Onzekere moeder

Ben ik te onzeker als moeder?

Een vraag die menig (alleenstaande) moeder zichzelf weleens zal stellen. Naar mijn idee loopt dit soms parallel aan het schuldgevoel dat iedere moeder weleens heeft. Ik heb het regelmatig, zowel onzekerheid als schuldgevoel. Ik voel me vooral in het bijzijn van andere moeders onzeker. Veel moeders komen over sterk en zelfverzekerd over.

Ze lijken te weten wat ze doen, waarom ze het doen en hoe ze problemen met hun kinderen aan moeten pakken. Ze lijken de opvoeding feilloos aan te voelen en maken (in mijn ogen) geen fouten.

panda-303949_640

Moeder en onzeker

Moeders die zeeën van tijd hebben om met hun kinderen op pad te gaan en echt genieten van het samen doen van wat dan ook. En dan heb kom ik eraan. Ik ben na het werk vaak moe om iets te doen in huis als ik al gekookt heb. Het vrije weekend moet alles gebeuren: boodschappen, het huishouden, de financiën en soms ook nog wat bezoekjes aan mensen. Ook al neem ik mijn dochter altijd mee en geniet ze er ook van; toch voel ik me vaak tekortschieten.

Toch zie ik dat mijn dochter goed in haar vel zit. Ze is iedere dag vrolijk, behoorlijk leergierig en loopt qua ontwikkeling mooi op schema (al is dit laatste voor mij niet het allerbelangrijkste). Ze oogt erg gelukkig en zorgeloos en voor haar lijkt iedere dag een feestje.

Is die onzekerheid dan wel nodig? Of kan ik ergens toch trots zijn dat ze het zo goed doet. Vraag ik niet gewoon te veel van mezelf en vergelijk ik mijn situatie onnodig met situaties waarin beide ouders nog samen zijn en zorgen voor hun kind? Rationeel weet ik zeker dat ik, en met mij vele anderen, dit echt wel beseffen. Toch is het klankbord soms een gemis. De bevestiging van dat we het goed doen, dat heeft iedereen toch soms nodig? Ik krijg wel bevestiging van vrienden en familie, maar ik prent mezelf altijd in dat dit anders zou zijn als ik een partner heb die er met zijn neus bovenop staat.

Ik ben heel benieuwd of jullie dit herkennen of hoe jullie met onzekerheden (hebben leren) omgaan!

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Aug 2016

Heel herkenbaar dat gevoel. Ook de gedachte dat andere moeders de opvoeding met gemak zouden doen Ik had altijd een heel netwerk van moeders waar ik al mijn vragen kon stellen. Tot het moment kwam dat er 1 moeder te dichtbij kwam, me zelfs verweet dat ik niet genoeg met mijn kinderen deed. Toen dacht ik, dit voelt niet goed. Ik ben toen meer mijn gevoel gaan volgen, en mijn gevoel zei me dat ik het wel goed deed. Uiteindelijk merkte ik het ook aan de kinderen.Mijn advies is, luister naar je gevoel. Je moederhart weet echt wel wat goed is. En als de dingen die jij doet goed voelen, dan doe je het ook goed.Echte mama's zijn niet perfect. Perfecte mama's zijn niet echt.

Reactie plaatsen