Of ik hobby's heb..?

Als single mom zien je dagen er best vol uit. Naast voor je kinderen zorgen, werken en het huishouden blijft er eigenlijk geen tijd over voor wat anders. Het lukt nog net om een keer per week naar de sportschool te gaan. Was dat vroeger nog zo’n moment-voor-jezelf, is het nu ook bijna een soort van ‘moeten’ geworden. Ik schaam me dood als ik niet naar de sportschool ga. Je wordt echt doodgegooid met allerlei fit & gezond community ’s, fit-en-slank-in-5-weken-challenges en eet-voor-de-rest-van-je-leven-geen-suiker-vet-en-koolhydraten-meer recepten. Zo’n sportschool-bezoek is tegenwoordig ook meer een verplichting dan een relaxmoment. Gelukkig bestaat er WhatsApp wat ervoor zorgt dat ik mijn sociale contacten nog enigszins kan onderhouden.

En na een periode waar ik mezelf ook helemaal dreigde kwijt te raken, kwam daar van de therapeut de vraag: ”Heb je ook hobby’s?” Op wat speeddate ervaringen na, was deze vraag me al in geen jaren gesteld. Ik denk in de tijd van de vriendenboekjes voor het laatst, en aangezien ik niet uit de tijd stam van de vriendenboekjes, maar uit de tijd van de poëziealbums had ik er ook gewoon niet over nagedacht.

Dus zo volgde een ijzige stilte bij de therapeut en keek ik haar kennelijk nogal dommig en met grote ogen aan. Ik kon de vraag ‘wat zijn eigenlijk hobby’s’ nog net inslikken. Bij het woord hobby denk ik aan grote bordeaux-kleurige albums met leren kaft, waarin een grote verzameling munten of postzegels geordend in opgeborgen wordt. Waarschijnlijk op alfabetische volgorde of keurig gerangschikt op thema of land of zoiets. En op zondag komen dat soort albums op tafel en dan, tja, wat dan eigenlijk? Dan worden die verzamelingen bekeken of aangevuld? Ik heb werkelijk geen idee.

frogs-1372990_1280

Of ik hobby’s heb..?

Bij een hobby denk ik aan mensen die beeldjes van kikkers of eenden sparen en die uitstallen in een vitrinekast, of mensen die hele dagen in een garage zo’n oldtimer in en uit elkaar monteren. Waarom weet ik ook niet, hoeft ook niet, maar voor die mensen is dat een hobby.

Dus zodoende keek ik mijn therapeut aan en probeerde ik uit alle hevigheid te bedenken of ik misschien een hobby had, of had gehad.

Zo ben ik in mijn tienerjaren wel vaak aan een verzameling begonnen, dat dan weer wel. Zo ben ik na een vakantie in Frankrijk begonnen aan een verzameling suikerzakjes. Ik nam er een stuk of zeven mee van de terrasje uit Frankrijk, en eenmaal thuis vergat ik dat ik een verzameling begonnen was dus die hobby stief een langzame dood. Na een bezoek aan Disneyland Parijs startte ik een verzameling Mickey Mouse, maar ook die is niet echt van de grond gekomen.

Legpuzzels maken, heb ik ook weleens gedaan. Vaak was ik na uren randjes zoeken al m’n geduld voor die puzzel al kwijt en verdween die binnen no-time weer in de doos. Of dat je voor de derde keer al die duizend stukjes door je handen liet gaan om te kijken of er echt geen randje aanzat, om er na 2 dagen achter te komen dat je twee stukjes omgewisseld had en die buitenrand eigenlijk al heel lang klaar had. Dat je uren naar die puzzel zat te staren op zoek naar dat ene stukje en er dan iemand over je schouder boog om te vragen of dit stukje niet daar kon en dat stukje niet hier pastte. “NEE!!” dat past niet…nee, echt heel gezellig zo’n legpuzzel. Het was een beetje de smartphone van nu, je kon alleen nog maar naar dat ding staren.

knitting-1268932_1280

Of ik hobby’s heb..?

Een aantal jaren geleden ging de halve wereld haken en breien. Geweldig vond ik dat, het zag er zo gaaf uit. Mooi gekleurde poefjes met grove steek, schattige beestjes en mooie shawls. Dat wou ik ook kunnen. Het leek me zo rustgevend, ik zag mezelf al zitten in de hoek van de bank, al hakend helemaal tot rust komen. Ik zag al voor me hoe die mooie creaties aan de andere kant van de brei- en haaknaalden tevoorschijn zouden komen. Ik had op de basisschool wel leren breien en haken, maar verder als een sliertje kwam ik niet dus zodoende ging ik een workshop haken volgen.

Daar waar de rest van de groep aan het einde van de ochtend leuke bloemetjes gehaakt hadden, kwam ik nog niet verder als een klein blaadje van de bloem. Alle begin is moeilijk dus ik zou echt thuis verder gaan met oefenen. Haaknaalden, wol in allerlei kleurtjes en een boekje vol leuke patroontjes werd aangeschaft en…daar bleef het ook bij. Dat bloemetje is nooit afgekomen, de wol is ergens verdwaald in mijn huis en dat boekje is uiteindelijk bij de Kringloopwinkel terecht gekomen en ik denk zomaar dat iemand er heel blij mee is.

Wat is eigenlijk een hobby? De Dikke van Dale zegt: een ontspannende bezigheid; een liefhebberij. De hobby’s die ik tot nu toe uitgeoefend had waren wel een bezigheid maar allesbehalve ontspannend, dus nee, ik heb geen hobby’s gehad.

Nadat ik dit allemaal in een paar seconden bedacht had, en ik kennelijk nog steeds mijn therapeute aankeek, zij inmiddels met een nieuwsgierige blik wachtte op mijn antwoord, kon ik alleen nog maar zeggen dat ik geen hobby had, ook nooit gehad had en ook niet van plan was aan een hobby te beginnen 😉

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Jun 2016

Ik vind dat je heel goed kan schrijven.. Is dat dan misschien een hobby

Reactie plaatsen