De bijzondere Moederdag als single mom
08 mei 2016 
6 min. leestijd

De bijzondere Moederdag als single mom

Op deze Moederdag denk ik terug… Terug aan hoe het was en hoe het nu is. Mijn bijzondere Moederdag als single mom….

Ooit is er een dag geweest, dat je op een ochtend wakker werd en zo’n ongelooflijke oerdrang voelde. Een beetje vergelijkbaar met shoppen. Je hebt je zinnen gezet op dat ene mooie jurkje. Die toffe sneakers. En niets in je hele lijf kan dat tegen houden. Je blijft er aan denken.  Je móét het hebben. Kosten wat het kost.  Vol verlangen,  euforisch bijna, ga je naar de stad en leg je hele maandsalaris neer om het te kunnen kopen. Dronken van geluk keer je huiswaarts en je beseft : dit is precies het gene wat mij gelukkig maakt. Dit had ik nodig!
Zo is het ook met een kindje. Dát verlangen! Alleen dan nog in het kwadraat. Je wilt het. Liever gister nog, dan vandaag. Je kunt het niet negeren. Niet uitwissen.
1,width=800,height=800,appearanceId=1,version=1438923660-1

Overal zie je zwangere vrouwen. Baby’tjes. Kinderwagens. Dat is wat je wil. Een kindje! Al je hormonen staan op scherp. In gedachten heb je al een kamertje ingericht. Kleertjes gekocht. Kinderwagen uitgezocht.   En je weet : Als ik iets wil,  moet ik zorgen dat  ik het krijgtEr komt  hoe dan ook een kindje. Uiteindelijk zwicht manlief. Beleeft een paar weken of maanden de tijd van zn leven. En Tadaaaaaaa…. zwanger! Doel bereikt

Je treed toe tot een soort onzichtbaar verbond tussen vrouwen met kinderen. Je hebt een tijd van vóór de bevalling. En erna. Je wilt niets liever dan iedereen vertellen wat je hebt meegemaakt. Een horror film is er niets bij. Elke minuut staat je scherp voor de geest. En deel je veel, vaak en graag met iedereen die het wil horen. Elk detail wordt nauwkeurig besproken. Zo’n  eerste kindje zorgt ook voor je aller- eerste moederdag!  Waar moederdag vroeger nog in het teken stond om koffie te drinken met een bosje bloemen bij je eigen moeder,  draait het nu om JOU!

Gespannen blijf je liggen als manlief uit bed gaat. Gerommel in de keuken. Er valt iets. Er huilt iets. 82269c4a3875fe59a26e7b104bf15ef3Er vloekt iets.  En de drang om even te gaan kijken is zo groot. Na veel herrie hoor je voetstappen  op de trap. Ontbijt op bed met lauwe thee en kruimelbeschuiten. Een onweerstaanbaar lachje van babylief. Dat is dan toch wel weer het grootste goed op deze zondagochtend, naast het prachtige, maar standaard kadootje van de Douglas.

Maar dan…. De bijzondere Moederdag als single mom….
Nu 15 jaar later en vele moederdagen gepasseerd, is het een van de meest waardevolle dagen geworden. Zeker nu ik alleen ben. Nul komma nul verwachtingen, vorig jaar. Het jaar waarin ik voor het eerst alleen was met 4 kinderen.

Want geef toe,  uiteindelijk is het toch papa die het allemaal een beetje aanstuurt. Ontbijtje,  kadootje… Op de knutsels van de jongste 2 na,  had ik nergens op gerekend. Dus dacht ik : dan moet het MIJN dag worden. Gaan we met elkaar iets leuks doen. Omdat ik jullie moeder ben. Ik werd wakker van gerommel in de keuken. Van gemopper. Van geruzie. Hoeraaaaaaaaa,  dacht ik. Maak elkaar even het leven zuur op de vroege zondagochtend. Hoe ongelooflijk groot was de verassing toen er vier kids op mn bed sprongen. Met warme koffie!  Met honderden kadootjes. Zelf ingepakt.  Met knutsels. Zelf gemaakt. Met knuffels.  Met gedichtjes. Tranen van ontroering. Dit had mijn klavertje 4 zelf geregeld!

Achter mijn rug om. Geld gespaard. Kadootjes gekocht. Gemaakt. Ik had geen idee! Het deed mijn moederhart zo ongelooflijk veel harder kloppen.
Ik zag trotse gezichtjes. En alleen al hun lach,  was mijn grootste goed op deze mooie zondagmorgen.
Vandaag is het weer zover. Onze dag! Ik blijf nog even liggen. Om hopelijk zo wakker te worden van gekletter en gekibbeld in de keuken …. De bijzondere Moederdag als single mom!6dafe707a9850c5f64b38aa22a8a6b26RFMtZmlqbmUgbW9lZGVyZGFnLmpwZw==

Over de schrijver
Reactie plaatsen