Moet je je kind een tablet geven?
22 september 2015 
6 min. leestijd

Moet je je kind een tablet geven?

Tot nu toe heb ik “hem” buiten de deur gehouden en stel ik mezelf de vraag…. 

Ik zie het namelijk al voor me: kinderen die geen zin meer hebben om mee te gaan naar buiten, boze en chagrijnige gezichten als “ie” uit moet.

Ruzie om wie er aan de beurt is en gesjacher over de tijden (“nog éven, mam!”), en dan die bedragen! Ik moet goed op de uitgaven letten en grotere bedragen in een keer zijn voor mij altijd een hobbel om te nemen. Daar denk ik echt wel drie keer over na.

Ik heb het over een iPad. Moet je je kind een tablet geven? Mijn kinderen (7 en 11) willen er dolgraag een. Ik hik er tegenaan. Mijn systeem loopt vast bij het idee. Ik voel enorme weerstand.

En toch… ik weet dat mijn kids echt blij zouden worden van zo’n ding. Ik zie bovendien voor mijzelf voordelen… Ik
krijg mijn telefoon terug (dat is de enige smartphone in huis en ik ben onlangs gezwicht – er staan dus spelletjes op), mijn laptop is weer voor mij als ze uitzending gemist willen kijken. Ik denk dat ik de iPad zelf ook wel zal gebruiken. Nog een pluspunt: oma wil er één aanschaffen. Het lijkt me superleuk als de kleinkinderen en zij fotootjes kunnen uitwisselen op hun eigen toestel. Oké en een laatste reden die voor mij niet onbelangrijk is…

Het lijkt of mijn kinderen de enige zijn die geen nintendo, smartphone of tabletachtige dingen bezitten.

Ze kunnen er dus niet over meepraten en ik heb soms het gevoel dat ik ze tekort doe door de ‘vooruitgang’ tegen te houden.

De waarheid is: ik ben er bang voor. Bang voor het effect dat het zal hebben. Vooral op mijn zoon. Hij heeft bij zijn vader wel toegang tot een iPad. Daar mag hij geloof ik iedere dag een uurtje ofzo. Ik vind dat best veel! Ik heb hier
internetverslaving 4 thuis een Playstation 2 – een oud bakje van Marktplaats met een paar spelletjes. En ik heb de ervaring dat hij razend wordt als hij moet stoppen.
 Gewoon niet te genieten. Hij is nog maar 7 en hij zit liever naar een scherm te staren dan hij buiten speelt. Ik vind het niet gezond.

Maar goed, ik ben geloof ik bijna gezwicht. Er staat LEGO op Marktplaats, de herfst komt eraan dus de winterspullen van vorig jaar kunnen ook in de verkoop. Ik heb in de berging nog een bankje en andere spullen die weg kunnen. We gaan sparen. Voor een iPad. Is het plan. Maar daar is die eeuwige twijfel…

Als ik op internet zoek naar de nadelen van tablets en smartphones voor kinderen, ben ik eigenlijk terug bij af.

Als ik diverse artikelen van het web moet geloven, liet Steve Jobs zijn kinderen niet op de iPad en zijn veel mensen die mee hebben gewerkt aan het succes van dat soort ‘speeltjes’ ook voorzichtig met het aanbieden aan kinderen. Ze kennen te goed de gevaren, is het verhaal. Verslaving, gebrek aan beweging, beeldschermogen, slaapproblemen.

Op een Nederlandse medische website vind ik verschillende adviezen. Voor mijn kinderen zou het erop neerkomen, dat ze maximaal 2 uur per dag achter een beeldscherm mogen zitten (schooltijd telt niet) en 1 uur voor bedtijd er achter vandaan moeten. Een ander advies is om mijn eigen mediagedrag onder de loep te nemen.

Advies 1: maximaal 2 uur beeldscherm en 1 uur voor bedtijd: beeldscherm uit.
Is dit haalbaar? Maximaal 2 uur beeldscherm lukt op schooldagen prima. Eitje. Na school zijn we rond 15:30 uur thuis. De TV mag van mij na 17:00 pas aan en na het Jeugdjournaal (19:00) gaat ‘ie onherroepelijk uit. We eten inderdaad soms (wel aan tafel) met de TV aan. Rond 18:00 is er allerlei leuks op TV, op het moment de Zapp Missie die wordt gevolgd door Klokhuis en Jeugdjournaal. Dat vind ik zelf ook leuk. Als het lukt, probeer ik op tijd te eten, half uurtje a drie kwartier TV-kijken en dan klaar.

1 uur voor het slapengaan achter het beeldscherm weg, dat lukt nooit. Mijn zoon van 7 jaar gaat gewoon meteen na het Jeugdjournaal tandenpoetsen en naar bed, 19:45 licht uit. Wat mijn dochter van 11 betreft: die kijkt soms nog wat via Uitzending Gemist op mijn laptop. Ze is gek op lezen, dus die gaat uit eigen beweging op tijd achter het beeldscherm weg voor een ander iets dat haar uit haar slaap houdt. Maar TV kijken is wel wat anders dan een tablet of smartphone meenemen onder de dekens.

Hoe hou je dat tegen als ze groter worden? Ik omzeilde dat soort regels ook toen ik een kind was. Ik zou wel gek zijn om te stoppen met iets waar ik lol in had.

Advies 2: mijn eigen mediagebruik onder de loep nemen.
Auw. Dat is waarom ik ernaar neig om wel een iPad aan te schaffen. Ik vind het zalig om online te kunnen zijn. Dat
gun ik de kinderen eigenlijk ook!internetverslaving 1

Ik heb met opzet geen databundel, op die manier ben ik ook nog veel offline. Thuis ben ik toch wel vrij veel bezig met mijn telefoon. Gênant eigenlijk, best wel… Tijdens het koken ligt ie naast me en check ik Facebook of WhatsApp. Als zij TV kijken, loer ik op mijn privéschermpje. Zo gauw ze in bed liggen, duik ik achter mijn laptop – bijvoorbeeld om een blog te typen zoals nu. Of achter de TV. Kort en goed: ik ben zelf best een beetje verslaafd. Dat weet ik natuurlijk wel, maar ik vind het wel een eye-opener om dit even in de beschouwing mee te nemen… goed voorbeeld doet goed volgen.

Tja. Ik ben er nog niet uit. Ik weet wel dat ik alle beeldschermen radicaal de deur uit smijt als er echt een probleem ontstaat, dan gaan we gewoon als gezin afkicken. Terug naar nul. En ik hoop dat dat niet nodig zal zijn.

Misschien hebben jullie tips voor Marlies? Moet je je kind een tablet geven? 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Sep 2015

Marlies!!!! Wat een ongelooflijk herkenbaar stuk!!!! Ik lig er ook mee overhoop! Afgelopen weekend vriendinnen weekend gehad en dit onderwerp zorgde voor een uitermate verhitte discussie. Ik werd bestempeld als ouderwets..........Toch blijf ik bij een aantal principe's gewoon omdat IK dat vind. Ooooo echt ik kan hier uren over praten. Het raakt me enorm merk ik.........Ik blijf bijv. mijn mobiel op stil houden, ik luister mijn voice mail niet af, ik heb buitenshuis geen bereik en ik vind het tot nu toe ZALIG!!! Ik wens je heeeel veel succes met het zoeken naar de juiste balans!

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Oct 2015

Wat een goed onderwerp! Mijn dochter is nog geen 2 (over anderhalve maand wel) en weet donders goed hoe ze moet swypen. Bij mij kijkt ze heel af en toe naar de dansles van Nijntje maar ik probeer het tot een minimum te beperken. Evenals tv kijken. Maar breng ik haar bij haar vader dan roept ze meteen naar de tv en die gaat dan aan. Ook bij mijn ouders op maandag staat de tv de hele dag aan, op baby tv. Uiteindelijk zal ze het bij mama wel saai vinden zonder tv of tablet. En op school is ze straks vast "de enige" zonder tablet (oké, dat duurt nog 2 jaar). Maarja, wij waren vroeger ook de enige (zo voelde dat, was vast niet zo) zonder Nintendo. Op mijn 20ste kocht ik dan eindelijk een Gameboy Color. Ben ik er slechter van geworden? Nee, ik denk het niet. Als vriendjes bij mij kwamen spelen kwamen ze voor mij een niet voor een of andere spelcomputer. Dat heeft ook wel wat, besef ik me nu. Natuurlijk zijn de tijden veranderd. Mijn ouders waren vroeger niet zowat vergroeid met hun smartphone. Toch wil ik proberen mijn geld vooral uit te geven aan nieuwe kleding omdat de oude zijn afgeschreven door het buitenspelen :) Ojee, nog zo'n "ouderwetse" moeder ;)

Reactie plaatsen