Mijn puber wil stoppen met school
11 december 2015 
5 min. leestijd

Mijn puber wil stoppen met school

Herkennen jullie dit ook? Je puber kiest een opleiding en is daar in het begin enthousiast over. Maar komt er vrij snel achter dat het niet is wat hij wil. En dan komt het hoge woord eruit: mijn puber wil stoppen met school. 

Toen Vincento een klein ventje was, was hij al een fanatiek mannetje. Hij was altijd haantje de voorste, wilde overal de beste, slimste en snelste in zijn. Hij kon niet tegen zijn verlies. Ik heb honderden keren aan hem uitgelegd dat je in sport en spel soms wint en soms verliest, maar dat kwam maar niet binnen bij hem. Hij wilde altijd winnen en was niet te genieten als hij verloor. Toen hij naar de middelbare school ging koos hij dan ook voor een sportopleiding, wat hij met veel passie deed. Geen sport te gek, hij vond alles geweldig en hij was ook overal goed in. Van wie hij het heeft is mij een raadsel want noch zijn vader, noch ik zijn sportief. Mijn puber wil stoppen met school

Toen hij afgelopen mei examen deed moest hij een vervolgopleiding kiezen. Dit werd natuurlijk het MBO voor sport en bewegen. Zijn toekomst stond al vast, drie jaar MBO, drie jaar HBO. Wat was ik trots op zijn vastberadenheid en zijn planning, want ik zelf plan nooit jaren vooruit. Ook al had ik een onderbuikgevoel dat deze opleiding niks voor hem was, kon ik niet verklaren waarom niet. Maar ik accepteerde zijn keuze, het gaat immers om zijn toekomst. Maar iets weten en iets ondervinden zijn twee verschillende dingen !!!

Hij stortte zich vol overgave op zijn opleiding, maar slechts na een week of twee begon hij al te klagen Mijn puber wil stoppen met schooldat deze opleiding niet was wat hij verwacht had. Ik dacht nog het “luie zweet” moet er uit na 4 maanden vakantie.

Zijn migraine aanvallen werden heftiger, waardoor hij aan zwaardere medicatie moest. Dit mocht niet baten.

Zo tegen de herfstvakantie sprak hij voor de eerste keer uit dat hij niet op zijn plek zat, dat dit toch geen opleiding voor hem was. Ik was totaal verbijsterd. Hij was zo vastberaden geweest en nu na slechts 6 weken school vond hij het al niks meer. Mijn puber wil stoppen met school. We hebben pittige gesprekken gehad hierover. Door zijn vastberadenheid kan hij ook erg koppig zijn en niet voor rede vatbaar zijn. Ik vond dat hij gewoon zijn schouders er onder moest zetten, door moest zetten en niet zijn droom op moest geven omdat het begin even moeilijk was. Bovendien kleeft er een behoorlijk kostenplaatje aan deze opleiding. En heb ik noch kosten of moeite bespaard om alles voor elkaar te krijgen.

Hij blijft bij zijn besluit, hij gaat stoppen !!!!

Vorige week kwam hij thuis en zei dat hij een gesprek had gehad met zijn mentor en medegedeeld had dat hij ging stoppen. Uhh, wij hadden toch de afspraak om pas in februari een beslissing te nemen tijdens een oudergesprek op school? “Zolang kon ik niet wachten” was zijn antwoord. Ik vertelde hem dat hij wel kon switchen van opleiding maar niet stoppen, want doelloos rondhangen is er niet bij. Gelukkig zei hij dat hij ook niet van plan was om geheel te stoppen, maar dat hij wel een andere opleiding wil gaan doen. Een dag later kreeg ik een mail van zijn mentor. Er was een gesprek aangevraagd met de decaan om dit in goede banen te leiden. Omdat hij mijn eerste zoon op het MBO is, ben ik een totale leek en heb ik ook tig vragen gesteld aan zijn mentor. Al mijn vragen worden doorgegeven aan de decaan en hij zou dit uitvoerig met mijn zoon bespreken. Ook hebben we de afspraak gemaakt om met zijn allen rond de tafel te gaan zitten om dit te bespreken. Gisteren heeft mijn zoon zijn gesprek met de decaan gehad. Vandaag belde zij mij op, het was een fijn gesprek.

Ook al was ik in de eerste instantie ontzettend teleurgesteld en stond ik niet achter zijn beslissing is het mij nu duidelijk geworden dat mijn kind er goed aan doet om te gaan switchen van opleiding.

Dat hij zich al ontzettend georiënteerd heeft op welke opleiding hij wil gaan doen, wat daar voor nodig is. Hij heeft gewoon een nieuw doel voor ogen. Als ik heel eerlijk ben gaat deze nieuwe opleiding ook veel beter bij mijn zoon passen. En dat is toch het allerbelangrijkste: dat je een opleiding volgt waar je je thuis voelt en die je vol met passie en plezier volgt.

De gemoederen zijn hier de afgelopen weken af en toe flink opgelopen. Soms stonden we zelfs als kemphanen tegenover elkaar maar nu alle puzzelstukjes in elkaar vallen, ben ik wederom bijzonder trots en blij met de vastberadenheid van Vincenzo. Ik heb dan ook een goed gevoel dat hij vanaf februari, wanneer hij mag instromen op zijn nieuwe opleiding, hij dit met succes gaat afronden. Zo leer je toch maar weer dat je als moeder soms gewoon moet vertrouwen op het gezond verstand en de zelfstandigheid van je kind. Het is even met een omweg, maar mijn kind komt er wel ( en stiekem ben ik ook wel blij, dat mijn onderbuikgevoel waar was en hij nu de opleiding gaat volgen die ik altijd beter bij hem vond passen. In dit geval heeft mama gelijk gekregen, alleen gaat zoonlief dat natuurlijk nooit toegeven haha).

Wat is het toch heerlijk om te zien dat je kind volwassen wordt.

Dit was het blog: Mijn puber wil stoppen met school. Hebben jullie hier ook ervaring mee? Laat dan je reactie hieronder achter.

Lees ook deze blogs van Jacqueline:

https://happysinglemoms.nl/met-veertien-jaar-uit-huis/

https://happysinglemoms.nl/mijn-kind-is-een-brusje/

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Dec 2015

Ik was ook 18 en stopte met school! Nu jaren later heb ik er spijt van dat ik toen die opleiding niet gewoon af heb gemaakt. Dan hoefde ik niet meer m'n 24 jaar en ondertussen 30jaar naar school! Ben super trots op je zoon dat hij goed voor zichzelf heeft bedacht en gehandeld!! Hopelijk gaat hij nu met meer plezier en zonder migraine naar school!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Dec 2015

Hoi Danielle Dat was mijn grootste angst ...ik heb dezelfde fout gemaakt toen ik 18 was ...wou werken en geld verdienen .... de grootste fout van mijn leven en nu zo'n spijt dat ik mijn vervolg opleiding niet af gemaakt heb .... wel cursussen gedaan maar dat is toch anders.... Ben ook super trots dat hij het zelf voor elkaar gekregen heeft en nog trotser dat het hem gewoon gelukt is om a.s maandag al met zijn nw opleiding te beginnen.

Reactie plaatsen