Opvoedtip nummer 1!
16 november 2018 
5 min. leestijd

Opvoedtip nummer 1!

In mijn werk als Oudercoach en Kindertolk vragen moeders me vaak wat mijn opvoedtip nummer 1 is. En het antwoord is niet precies waar ouders op zitten te wachten ūüėČ

Voor mij is opvoedtip nummer 1, dat je oprecht jezelf bent en alles van het leven aan je kinderen laat zien zoals het is.

Wees boos als je boos bent, wees verdrietig als je verdrietig bent.
Zet geen masker op en verbloem geen dingen. Vertel geen leugentjes om bestwil en zeg de dingen zoals ze zijn.

Hoe kunnen je kinderen oprecht zichzelf blijven als jij ze dat niet voorleeft?

Emoties mogen er zijn

Emoties mogen er zijn

Een belangrijke pijler voor Bewust Opvoeden is dat je jouw menselijkheid omarmt. Dat je je realiseert dat je niet in een rol hoeft te stappen, maar dat je gewoon jezelf mag zijn. Belangrijk is ook dat je (weer) gaat luisteren naar jouw eigen stem en je afstemt op jouw ware essentie.

Wanneer vrouwen kinderen krijgen en moeder worden, vergeten ze vaak dat ze maar gewoon mens zijn. Zo denken ze dat ze zich moeten gedragen als moeder, consequent moeten zijn, altijd van hun kinderen moeten houden, hun eigen verlangens opzij moeten zetten en de fouten moeten vermijden die hun ouders vroeger gemaakt hebben.

Ze stappen als het ware in een opgelegde rol.

Zo vergeten moeders dat een effectieve en bewuste ouder gewoon zichzelf blijft: een mens.

Jezelf zijn

Jezelf zijn

Kinderen waarderen authenticiteit en openheid in hun ouders enorm. Je hoeft niet eens consequent te zijn, als je maar jezelf bent.

Jezelf zijn is zo’n kreet die je tegenwoordig overal hoort, maar waar veel (jong)volwassenen mee worstelen. Dus als de eerste stap is om jezelf te zijn als moeder, dan moet je wel weten wie die Zelf is.

De meesten van ons zijn niet opgevoed vanuit de wijsheid dat zelfliefde de basis is voor al het goede in ons leven. We zijn opgevoed vanuit een idee van tekort en angst, en dat we hard zouden moeten werken om iets te bereiken.

Als baby weten we¬†intu√Įtief¬†dat we¬†onderdeel uitmaken van een groter geheel en dat we alles kunnen worden wat we willen.¬†We weten dat we goed zijn zoals we zijn. ¬†Gaandeweg in ons¬†leven hebben andere¬†mensen en de maatschappij ons op andere idee√ęn gebracht.

Ik wil je uitnodigen om je voor te stellen dat jij nog dat pure kind bent, met een schone lei en een volle rugzak vol eigen-wijsheid, levensvreugde, passie en geloof in jezelf en de wereld.

Ik wil je vragen om vanaf nu alles wat je hoort of leest, tegen het licht te houden en te onderzoeken op jouw waarheid.
Voelt het goed? Past het bij me?

We zijn gewend om van alles voor waarheid aan te nemen. Zo ook wat ons als kind verteld wordt. Omdat we als kind helemaal open staan, ontvankelijk zijn,¬† en onze ouders zien als mensen die het beter weten dan wij, wordt het geloof in onszelf en het leven be√Įnvloed.

We weten vaak niet meer hoe we voor onszelf moeten denken.

Luister naar je eigen stem

Luister naar je eigen stem

We hebben aangeleerd gekregen hoe we ons moeten gedragen en hoe we moeten denken. Omdat we dachten dat dat de enige manier was.

Dus luisteren we naar de vrouw bij het consultatiebureau die zegt dat we ons kind moeten voeden op vaste tijden, of dat ons kindje niet op de buik mag slapen. We luisteren naar deze vrouw omdat we denken dat zij het wel beter zal weten.

Je weet het zelf beter, als je (weer) kan luisteren naar de stem van binnen. Naar de pure en authentieke stem van binnen.

Het moment waarop je kinderen krijgt, is het moment waarop je wordt uitgenodigd om weer naar je innerlijke stem te luisteren, omdat jouw kinderen nog die pure wezens zijn met hun eigen-wijsheid, nog voor zichzelf kunnen denken en dus alle onzuiverheid direct naar jou zullen terug spiegelen.
Ze zullen tegen alles ingaan wat niet zuiver is en voor hun intu√Įtief niet klopt.

De reis van het ouderschap is de reis terug naar het kind in jou, naar jouw waarheid, jouw puurheid, jouw liefde, vrij van alle meningen en ide√ęen van anderen.

Vanuit deze liefde voor jezelf is opvoeden een natuurlijke flow en kost het je geen energie, maar krijg je er energie van. Dat is de basis voor een vrij en goed leven. Alle relaties zullen verbeteren als jij in de basis verbonden bent met jouw ware essentie.

Wil je leren hoe je kunt gaan opvoeden vanuit jouw innerlijke kracht? De online cursus bewust opvoeden geeft je prachtige inzichten en oefeningen om met jezelf aan de slag te gaan.

Er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor het opvoeden van kinderen ‚Äď de enige gebruiksaanwijzing is jouw innerlijke kompas, en de kunst om in de spiegel te kijken die kinderen ons voorhouden.
En dat is misschien even een teleurstelling.
Immers vraagt het van jou de bereidheid om heel eerlijk te zijn naar jezelf, maar ik beloof je dat het de moeite waard is…

Over de schrijver
Reactie plaatsen