Ode aan alle strong single moms
23 maart 2016 
3 min. leestijd

Ode aan alle strong single moms

Afgelopen maandag was het ‘Single Parents Day’. Een dag ter ere van al het harde werk dat een alleenstaande ouder verricht. Een dag welverdiend en daarom draag ik deze blog op aan de strong single mom. Een ode aan alle strong single moms.  Een alleenstaande moeder is namelijk een sterke vrouw. Ieders achtergrond en situatie is anders en ik heb geen andere kennis, maar in mijn ogen is een alleenstaande moeder zijn een taak die vraagt om ongelofelijk veel kracht.

Vrouwen zijn namelijk sterke wezens en de meerderheid van de vrouwen, die alleenstaande moeder is, doen meer dan gemiddelde echtparen samen en ze doen het zonder te klagen.

Alleenstaande moeders worden vaak hard bevooroordeeld door de samenleving. Na mijn ervaring worden veel van deze labels gegeven door mensen in een machtspositie. Hoevaak hoor je wel niet dat een alleenstaande moeder niet in staat is om iets zinnigs te doen, teert op een uitkering, geen respectvolle baan kan uitoefenen, lui is, haar kind(eren) onhandelbaar is/zijn en ze blijft relaties aan gaan met waardeloze mannen? Ik geloof niet dat ik in deze categorieën val, dus waar komt dit vandaan?

Onze maatschappij wordt geclassificeerd in geslachten, groepen, rassen en economische gesteldheid, welke altijd zullen oordelen over hen die buiten de boot vallen. Het zit in onze natuur om roddels te voeden en sensatiezucht te vinden in alles behalve de waarheid, want de waarheid is hard.

De alleenstaande moeders zullen hun hoofd naar beneden houden om zo onopgemerkt te blijven en voor een hoop van hen zijn hun kinderen de enige steun.

De primaire focus is dan ook het welzijn van hun kinderen, zoeken naar huis en haard en de helpende hand in de Ode aan alle strong single momsgemeenschap, alles in het belang van hun kinderen.

Zijn deze vooroordelen dan terecht? Verre van! Merendeel van de alleenstaande moeders werken de hele dag, haasten zich naar huis voor de zorg van hun kinderen. Ze voeden en kleden hen, bieden een thuis en doen er alles aan om ze te beschermen. Ze zijn er altijd om te luisteren of voor te lezen, ook al is ze moe en stapt ze liever in een warm bad of onder de wol.

Ze houden van hun kinderen, leren ze om eerlijk te zijn en om de juiste keuzes te maken. Deze alleenstaande moeder blijft tot laat op om de spreekbeurt te maken, welke de volgende dag af moet zijn.

Ze is betrokken bij het onderwijs en vind het niet erg om haar vrije tijd in te leveren om ook een oogje in het zeil te houden op de kinderen van de buren, omdat ze de behoefte erkent.

Een alleenstaande moeder is een sterke vrouw en is niet op zoek naar een man (of vrouw) om haar te helpen. Omdat ze weet dat ze het zelf heel goed kan!

Zij is degene die zelf de ladder opklimt om de dakgoten schoon te maken of dat lampje te vervangen. Ze bekijkt alles met arendsogen want er liggen nu eenmaal roofdieren op de loer.

Mensen die denken dat het makkelijk is om over deze sterke vrouw heen te lopen en helaas, soms zijn deze mensen andere vrouwen, want een sterke, onafhankelijke alleenstaande moeder zijn komt met een prijs en een label en soms zijn deze niet beste.

Laat ik ook even mededelen dat niet ieder alleenstaande moeder door elke man is uitgebuit of de “kriebels van een gezin” niet kon weerstaan. Het stereotype dat onze maatschappij graag portretteert. Zij die dit denken hebben dringend behoefte aan een goede reality check.

De strong single mom heeft het namelijk te druk om spelletjes te spelen. De kracht van kennis is waar ik sterk in geloof, aan vasthoud en mijn dochter straks leer.

Soms is het hebben van inzicht in wat anderen (en jijzelf) moeten doorstaan, datgene dat helpt om niet alleen empathisch te zijn, maar een betere mens te worden in het algemeen.

Conclusie: Een strong single mom heeft geen prins op het witte paard nodig om haar te redden. De meesten kwamen deze al eens tegen en toen bleek ‘hij verdwaald te zijn en het paard was niet van hem.’

Sabrina, dank je wel voor deze krachtige woorden voor ons single moms! Ode aan alle strong single moms! Hoe zie jij jezelf en heb je last van de stereotypen die worden verspreid in deze maatschappij? Laat je reactie hieronder achter. En dat mag vooral ook zijn om alle andere strong single moms een hart onder de riem te steken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen