(Ont)stressen in de vakantie
03 januari 2016 
3 min. leestijd

(Ont)stressen in de vakantie

Wat is het heerlijk om na die 2 lange, lange maanden na de herfstvakantie weer een vakantie in het vooruitzicht te hebben. Want alleen al het idee dat de vakantie eraan komt zorgt ervoor dat je ontspant, toch? (Ont)stressen in de vakantie?

De meeste mensen denken bij vakantie aan rust, vrijheid en ontspanning. Een aantal dagen geen wekker, niet werken en geen verplichtingen. Lekker uitrusten en “leuke dingen doen”. Maar vaak is dat juist niet het geval. Want wat moet er een boel geregeld worden voor zo’n vakantie.

Als werkende alleenstaande moeder probeer ik in overleg met de vader van mijn zoon een zo goed mogelijk schema te maken, waarbij de oppas ook een beetje rust krijgt, onze zoon niet compleet in de stress hoeft te schieten omdat hij geen idee heeft bij wie hij vandaag is en ikzelf ook een beetje overzicht houdt.

En als je dan een paar dagen vrij neemt, vol goede moed om meerdere dagen met je zoon alleen maar leuke dingen te doen, dan kom je erachter dat je zoon van 7 eigenlijk hele andere plannen blijkt te hebben.  Het is een kunst om jouw goedbedoelde plannen te combineren met die van je kind. Want ook al wil je veel samen doen, je wilt ook dat hij zijn eigen dingen kan doen en dat ook je huishouden niet achter gaat lopen.

Ik merk zelf dat ik erg uitkijk naar de vrije dagen samen met mijn zoon, ik loop ook altijd over van leuke ideeën. (ont)stressen in de vakantieMaar vaak kom ik maar aan de helft toe. De tijd gaat altijd sneller op een vrije dag, voor je het weet is het tijd voor lunch en lijkt het net of je nog niets hebt gedaan.  

De kunst is om je vrije dag dan ook zo in te delen dat je niet aan het eind van de dag bij jezelf hoeft te denken: “wat heb ik nou eigenlijk gedaan?”. En daar komt dan weer die oh zo bekende stress om de hoek zetten. Het gevoel dat je niet aan je eigen , veel te hoge, verwachtingen hebt voldaan en dat vaste gewoontes zijn vervallen doordat je vandaag “perse spontaan moest” zijn.

(Ont)stressen in de vakantie…pfff…Meer stressen in de vakantie.

 

Ik denk dat de conclusie is dat een ontspannen dag alleen maar lukt als je dit plant. En ook al is dat niet hoe je van te voren hoopte dat het zal gaan, impulsiviteit kost wel degelijk tijd en planning. Je kan naast je routine echt wel wat tijd vrij maken voor leuke dingen, voor spontane dingen. Dat vakantie of een vrije dag niet altijd reden is tot stress, dat je ook echt een dag gewoon niets kan doen. Per slot van rekening is het niet de bedoeling dat je vrije dagen nodig hebt om bij te komen van je vrije dagen. En als je dan af en toe stiekem uitkijkt naar de dagen dat school weer begint, zodat alles weer in een vanzelfsprekend ritme valt,  stap juist dan uit je comfortzone en breng wat spontaniteit in je routine, het kan dingen onvoorspelbaar en leuk maken.

(Ont)stressen in de vakantie…hoe ervaar jij de vakantie met je kind(eren), stressvol of stressvrij? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen