Na zwangerschapsverlof weer werken
21 juli 2015 
4 min. leestijd

Na zwangerschapsverlof weer werken

 

1 juni was het dan zo ver, na zwangerschapsverlof weer werken. Nadat het verlof van 16 weken was het tijd voor mijn eerste werkdag. En jeetje wat voelde die dag dubbel zeg. Want aan de ene kant was ik blij om weer aan het werk te zijn, maar aan de andere kant is er een klein meisje waarvan je het gevoel hebt dat ze JOU nodig heeft. Nu weet ik niet of dit gevoel bij alle moeder zo sterk is of als alleenstaande moeders dit gevoel nog erger aanwezig is. Maar er bekruipt je een gevoel van ze is nog zo klein en wat als er iets is dan ben ik er niet bij. Maar ik wist dat mijn kleine meisje in goede handen was bij mijn moeder en als er iets zou zijn ik meteen gebeld zou worden. Dus na heel veel kusjes en nog lang knuffelen en een peptalk van mijn moeder dat het echt wel goed zou komen omdat ik ook nog leef en het best goed met mij gekomen is, ben ik dan toch in mijn auto gestapt en naar mijn werk gegaan.

back-to-work-bewerkt-250x300Natuurlijk wordt je dan allereerst uitgehoord over de bevalling, hoe het nu met haar gaat, hoe het moeder zijn bevalt en ga zo maar door. Trots beantwoord ik alle vragen, maar tegelijkertijd versterkt dat ook het gemis en verlangen naar thuis. Voordat ik er erg in heb zijn mijn eerste werkuren inmiddels voorbij en qua werk lijkt het alsof ik nooit weg ben geweest maar als de pauze aanbreekt is toch het eerste wat ik doe controleren hoe het thuis gaat. Ik bel dus even snel naar mijn moeder en hoor de kleine meid al op de achtergrond brabbelen en schateren en m’n hart loopt over van liefde op dat moment. Via de telefoon zeg ik nog dat mama straks weer thuis is en dat we dan weer lekker gaan knuffelen. De kleine meid snapt er natuurlijk niks van, ik hoor mama, maar ik zie haar niet.

In haar verontwaardigend van, hoe dat kan, is ze de telefoon kusjes aan het geven en ik hoor haar smak geluidjes en weer smelt ik

Met het vertrouwen dat het thuis echt goed gaat en de kleine meid het naar haar zin heeft hang ik op en begin ik aan het volgende werkblok. Het verlangen naar thuis blijft en als ik op het klokje van mijn computer kijk en zie dat het einde van mijn werkdag is aangebroken ben ik trots op mezelf. Naast mijn fulltime baan als moeder, ben ik ook nog Rachel en dat betekend best dat ik soms even mag afschakelen. En van het loon aan het einde van de maand, kan ik haar een toekomst bieden.

Op weg naar huis gaat de radio net een tikkeltje harder, want er zijn nu geen kinderoortjes die ik niet wil beschadigen, ik rij diep verzonken in gedachten naar huis. En voor ik het weet parkeer ik de auto op de oprit en steek ik mijn sleutel in het sleutelgat van de voordeur. Nog voordat de deur goed en wel open is roept mijn moeder enthousiast, kijk eens wie daar is! En zodra ik de woonkamer instap zie ik daar mijn meisje met een lach van oor tot oor zitten. Ik voel me langzaam week worden en druk mijn tranen weg, want ik besef me dat thuis komen nog nooit zo mooi is geweest.

We knuffelen en al snel zit ik weer in mijn rol als moeder, waar ik eigenlijk nooit volledig uitstap

home is whe the hart is 1Als de kleine meid in bed ligt is het tijd om appjes te beantwoorden en daar staan natuurlijk ook appjes tussen van andere mama’s in mijn omgeving. En allemaal zeggen ze hetzelfde en kunnen we samen de conclusie trekken dat de eerste werkdag na je zwangerschapsverlof niet de meest makkelijke werkdag is, dat hij vol zit met dubbele gevoelens, heel veel emoties maar dat hij met een lach wordt afgesloten als je weer thuis komt.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, zijn jullie naar het krijgen van een kind weer begonnen met werken, en hoe hebben jullie de eerste dag ervaren?

Liefs Rachel

Over de schrijver
Reactie plaatsen