maar snel heb verwijderd omdat ik zag dat de moeders van die kinderen zelf helemaal geen foto's van hun kinderen plaatsen. Ik wil er verder niet zo moeilijk over, ook de school plaatst wel eens foto's en dat vinden de kinderen heel leuk en het zijn leuke herinneringen maar toch. En Lilian jouw laatste vraag speelt bij mij wel mee. Toen ik een aantal jaren geleden hoorde dat de nieuwe vriendin van mijn ex via de site van het kdv mijn kinderen aan haar vriendinnen liet zien terwijl ze mij of de kinderen toen niet kende en ik amper kon bevatten dat mijn man overspelig was, voelde dat heel vervelend (zachtjes uitgedrukt). Natuurlijk heb ik daarna bij de opvang mijn toestemming daarvoor gelijk ingetrokken. Misschien moet ik mijn toestemming op de school ook maar intrekken.

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Graag gedaan Annemarie! Altijd mooi te horen. Dat is ook mijn streven. Dat mijn blogs andere mensen weer nieuwe inzichten geven. Mooi te lezen dat deze blog je toch aan het denken heeft gezet. Ondanks dat blijf vooral jouw gevoel volgen en wat jij het beste vindt voor jouw kinderen. Lfs, Jootje

Nathalie
Door

Nathalie

op 31 May 2015

Ik begrijp je goed dat jij je kind niet zonder toestemming op internet wil hebben. Wat ik daaraan gekoppeld wel jammer vind, is dat je daardoor moeilijk nog foto's mag maken van je eigen kind. Stel: je kind zit op ballet of een ander leuk iets en je wil het vastleggen, dan mag dat tegenwoordig vaak niet eens meer. Dus tijdens dat soort dingen worden er al vaker rekening mee gehouden vanuit de organisatie. Wel goed en begripvol. Maar tegelijkertijd jammer omdat je die momenten dan niet kan vastleggen. Door het bestaan van internet en social media. Zelf plaatste ik ook altijd foto's van de kids van vrienden en familie op fb. Soms idd zonder toestemming. Ook wel omdat de ouders het zelf ook doen en er bij mij geen bezwaar tegen hebben. Toch heb ik besloten dat niet meer te doen omdat een collega mij aan het denken heeft gezet. Wat als een kind later anoniem op internet wil zijn, dan hebben wij dat het kind al ontnomen. Want eenmaal erop (vooral fb) is nooit meer eraf. Terwijl het juist zo leuk is om trots de leuke foto's te delen. Maar uit angst voor misbruik omdat er nu eenmaal slechte mensen bestaan, is het niet zo onschuldig meer.

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Je verhaal raakt me Nathalie! Ik ben het met je eens dat het zo jammer is, omdat het van oorsprong heel onschuldig is. Helaas heb je niet altijd in de hand wat er online kan (ik zeg met klem kán) gebeuren met foto's. Wat goed van je dat je je hebt opengesteld voor de inzichten van een ander. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij handelt naar wat voor jou goed voelt. Dit neemt niet weg dat ik het bewonder dat je door dat nieuwe inzicht nu andere keuzes maakt, uit oogpunt voor een ander. Lfs, Jootje

Chantal
Door

Chantal

op 03 Jun 2015

Hele goede blog! Ik heb sinds kort een Facebookpagina voor ouders die te snel foto's van hun kinderen online zetten op social media en de gevaren hiervan. Nu heb ik jouw blog in één van mijn berichten gezet op de pagina zodat mensen hem kunnen lezen, er is dus een doorverwijzing naar deze website :)

Happy Single Moms
Door

Happy Single Moms

op 03 Jun 2015

Dank je wel Chantal!

Jootje
Door

Jootje

op 03 Jun 2015

Wat lief te horen, Chantal! Wat een eer :) Dankjewel! Lfs, Jootje

Cindy
Door

Cindy

op 04 Jun 2015

Wat goed geschreven zeg! In het begin dacht ik nog nou ja een fotootje af en toe vind ik niet zo erg maar het wordt steeds gekker scholen, gymverenigingen, zwembaden er worden complete albums op geknald met foto´s waar jouw kind op staat. En het gekke is de meeste ouders hebben hun eigen facebookpagina wel afgeschermd terwijl dit op openbare voor iedereen toegankelijke pagina´s staat. Wij hebben nog jonge kinderen ik vind dat zij recht hebben op hun online privacy zolang ze dit nog niet zelf kunnen beslissen. En waarom is het nodig? Op school houden ze er wel rekening mee maar de consequentie is dan wel dat je geen schoolfoto´s van je kinderen meer krijgt omdat ze alleen online staan en daar staan ze dus niet meer op. Heel jammer. Erg goed om te lezen dat meer ouders hier zo over denken!

Jootje
Door

Jootje

op 07 Jun 2015

Dankjewel Cindy! Ik ben het helemaal met je eens. Ik begrijp vooral niet de toegevoegde waarde om alles zomaar online te delen/zetten, vooral niet als je als ouder geen grip meer hebt op deze digitale ontwikkeling. Lfs, Jootje

Reactie plaatsen