Open- en eerlijkheid naar je kind
29 mei 2016 
4 min. leestijd

Open- en eerlijkheid naar je kind

Als je wilt dat je kind je volledig vertrouwt dan moet je tot een bepaald niveau altijd open en eerlijkheid aan je kind laten zien. Ik heb me verdiept in waar je ongeveer de grens moet leggen om je kind niet te beschadigen. Mijn zoon wordt in juli 7 en ik merk aan hem hoe belangrijk het is om dingen uit te leggen waarom iets niet kan of mag. Als mijn zoon dingen echt begrijpt dan is het voor hem ook klaar. Ik denk dat meer moeders dat in hun kind herkennen. Ik heb geleerd om dingen zo goed mogelijk in kindertaal uit te leggen. Soms verbeter je jezelf snel, maar oefening baart kunst.

Open en eerlijkheid naar je kind

Het is bewezen dat door aan je kind uit te leggen waarom hij dingen op dat moment niet mag, je kind minder woedeaanvallen zal hebben, jou meer mee zal helpen en ook eerder naar je toe zal komen met vragen. Nou ligt in dingen uitleggen ook een grens; een kind is na een paar minuten wel weer klaar met dat gekwebbel uitleg van je. Zorg dus ten alle tijden dat wanneer je iets uitlegt, dat het kort, simpel en motiverend is. Een voorbeeld: mama waarom mag ik nu niet buiten spelen? Je antwoordt dan: “Je hebt je huiswerk nog niet gedaan en we gaan zo eten. Als jij je huiswerk af hebt en goed gegeten hebt, mag jij van mij nog even buitenspelen.” Zo leg je uit wat je precies van hem verwacht en heeft hij duidelijkheid waarom je nee zei.

Een stukje over wat je van je kind verwacht is misschien wel het grootste onderdeel hiertussen. Ik denk persoonlijk dat ik  soms te makkelijk denk en ik geloof erin dat hij alles wel kan. Ik moet daar op terugkomen na een gesprek op school. Mijn zoon wilde alleen maar spelen en niet leren. Kopieergedrag als je daar zo over nadenkt. Ik deed precies hetzelfde tegenover hem. Komt wel goed, je kan het heus wel! Mijn zoon vond het rekenen, knippen en plakken lastig. Nu zitten we iedere week een extra werkje te maken en zorg dat ik samen met hem de strijd aanga, wat hij lastig vind.
Kinderen pakken dit snel op en als je na 2 weken aan de tafel zit te knippen met je zoon en hij zegt: mama ik vind jouw hulp toch wel fijn en kan het nu vet goed he? Haha! Daar doe je het voor. Kinderen zijn nog zo flexibel en als je jezelf herpakt zal dit zijn zelfvertrouwen behoorlijk doen groeien.

Leg vooral uit dat wanneer je zoon/ dochter een fout heeft gemaakt, dat dat mag! Zolang je er maar van leert en eventueel uitleg hoe hij de volgende keer anders kan reageren.We zijn allemaal mensen en niemand is perfect. Geef je kind de ruimte om z’n fouten te maken en te herstellen. Niet boven op z’n nek zitten, maar begeleid hem. Leg bijvoorbeeld uit hoe hij/ zij de volgende keer beter kan reageren. Doe bijvoorbeeld een rollenspel. Zo wordt er begrepen hoe de ander zich in dit verhaal kan voelen. Dit is iets wat bij mij bijzonder goed helpt. Mijn zoon maakt daarna de opmerking: “zo ik klonk echt niet aardig.” Vaak zijn kinderen ruzies onderling snel vergeten maar zorg dat hij voor z’n eigen leermoment z’n excuses aanbiedt. Hij kan uitleggen aan de ander waarom hij zo reageerde. Precies dit! I love kopiegedrag op zo’n moment!!!  Het bewust worden van je eigen gedrag.

Je hebt op internet op www.hetdeugdenspel.nl en dat vond ik persoonlijk wel de beste site. Plan een middagje met je zoon/dochter om samen die site te bekijken. Er staan daar ook filmpjes op, die je samen kan kijken. Dit gaat bijvoorbeeld over oneerlijkheid en eerlijkheid. Je hebt ook een spel, genaamd “tips voor thuis en nog veel meer!” Ik vind dit persoonlijk echt een belangrijk onderdeel in de opvoeding van je kind. Alles wat jij meegeeft qua eerlijkheid en hoe om te gaan met oneerlijkheid, kunnen zij op andere mensen overbrengen. Dan voel je je  trots op zo’n moment als ouder zijnde.

Ze zeggen niet voor niks eerlijkheid duurt het langst. Het is aan ons om dat zelfvertrouwen bij hen zoveel mogelijk te ontwikkelen.

De conclusie van open en eerlijkheid naar je kind is eigenlijk dat jij je eigen grenzen aan je kind aangeeft en hem leert ook dat zelf te doen. Als hij bijvoorbeeld eerlijk en open durft te zeggen: “ik heb geen zin in springtouwen, maar ik doe de volgende x weer mee.” dan heb je dit je kind geleerd.  Een onzeker kindje durft geen nee te zeggen.
Bizar hoeveel dingen belangrijk zijn waar je je kind goed mee kan leren om te gaan. Het begint bij jezelf toppers!
Soms zou een handboek bij ieder kind wel fijn zijn. Bij het open en eerlijk zijn zit geen handboek , dat is puur gevoel.  Maar ach,  het leven zou ook saai worden en hoe leuk is het om jezelf en je kind ook te zien groeien in dingen die je nooit had verwacht.

Ik voel me in ieder geval dankbaar en  erg bijzonder dat ik zo’n heerlijk jochie mag opvoeden en hem iedere week zien groeien, niet alleen in de lengte haha.

Over de schrijver
Reactie plaatsen