Ongewenste kleine indringers!!
08 juli 2016 
4 min. leestijd

Ongewenste kleine indringers!!

Zachtjes kruipt mijn zoon bij mij in bed en kruipt tegen me aan. Gestoord in mijn slaap doe ik m’n arm om hem heen en soes weer weg, maar dan ineens hoor ik het: heel zacht geknaag en heen en weer getrippel! Ik spring voorzichtig uit bed en loop naar de keuken waar het geluid vandaan komt. Jaaa, hebbes!! We hebben weer een van de kleine indringers te pakken. Het valletje zet ik op mijn vensterbank en ik bekijk dit kleine schatje. Hij (of zij?) loopt zenuwachtig heen en weer en kijkt me angstig aan. Voorzichtig geef ik hem wat extra brood en kruip snel weer in bed. Morgen mag dit muisje buiten zijn vriendjes gaan zoeken die ik in de afgelopen maanden ook buiten heb gedropt!

kittens-555822_640Gelukkig val ik snel weer in een diepe slaap en droom over kleine lieve kittens die mij gaan helpen om de muizen te verjagen… een mooie witte en een zwarte. Yep, sinds een aantal maanden hebben wij last van ongewenste muizen. Voorheen had ik een hele lieve kat die ze voor mij verjaagde, of ving en in de gang of wasmand voor mij neerlegde als soort van dank, haha, en hoe dankbaar was ik!! Mopperend liep ik dan weer door het huis omdat ik bijna weer op een dood beestje stond. Een kannibaal noemde ik haar, een monster in een wit zacht vachtje! De poes in kwestie keek me dan vermakelijk aan en likte haar poten alsof ze wilde zeggen: missie geslaagd.

Een maand of wat geleden werd m’n dochter ‘s ochtends wakker…. “Mam ik heb vannacht gedroomd dat er een muis in m’n nek lag te slapen!!”

We lachten het weg: maar het zette mij aan het denken. Ik had al eerder wat geluiden gehoord.. hmm. Eventjes later ben ik toch maar eens in haar kamer gaan gluren. En ja hoor; naast haar bed lagen keuteltjes: oeps… haar droom was waarschijnlijk geen droom!! Tijd voor een grondige schoonmaak en een familieberaad.

Mijn zoon was in alle staten: “ Ooh wat leuk, muizen, ik wil ze houden.” Uhm… dat is niet zo’n goed idee.. Jawel, in een kooitje, hij verzorgt ze wel. Na enige uitleg, dat dat echt niet zou gaan en we ze eerst moesten vangen, mocht ik naar de winkel om een valletje te kopen… 1 met levensbehoud van zo’n lieve muis zoals je begrijpt, want in ons gesprek was al gauw duidelijk dat deze diertjes niet dood mochten. Maar ook de regels omtrent het bewaren van lekkers in de kamers… joh, we hoeven ze niet te lokken of überhaupt vet te mesten, werden flink aangescherpt.

Nog diezelfde avond vingen we een piepklein veldmuisje en rende mijn zoon naar zijn vriendjes, die net hun hamster waren verloren, voor een kooi…

Mijn zoon moet eerst zien en dan geloven dat het beestje zou ontsnappen uit zo’n kooi, haha. En ja hoor, kooi klaar en muis er in …. Floep, muis weer vrij!! De boodschap was duidelijk en het valletje werd weer gezet.

Een uur later hadden we hem weer en veilig buiten, ver weg, teruggezet. Maar hij was niet alleen nee, nee, pfff..! Dus liep ik om de paar dagen naar het veld verderop om weer een muisje vrij in de natuur prooi te laten zijn voor andere dieren… Deze uitspraak werd overigens niet gewaardeerd door zoonlief, haha. Dagelijks loop ik alle kastjes en plinten langs om muizenkeutels op te sporen en te verwijderen. Echt niet grappig meer.mirroring-1206357_640

Dilemma… toch weer een poes nemen? Ik wilde geen huisdieren meer tot alles wat we nu hebben weg is!! Van de 5 huisdieren ( 2 katten en drie hondjes) zijn er nu nog 2 hondjes over en daar heb ik m’n handen al best vol aan. De kosten voor de dokter en verzorging en dan nog de zorgen dat een nieuwe poes naar buiten zal willen…. Neee, dat wil ik niet met die grote weg, pff…m’n ramen en deuren dicht houden!! Nope, geen optie met de aankomende zomer. Maar toch… jeetje dat wil ik helemaal niet, maar deze schattige muisjes zijn hier zeker ook errug ongewenst.
Qua stemming ben ik in de minderheid… “Het is zo schattig en zo lief mama. Nemen we een kitten dan, of 2 want 1 is ook maar zielig he?” Zucht!!! Maar mijn hemel, ik wil niet, ik wil niet, ik wil niet…stampvoet ik dan zachtjes, om de muizen niet wakker te maken. Toch nog maar een paar nachtjes over slapen dan, of in ieder geval tot de herfst ofzo, of nadat de kerstboom weg is.. ooh neeee, dan is het al bijna weer zomer. Help!!
Running Bee

Hebben jullie ervaring met dit soort dingen? Hoe lossen jullie het op? Deel het via een reactie. Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen