Opvoedvragen en -advies
01 juni 2016 
3 min. leestijd

Opvoedvragen en -advies

Vanessa Bakker beantwoordt via haar eigen site en op de community van Happy Single Moms opvoedvragen van ouders. Dit keer beantwoordt ze twee vragen die ze ontving via haar website gratisopvoedadvies.nl


Mijn beste vriendin gaf laatst aan het vreemd te vinden dat mijn zoon van 7 jaar nog niet zelfstandig naar school fietst. Ik woon in een grote stad en zij in een dorp. Haar zoon is 8 jaar en fietst al wel een jaar zelfstandig naar school. Op welke leeftijd kunnen kinderen alleen op de fiets?

Dit verschilt per kind en per situatie. Ten eerste moet je kind de techniek van het fietsen goed onder de knie hebben. Dus niet slingeren als hij rijdt en goed zijn balans kunnen houden. Daarnaast moet hij in staat zijn om achterom te kunnen kijken voordat hij linksaf of rechtsaf slaat. Ten tweede moet je kind de basisverkeersregels kennen. Wanneer heeft hij voorrang en wanneer niet? En als laatste moet hij kunnen inschatten hoe snel auto’s en fietsen op hem afkomen en dient hij snel te kunnen reageren bij onverwachte verkeerssituaties.
In jouw geval is de situatie ook weer anders dan bij je vriendin. Zij woont in een dorp en jij in een stad. Doorgaans is het in een stad veel drukker qua verkeer. Dat weegt ook zeker mee om te bepalen of kinderen zelfstandig van a naar b kunnen fietsen.
Je zou om te beginnen samen met hem een vaste route kunnen fietsen, bijvoorbeeld naar school. Of als deze ver weg is naar iets dat dichtbij is. Zo went hij aan de route. Laat hem eerst aan jouw binnenkant fietsen en leg hem tijdens het fietsen de knelpunten uit.bmx-166871_640
Als dit goed gaat dan laat je hem voor je uit fietsen.
Leg hem uit dat als hij bij een kruispunt komt en hij het niet zo goed weet hij het beste kan afstappen en met de fiets aan de hand de kruising oversteekt.

Als het gevoel hebt dat hij het aankan dan laat je hem de vaste route alleen fietsen. Langzaam bouw je dit uit.
Helaas is het niet mogelijk om hier een leeftijd aan te koppelen. Het ene kind kan dit met 8 jaar en het andere kind met 10 jaar. Maar dit is geheel afhankelijk van woonlocatie en hoe je kind is.
Veel fietsplezier!

Een half jaar geleden ben ik gescheiden van mijn partner. Nu is mijn dochter van 2 jaar opeens heel dwars. Tijdens de scheiding heb ik hier niets van gemerkt. Is het niet wat laat dat ze nu ineens lastig gedrag gaat vertonen?

Het is niet vreemd dat ze pas na een half jaar gaat reageren op de scheiding. Het ene kind verwerkt zoiets heftigs meteen en andere kinderen doen daar wat langer over en gaan pas verwerken als hun leven weer wat meer regelmaat begint te krijgen. Kinderen hebben in ieder geval tijd nodig om dit te kunnen verwerken. Hun veilige leventje met papa en mama is niet meer en dat is zeer ingrijpend voor kinderen.
Ieder kind reageert ook anders op een ingrijpende gebeurtenis. Extra druk gedrag, lastig gedrag, huilbuien of bedplassen zijn hele normale reacties. Ook komt het voor dat kinderen tijdelijk slecht eten of slapen.
In jouw geval is je dochter twee jaar oud. Dit wordt weleens gekscherend “the terrible two’s” genoemd, omdat dit een fase is waarbij dwars gedrag veel voorkomt.
Tijdens de peuterleeftijd ontdekken kinderen hun eigen ik en dat gaat vaak gepaard met driftbuien. Deze fase gaat vanzelf weer over als je maar duidelijk de grenzen aangeeft.
Haar lastige gedrag is geen afwijzing naar jou. Het is de fase waarin ze zich bevindt. Een peuter durft zichzelf alleen te laten gaan bij iemand waar hij of zij zich veilig bij voelt dus zie dit als compliment. Veel sterkte!

 

Heb je zelf ook een vraag? Stel deze dan via community.www.nieuw.happysinglemoms.nl of ga naar haar website www.vanessabakker.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen