Ondernemen vanuit je hart
04 september 2018 
5 min. leestijd

Ondernemen vanuit je hart

Ondernemen vanuit je hart, hoe doe je dat nou?

Het is een koude dag. Wanneer ik naar buiten kijk, zie ik mensen chagrijnig kijken. De meeste mensen hebben hun gezicht naar beneden, zodat de koude regen niet hun gezicht raakt. De lucht is grauw en grijs en alles lijkt er treurig uit te zien. Ik voel me een beetje ‘unheimisch’. Een onrustig gevoel in me, zonder dat ik nou echt weet waar het vandaan komt.

Wanneer ik mijn hoofd erop kraak, kan ik wel een paar dingen bedenken. Het is zo druk bijvoorbeeld. De ochtenden starten al vol hectiek. Wanneer de wekker gaat, druk ik eerst nog 3 of 4 keer op de snooze knop, voordat ik daadwerkelijk mijn bed uitstap en mezelf met dikke vermoeide ogen in de spiegel aankijk. Ik word pas écht wakker, wanneer ik onder de douche stap en het warme water mijn lichaam aanraakt. Dan is het snel aankleden, mijn kind wakker maken, ontbijt maken, brood smeren voor school, mijn kind aankleden en vooral heel veel rennen en vliegen om de kleine op tijd op school te krijgen.

Terwijl ik op deze druilige dag, met dit onrustige gevoel in mijn buik, een kop koffie voor mezelf zet bedenk ik me wat ik nog allemaal ‘moet’ doen vandaag.

Mijn mails zijn niet bijgewerkt, ik moet plannen voor mijn nieuwe programma uitwerken, ik wil mijn nieuwsbrief versturen, er zijn 2 salespages die gemaakt moeten worden, mijn social media planning moet bijgewerkt worden en zo is er nog een hele lijst. Ik voel meteen de ‘rush’. Het is ook nog eens woensdag en dan mag ik mijn meisje om 12.30 uur van school halen. Die dag stelt dus niets voor.

Wat zou jij doen op een dag als deze? Snel aan het werk gaan? Zodat je zoveel mogelijk dingen van je lijst afkrijgt? 

Mijn gevoel schreeuwt blijkbaar om aandacht. Hoewel ik niet precies weet waar het gevoel vandaan komt, voel ik wel dat er ‘iets’ vast zit, wat dat ook mogen zijn. Eigenlijk wil ik meteen aan het werk, want er is zoooo veel wat af moet. Toch maak ik een andere keuze. De keuze om naar mezelf toe te gaan. De keuze om mijn gevoel de aandacht te geven. De keuze om te voelen, zonder mijn hoofd daar allerlei oordelen of verklaringen voor te laten geven. Ik voel gewoon.

Ik lig op mijn bank, terwijl ik het huis warmer voel worden van de verwarming die ik net aan heb gezet. Mijn ‘leenkat’ ligt op het witte vloerkleed voor me en ik hoor haar zachtjes spinnen. Ik ruik de verse koffie die ik net gezet heb, terwijl ik een  begeleide meditatie opzet. Een meditatie die me laat voelen, die me even naar mezelf brengt en die ervoor zorgt dat ik de aandacht aan mezelf kan geven.

En dat….. dat is nou ondernemen vanuit je hart

Misschien denk je wel, wat heeft dit nou in hemelsnaam met ondernemen vanuit je hart te maken? Nou, alles… Want jouw gevoel, dat is de basis van alles. Waarom is dat de basis van alles? Wanneer jij in contact bent met jezelf, dan ben jij ook veel meer in contact met het bedrijf wat jij vanuit je hart wilt leiden.

Maar hoe doe je dat nou, in contact komen met jezelf? Ik ga je eerlijk zeggen, het is echt niet altijd makkelijk. Waarom is het niet makkelijk?  Omdat wanneer je naar jezelf gaat, je niet altijd dingen tegen komt die fijn voelen. Je komt misschien wel angst tegen, oude pijnen, verdriet of woede. En waarom willen we dat niet voelen? Omdat we van nature altijd op zoek gaan naar fijne gevoelens. En we denken dat we door weg te lopen van onszelf, ons fijner voelen (zonder dat we dat altijd bewust doen, meestal is dit zelfs onbewust). Waarom is weglopen dan makkelijker? Omdat je dan je pijn niet aan hoeft te kijken.

Wat er dan echter wel gebeurd? Je stopt de pijn, de angst, het rotgevoel of wat dan ook in je rugzak. Dus je denkt misschien dat het weg is, maar je sjouwt het mee in je rugzak, die zwaarder en zwaarder en zwaarder wordt.

Uiteindelijk voel je je dus steeds rotter, heb je steeds vaker ‘onbestemde’ gevoelens en merk je dat je in je bedrijf niet vanuit je hart aan het werken bent. 

Ondernemen vanuit je hart, begint met voelen hoe jij je voelt. Voelen wat je wilt, wat je niet wilt, vanuit je diepste onderbuik gevoel.

Ik geef je 3 simpele tips die je in je dagelijkse leven toe kunt passen, om meer te ondernemen vanuit je hart.

1.Voelen

Wanneer je opstaat, sta dan 1 minuutje stil bij hoe je je echt voelt. Zo begin je iedere dag bewust en zo kun je ook voelen wat je die dag nodig hebt. Zo kun je jezelf ook de vraag stellen “wat heb ik nodig vandaag?”

2.Gronden

Start je dag met je voeten stevig op de grond te zetten. Om echt te gronden is het een fijne tactiek om je voeten even over een tennisbal te rollen. Zo voel je je voeten goed, en grond je jezelf meteen. Vergeet ook niet om door de dag heen bewust je aandacht naar je voeten te laten gaan, zodat je de hele dag gegrond bent.

3.Beslis vanuit je hart

Maak je een beslissing in je bedrijf, groot of klein? Neem een paar minuten om te voelen of dit écht is wat je wilt, of omdat je het doet omdat je hoofd het zegt.

4.Sta stil

Sta een paar keer per dag een minuutje stil bij wat je voelt. Vind je het lastig om te ‘voelen’? Leg je handen dan op je buik en adem een paar keer diep naar je buik toe. Volg hoe je ademhaling je lichaam in en uit gaat.

5.Schrijf

Schrijf voor je gaat slapen van je af. Weet je niet wat je moet schrijven? Begin dan gewoon met schrijven wat je gedaan hebt en wat je hierbij voelde. Er ontstaat dan vanzelf meer.

6.Droom

Als je dan toch aan het schrijven bent, schrijf je dromen op. Schrijf je dromen op en voel ook echt hoe het zou zijn wanneer ze gerealiseerd zijn.

7.Kies met je hart

Wil je kiezen met je hart? Zoek wat vaker de stilte op. Dat kan thuis door afstand te nemen van alle ‘apparaten’. Maar het mooiste is het natuurlijk wanneer je in je pauze even lekker naar buiten gaat. Geniet van de dingen die je ziet en kijk ook eens echt bewust om je heen. Vaak zie je dan dingen die je normaal niet ziet.

Heel veel succes!

Liefs Myra

Over de schrijver
Reactie plaatsen