Ontwerp je ideale vakantie met deze 8 tips
03 oktober 2015 
6 min. leestijd

Ontwerp je ideale vakantie met deze 8 tips

En dan maak je de beslissing dat je vanaf NU alles gaat doen zoals je het wilt doen!

Omdat je weet dat ploeteren je ook niet verder brengt. Nou dat voelt lekker en krachtig zo’n besluit. En zeker als je  stap voor stap je doelen bereikt, smaakt het naar meer en lukt het ook meer!

In mijn introductieblog vertelde ik hoe mijn ideale zomervakantie op mijn to-have-list kwam. Twee weken lang ben ik met mijn twee kids met de auto op pad geweest. We overnachtten op de mooiste plekjes in Frankrijk en verbleven in een geweldig huis, in de bergen van Noord-Spanje, met een eigen zwembad en uitzicht op zee. Het resultaat: eindelijk weer op en top genieten, twee weken vol priceless moments!

Ik deel mijn tips: ontwerp je ideale vakantie met je kids werkelijkheid te maken en er optimaal van te kunnen genieten!

  1. Maak van je droom een doel!

Laat je dromen geen dromen blijven, maar maak van je droom een doel. Het verschil tussen een droom en een doel is dat aan een doel een plan vast hangt. Ook als is je droom nog zo groot, je opent zo je creatieve geest om naar je droomdoelen toe te werken!

  1. Ontwerp je vakantie zoals jij hem wilt!

ontwerp je ideale vakantieOké, natuurlijk zijn er een paar kaders. Als je kinderen op school zitten ben je beperkt tot de schoolvakantie. En wellicht heb je een regeling met je ex, waardoor je niet alle weken zomaar weg kan. Zeer waarschijnlijk laat ook je portemonnee niet álles toe. Maar ik liet buiten die kaders, de rest even helemaal los.

Dus, als je het zou mogen zeggen (en dat mag 😉 ) : Hoe lang wil je het liefste gaan? Naar wat voor bestemming wil je het liefste gaan? Hoe wil je het liefste gaan? Wat wil je met en voor jouw kinderen doen?

Ik wilde graag 2 weken weg! Een camping avontuur had niet mijn voorkeur. Heel leuk voor de kinderen, maar ik wilde graag écht met zijn drietjes totally qualitytime! Een vakantie voor ons alleen met vrijheid van bewegen. Een all-in hotel met een extra reisgenoot was wellicht een comfortabele keuze geweest, maar zeker niet mijn droomvakantie keuze. Niet doen dus! Daarnaast heb ik op mijn vakantie graag meer luxe dan thuis, dus de omgeving moest prachtig zijn! En ik koos voor reizen met de auto zodat we konden gan wanneer en waar we wilden.

3. Laat je niet afleiden van je doel

Als je jullie vakantie hebt ontworpen, ga niet twijfelen! Jullie hebben deze vakantie verdiend! En onthoud: ‘At the end you have either your excuses or your results’! Je kinderen vinden alles met jou leuk om te doen. Luister ook niet naar de mening van andere mensen. Doe geen concessies, zo haal je ook het meeste genot uit jullie vakantie, dus dubbel winst!

4. Ontzorg de belangrijkste thuisblijvers

Hoewel je je niet moet laten beïnvloeden door de zorgen van je achterblijvers; je kunt ze wel geruststellen!

Normaal gesproken ben ik iemand die op de bonnefooi vertrekt zonder plan. Maar nu, alleen met mijn kinderen, pakte ik het anders aan. Ik zorgde voor een goed ANWB lidmaatschap en een (gratis!) zomercheck van mijn auto. Zowel voor Frankrijk als Spanje bereidde ik mijn route voor en ging ik goed voorbereid op weg. Ik boekte onderweg meerdere overnachtingen om er zeker van te zijn dat we niet hoefden te haasten onderweg. Ik koos hierbij wel hele mooie droomplekjes, zodat mijn droomvakantiegevoel extra gevoed werd. Ik zorgde verder voor een extra navigatie en een extra telefoon, mochten die kapot gaan.

Op Facebook maakt ik een geheime groep aan voor mijn familie en ex-familie. Ik plaatste hier alle reisinformatie, verzekeringsgegevens etc. op, zodat ze snel konden schakelen mocht er iets mis gaan. Op die zelfde facebookgroep postte ik iedere ochtend, middag en avond een foto of film van ons op reis. Zo wist iedereen dat alles oké was en konden ze meegenieten. Het grote voordeel was dat ik met 1 druk op de knop iedereen tegelijk kon informeren. Extra rust op onze vakantie dus!

5. Weet wat te doen als er toch iets ergs gebeurt

IMG_8944-300x225Mijn kinderen zijn 4 en 6. Als er iets met mij zou gebeuren konden ze in dat vreemde land niets voor ons betekenen. Door mijn geheime faceboekgroep zouden de thuisblijvers weten wie te moeten bellen als het stil bleef op de geheime groep. De eigenaar van het huis zou vanuit Nederland iemand kunnen bellen om te kijken.

Ik had alle belangrijke hulplijnen bij de hand. En in het plaatsje van bestemming zocht ik de eerste dag naar de dokter en de apotheek zodat ik wist waar ik voor eerste hulp terecht kon. We hebben het niet nodig gehad, maar het voelde wel gerust.

6. Geniet van de voorpret!

De voorpret daar begint het mee. Samen achter de laptop alvast sfeer proeven. Bedenk wat voor leuks jullie allemaal al kunnen doen. Maak het visueel! Leef naar je vakantie toe door jezelf heerlijk te prikkelen met al het moois wat jullie te wachten staat.

7. Give yourself the present to be present!

Je hebt jullie ultieme vakantie ontworpen en alle voorbereidingen getroffen om onbezorgd te kunnen genieten.
En dan…. ‘Give yourself the present to be present!’. Geniet van ieder moment als een quality time moment door te zorgen dat je er ook écht bent. Voel de overvloed van de heerlijke tijd die jullie samen hebben.

Naast de geheime facebookgroep maakte ik bewust geen gebruik van social media. Ieder moment op Facebook is een moment dat je niet ‘daar’ bent. Ook op de momenten dat de kindjes in bed lagen, genoot ik juist van de tijd voor mezelf.

8. Leg je momenten vast!

Ik besloot een videodagboek bij te houden. Al tijdens de voorbereiding sprak ik samen met mijn kindjes filmpjes in en iedere dag gaven we een paar updates. Erg leuk om terug te kijken met zijn drietjes. Daarnaast leuk voor later én een mooi middel om met je gedachten helemaal in je vakantie te zijn

Hoe ontwerp jij je ideale vakantie? Je kunt je bericht hieronder achterlaten, ik ben benieuwd!

Over de schrijver
Reactie plaatsen