Momentje voor mama
26 oktober 2016 
3 min. leestijd

Momentje voor mama

Genieten van het moment”, “Leven in het nu”, “Goed voor jezelf zorgen”. Je kent ze wel, die standaard kreten die je te pas en te onpas tegenkomt.
Wat betekenen ze nou eigenlijk precies en, misschien nog wel belangrijker, hoe doe je dat dan?

Ik  zeg heel eerlijk dat ik ’t moeilijk vind. Het is lastig niet met de toekomst bezig te zijn of niet te blijven hangen in het verleden.
Het is lastig voor jezelf zorgen als je gezin, je kinderen, altijd voor gaan.

Wanneer je aan iets nieuws begint komt oud zeer vaak weer bovendrijven. De kunst is dan ook je les uit ’t verleden mee te nemen en de pijn daar te laten. Het is iets wat je kunt leren maar makkelijk is het zeker niet.

Ik denk dat ’t vooral een stukje bewustwording is. Dat je leeft zoals je dat zelf prettig vindt, je niet druk maken om wat anderen vinden, dat soort dingen.
Je bent vaak zo bezig met hoe het allemaal beter kan, dat je vergeet te kijken naar wat er al is. En dat ook te waarderen.
drukVaak heb je het niet eens door. Het leven is druk en snel en vliegt aan je voorbij als je niet oppast.
Iedereen wil graag gelukkig worden maar ik denk dat je ook moet genieten van het proces.

In mijn beleving bestaat het leven niet uit een constante staat van geluk maar veel meer uit geluksmomenten. Fijne, mooie, kleine en grote dingen die voorbij komen waar je heel blij van wordt. En waar je dan op moet teren tot er weer eens zo’n momentje voorbij komt.

Ik bedacht dit allemaal zo terwijl ik terugdacht aan de afgelopen 26 jaar moederschap. Mijn twee oudste zoons zijn bijna jarig en dan in een melancholische bui komt er van alles voorbij.
Omdat ik zo’n jonge moeder was, ben ik veel teveel bezig geweest me te bewijzen. Bewijzen dat ik ’t allemaal aankon. Goed opgevoede, netjes uitziende kinderen en een keurig huis. Niemand zou van mij kunnen zeggen dat ik het niet goed deed als moeder. Altijd een paar stappen vooruit aan het denken om maar de goedkeuring van anderen te krijgen.

Ik was jong en onzeker en ik ‘vergat’ te genieten en te ontspannen. Dat weet ik nu. Toen niet. Ik deed eigenlijk maar wat. Ik leefde teveel in m’n hoofd en te weinig in m’n hart.

kopje thee

Ik voel geen spijt. Ik wist niet beter. Maar jammer vind ik het wel.
Vaker had ik even een lekker boek met een kop thee moeten pakken. Even wat leuks moeten gaan doen met een vriendin. Gewoon het er heel ontspannen even van nemen, zonder schuldgevoel.
Niemand krijgt er iets van als er een dag niet gepoetst is. Het is echt heel oké om je lekker vrouw te voelen en niet alleen mama!

En natuurlijk gaan de kinderen voor alles. Natuurlijk is het veel, het zorgen, werken, huishouden, familie en verplichtingen.
Maar mocht zo’n momentje zich voordoen, pak ’t met beide handen aan! Omdat ’t mag, omdat ’t kan, omdat je het verdient en gewoon omdat je er heel blij van wordt.
En zeg nou zelf, van een blije, ontspannen mama wordt iedereen gelukkig!

Ben jij een gelukkige mama én vrouw? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen