Opruimen met kinderen
12 juni 2016 
3 min. leestijd

Opruimen met kinderen

Ik kan er echt van genieten als mijn kinderen samen of met vriendjes en vriendinnetjes bij ons thuis aan het spelen zijn. Het is echt een zoete inval en dat vind ik prima. Zo lang het maar gezellig is. Waar ik wel enorm van kan balen is de gigantische puinhoop die een speelafspraak met zich mee kan brengen. Om gek van te worden!

baby-sitter-1140892_640

Opruimen met kinderen

Hoe krijg je je kind aan het opruimen?
Of is het heel zielig om je kind op te laten ruimen en moet je het allemaal zelf maar doen?
Die discussie heb ik in het verleden veel gehad met mijn moeder. Zij vind het zielig dat ze het zelf moeten doen, maar ik wil ze juist nu al iets meegeven, iets leren waar ze hun hele verdere leven profijt van zullen hebben. Maar het moet wel op een goede manier gaan. Omkoperij, straffen  en dreigen met straf maken het er niet gezelliger op. Als opruimen altijd een strijd tussen jullie is dan schiet de les die je ze wil leren zijn doel voorbij. Maar hoe krijg je je kind op een positieve manier aan het opruimen?

Doe het samen
Niet alleen is samen opruimen veel gezelliger dan alleen, je hebt tijdens het opruimen ook de tijd voor echt één op één contact. Het is even een momentje quality time met als resultaat een opgeruimde ruimte.

Maak het leuk
De meeste mensen vinden opruimen niet leuk. Grote kans dat je, als jij er ook zo over denkt, dit bewust of onbewust meegeeft aan je kind. Ook goedbedoelde systemen als stickers plakken als beloning of iets beloven voor na het opruimen werken op lange termijn alleen maar averechts.
Om ze voor de rest van hun leven mee te geven dat opruimen er bij hoort en eigenlijk best leuk is moet de motivatie van binnen komen. Dat lukt door het leuk te maken!

Maak van het opruimen een wedstrijdje. Hoe lang duurt het opruimen? Kan het sneller dan gisteren? Of; hoeveel lego kun je in 1 minuut opruimen? Heb je meerdere kinderen? Laat ze dan samenwerken. De strijd met elkaar aangaan kan bij sommige kinderen heel anders uitpakken dan je zou willen….

toys-457809_640

Opruimen met kinderen

Heb je geen zin in een wedstrijdje of is jouw kind niet zo competitief ingesteld? Zet dan een lekker muziekje op en ga al dansend en zingend aan de slag.

Zorg ervoor dat de kinderen hun speelgoed makkelijk op kunnen ruimen. Maak het systeem niet al te ingewikkeld. Werk bijvoorbeeld met bakken of dozen en plak daar indien nodig een etiketje of foto op met de spullen die in de betreffende bak zitten. Zo is het makkelijk op te ruimen maar ook weer makkelijk te vinden als ze ergens mee willen spelen.

En natuurlijk, soms is het helemaal niet zo erg om eens voor ze op te ruimen. Ook wij vinden het weleens fijn als iemand iets van ons overneemt toch? En wie weet onthouden ze het wel en pakken ze als ze wat ouder zijn de stofzuiger als jij uitgeput op de bank ploft 😉

Lukt het jullie om jullie kinderen zelf op te laten ruimen of ben jij er als single mom zelf erg druk mee? Deel het met ons via community.www.nieuw.happysinglemoms.nl of laat een reactie achter. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen