Mindfulness voor kinderen
15 september 2015 
in Video
2 min. leestijd

Mindfulness voor kinderen

Wie kent het niet? Je kind die boos is of onrustig in zijn/haar lijf en hoofd…Soms is het zo lastig je kind rustig te krijgen. Vaak kan er ook bij meespelen dat je kind(eren) simpelweg nog te jong zijn om aan te kunnen geven wat er aan de hand is, wat de reden is van hun boosheid of onrust. Misschien dat mindfulness voor kinderen iets is voor jou kind(eren).

In de wereld waarin we leven zijn er een hoop indrukken die kinderen moeten verwerken. Het kan soms te veel zijn voor ze en onbegrijpelijk. Voor ons is dat al zo, laat staan voor kinderen. Op school hebben zij ook te maken met klasgenootjes, situaties, waarin zij deze emoties kunnen voelen. Thuis met broer(s)/zus(sen) en hun ouder(s). Daarbij krijgen ze te dealen met anderen en zichzelf. Met de nodige gevoelens en emoties erbij.

Blijdschap is vaak wel te relativeren voor ouders en voor henzelf, maar boosheid en onrust kan iets totaal onverwacht zijn en niet altijd te verklaren waar het vandaan komt. En dat kan voor verwarring zorgen bij het kind.

Er zijn methodes om je kind tot rust te krijgen, waaronder mindfulness. Deze methode richt zich er vooral op het innerlijke kind. Je moet naar binnen gaan om rust te vinden. Je ogen sluiten, je ademhaling naar je buik richten en dieper naar binnen gaan. Je gedachtes mogen er zijn, niks is goed, niks is fout. Laat ze er zijn. Misschien dat kinderen het zelf hun “chill” momentje kunnen noemen. Even rustig zitten, op een stil plekje, ogen sluiten en diep ademhalen. Even tot zichzelf komen. Weg van alle invloeden, onrust, afleiding…

Wil graag nog een andere keer dieper ingaan op de mindfulness voor kinderen, zodat je samen met je kind dit kunt doen of het je kind kunt aanleren.

Hieronder een inspirerend filmpje over wat boosheid met kinderen doet en hoe zij zichzelf tot rust kunnen brengen. Kijk goed hoe dat meisje het uitlegt hoe het dan werkt in je hoofd: een pot met water met glitters erin. Als je schud dat is de boosheid en wat er in je hoofd gebeurd op dat moment. En als je dan je mindful moment neemt, dan zakken de glitters weer en word het dus rustig in je hoofd 🙂 Goede manier om uit te leggen hoe het werkt bij je eigen kind(eren).

Heb jij ervaring met mindfulness met je kind(eren)? Laat dan je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen