One big happy family 
23 december 2018 
2 min. leestijd

One big happy family 

Ook dit jaar nam ik tijdens de kerstviering weer plaats achter de bar op het schoolplein met de afsluiting van de kerstviering. Ouders kunnen koffie thee of glühwein krijgen alvorens hun kinderen met zijn allen een kerstlied ten gehore brengen als afsluiting van het feest.

De afgelopen 2 jaar is het schering en inslag met scheidingen in mijn hometown. Een mede ouderraadlid lid zei mij eerder op de avond:

ik heb mijn dochter deze week uit moeten leggen dat wij NIET voornemens zijn om te gaan scheiden…..zegt genoeg toch?

Wat mij opviel aan de gescheiden ouders is dat ze vaak niet alleen kwamen. Het is blijkbaar maar normaal om bij het koffie kwartiertje op het schoolplein ook de nieuwbakken bonusouder mee te brengen en haar/zijn kinderen, al dan niet vergezeld door je ex-partner en haar/zijn evt. nieuwe clan. Ik vind het raar, ik kan het niet anders omschrijven. Zelf ben ik gescheiden toen mijn dochter een baby was. Haar stiefmoeder (ja, officieel ze is getrouwd met mijn ex) is niet zo nieuwbakken, ze is er tenslotte al ruim 9 jaar.

Ook zij was op het schoolplein maar met een andere reden: haar dochter, halfzusje van mijn dochter, zit op dezelfde school. Als dat niet zo zou zijn zou ik het niet prettig vinden dat zij erbij zou staan, hoe lief ik haar ook vind.

Sommige zaken vind ik voorbestemd aan ouders en gezien er met 380 leerlingen en een te krap schoolplein er al amper ruimte is, vind ik het ook ongepast om met 4 ouders plus bonusbroers en zussen te komen in plaats van 2.

Het houdt dus in dat andere ouders die hun kleutertjes graag op de film willen zetten wellicht daardoor niet in de gelegenheid worden gesteld. De meningen zullen hier vast over verdeeld zijn. Waar ligt de grens aan gelegenheden, waar je enkel als ouders bij aanwezig bent? Misschien overtrek ik de mijne ook wel en denk ik te moeilijk.

Anderzijds stond ik een moeder te troosten die het even te kwaad kreeg bij het door de kinderen gezongen kerstlied. Zij is 1 van de ouders die afgelopen schooljaar ingeruild werd door partner.

Diezelfde partner maakte direct een doorstart met een nieuw samengesteld gezin waarin ook hun kinderen maar mee moeten draaien.

Ik snap haar verdriet als geen ander, want ook mijn ex maakte vrij snel een start met een ander na onze definitieve breuk. Inmiddels ben ik zelf ook weer gelukkig in de liefde en dit gun ik één ieder, ik hoop met heel mijn hart dat er voor de lieve ontroostbare moeder snel mooiere tijden aanbreken. Alleen of ook met een nieuwe partner. Het maakt niet uit, als ze maar gelukkig is. En als ik voor iemand mijn eigen mening over gelegenheden als one big happy family aan de kant schuif is het voor haar, al weet ik haast wel zeker dat juist zij mijn mening deelt. Ik wens 1 ieder mooie feestdagen en een liefdevol 2018.

Lieve groet,

Een voormalige single mum

(Wil jij een keer een (anoniem) blog schrijven? Mail je verhaal dan naar info@happysinglemoms.nl)

Over de schrijver
Reactie plaatsen