Omgang in een Omgangshuis.
14 februari 2017 
3 min. leestijd

Omgang in een Omgangshuis.

Nadat mijn ex en ik geprobeerd hadden de omgang bij mij thuis te laten verlopen en nadat wij erachter kwamen dat dit geen succes was ben ik gaan zoeken naar een oplossing.
Mijn ex wist niks van baby’s en zou alles moeten leren. Van fles geven, tot verschonen tot het in bad doen aan toe. Daarnaast had ik door zijn gewoontes, gebruiken en gebeurtenissen tijdens onze relatie en zwangerschap geen vertrouwen in mijn ex. Ik vertrouwde hem niet zomaar mijn kind toe.

Weken lang heb ik gebeld met allerlei instanties en ik kwam bij het bekende van het kastje naar de muur traject uit. Door mijn volhouden had ik uiteindelijk succes.

Ik kwam bij het omgangshuis uit. Het omgangshuis waar wij terecht kwamen is een stichting van gespecialiseerde pedagogen die kunnen begeleiden in het hebben van omgang tussen ouder en kind. Ook kunnen zij coachen in het contact tussen ouders en kunnen zij bijsturen en inhaken op problemen die zich voordoen.

Het omgangshuis van ons heeft als doel om uiteindelijk de omgang onbegeleid te laten verlopen.

Dit was de plek voor ons. Hier zou hij leren wat hij moest leren, was er iemand om bij te sturen en zouden wij ook nog iets aan onze verstoorde communicatie kunnen werken.

Ik stelde dit voor aan mijn ex, helaas koos hij toen toch voor een rechtszaak. Tijdens de rechtszaak is er uitgesproken dat er een onderzoek zou komen door de raad van kinderbescherming en dat de omgang in de tussentijd zou plaatsvinden in het omgangshuis.

Hoe gaat het dan in het werk?

Er zijn dus twee mogelijkheden om bij het omgangshuis terecht te komen, In ons geval hadden wij in eerst instantie dus de keuze om de omgang vrijwillig via het omgangshuis te laten verlopen. Omdat mijn ex dit niet wilde en het tot een rechtszaak is gekomen,is het ons uiteindelijk opgelegd.

Allereerst heb je dan bij het omgangshuis,ieder afzonderlijk van elkaar, een intake gesprek. In dit gesprek kun je jouw verhaal doen.

Dit is belangrijk zodat het omgangshuis de situatie goed in beeld kan brengen en kan pijlen waar aan gewerkt moet worden.

Vervolgens krijg je een contract toegestuurd, waarin de opbouw en afspraken rondom de omgang vermeld staan. In de opbouw wordt er een geschatte tijd gegeven die ze denken nodig te hebben voordat het onbegeleid kan worden. In ons geval was hier een half jaar voor genomen, wat ik op dat moment erg kort vond. Quinty was toen bijna 1 jaar oud en ik vond haar nog veel te klein. Ik had nog veel te weinig vertrouwen in mijn ex en het klonk zo definitief terwijl Quinty haar vader op dat moment nog niet echt kende.

Ik heb mezelf er toen aan overgegeven en het maar op mij af laten komen. Een andere keuze had ik trouwens ook niet. Het begon 4x met een uur. Ik bracht Quinty en ging vervolgens een uur in mijn auto zitten wachten voor de deur van het omgangshuis.

omgang in een omgangshuis

De eerste keren voelde dit uur als dagen of jaren. Zo langzaam ging dit voorbij. Meestal ging er een vriendin mee om mijn gedachten ergens anders op te zetten. Na de eerste periode kregen wij een evaluatie, over hoe het ging. Dit leek allemaal vrij goed te gaan. Het uur werd uitgebreid naar twee uur. Ik bleef nog steeds in de buurt. Ik durfde al wel de stad in maar bleef nog steeds in de buurt. Om een lang verhaal kort te maken is het uitgebreid van 1 uur naar uiteindelijk 4 uur begeleid bij mijn ex thuis. Bij ons heeft het iets langer geduurd dan het half jaar door allerlei gebeurtenissen waarbij twijfel ontstond.

Tijdens de begeleide omgangsmomenten en de overdrachten leek het goed te gaan. Mijn ex was verrassend vriendelijk naar mij en ik kon zelfs een praatje maken. Mij deed het goed dat Quinty kon zien dat zij twee ouders had die met elkaar konden communiceren.

Helaas heeft toch een van de gebeurtenissen en de wankele communicatie ervoor gezorgd dat wij niet helemaal onafhankelijk kunnen zijn van het omgangshuis.

Momenteel zitten wij nog in een traject stukje communicatie en gaan wij proberen een ouderschapsplan op te stellen. Hoe dit zal verlopen zal te volgen zijn in mijn vervolgblogs.

Wil jij weten wat een omgangshuis allemaal kan betekenen? En wat je kunt verwachten hiervan?
Ik deel graag mijn ervaringen en beantwoord graag nog eventuele vragen naar aanleiding van mijn blog.

Liefs,

Rachel

Zie ook: Ik doe afstand van de omgangsregeling met mijn kinderen

Heb jij hier al eens mee te maken gehad? Wat was jouw ervaring? 

Over de schrijver
Ilona
Door

Ilona

op 01 Apr 2019

Hoi Rachel, Ik ben een verhaal aan het schrijven over omgangshuizen in Nederland. Voor een landelijke krant. Ik las net jouw blog over jouw ervaringen met een omgangshuis. Zou jij misschien je ervaringen willen delen? Zou je dan contact willen opnemen via het e-mailadres wat ik heb opgegeven? Groeten, Ilona

Linda
Door

Linda

op 09 Jul 2019

Beste Ilona Ik zou je heel graag informatie geven over mijn ervaring bij het omgangshuis. Kun je mij mailen?

Sisi
Door

Sisi

op 03 Oct 2019

Hoi Rachel Welke omgangshuis bied deze methode van omgang? Kunt u mij mailen?

Anoniem
Door

Anoniem

op 27 Nov 2021

Hoi Rachel, hoe kom ik met je in contact? Ik heb ook een aantal vragen over het omganghuis en een eventueel te starten traject. .

Reactie plaatsen