Overtuigingen over geld
17 november 2015 
4 min. leestijd

Overtuigingen over geld

Weet jij wat geld daadwerkelijk voor jou betekent? Welke ideeën en overtuigingen jij hebt over geld? Veel vrouwen hebben niet in de gaten dat emoties en geld heel veel met elkaar te maken hebben. Goed met geld om kunnen gaan betekent niet alleen dat je bepaalde vaardigheden hebt en financiële kennis hebt. Het gaat ook over jouw gevoelens en ideeën daarover.

Ik geef het voorbeeld van Sanne, een hoogopgeleide vrouw. Ze heeft al vanaf haar tienerjaren allerlei bijbaantjes. Ze kreeg thuis extra zakgeld door huishoudelijke klusjes voor haar moeder te doen en ze stond jaren achter de kassa bij de supermarkt. Toen ze ging studeren koos ze een baantje in een kledingwinkel. Van thuis uit kreeg ze mee dat als je hard werkt, je een gelukkig en onbezorgd leven kunt hebben.

Sanne studeerde bedrijfseconomie en na haar afstuderen kreeg ze meteenovertuigingen over geld een goede salesfunctie bij een multinational. Ze trouwt met haar jeugdliefde Richard en het leven kan niet mooier zijn. Ze werken allebei hard en veel en ze gaan graag uit eten in goede restaurants. Er is genoeg inkomen. Sanne kan haar welverdiende geld uitgeven aan designkleding en accessoires.

Helaas blijkt na vier jaar huwelijk een scheiding onvermijdelijk. Richard heeft relatie heeft met een collega. Sanne krijgt haar leven na de scheiding weer op de rit na een heftige periode. Ze heeft nog steeds dezelfde baan, koopt een leuk appartement en gaat in haar vrije tijd graag op stap. Ze betaalt vaak de rekening – haar salaris ligt immers stukken hoger dan dat van vriendinnen- en ze ‘trakteert’ zichzelf nog altijd op dure, exclusieve kledingstukken. Vaak voelt ze wel spijt als ze haar afschriften bekijkt. Het zijn dure aankopen! Aan de andere kant heeft zeniet voor niets zo hard werkt. Ze mag toch genieten van het leven?

Maar ze kan het niet volhouden. De uitgaven blijken hoger dan de inkomsten. Sanne schakelt een financieel coach in want ze ziet wel dat ze haar uitgavenpatroon moet aanpassen – en dat lukt haar niet helemaal vanzelf. De inkomsten en uitgaven staan snel op een rij, en in de gesprekken met de financieel coach komt Sanne erachter dat onder haar uitgavenpatroon een angst en onzekerheid zit. De dure kleding en haar gulheid verhullen dat ze eigenlijk bang is om afgewezen te worden. Ze probeert aanzien en respect te krijgen doo de etentjes van anderen te betalen en er altijd uit te zien als om door een ringetje te halen. De realiteit komt hard binnen: alleen hard werken is niet voldoende voor een zorgeloos leven. Misschien was dat zo in de tijd van haar vader en moeder, maar voor haar werkt het niet meer. De financieel coach leert haar naar binnen te kijken, in plaats van naar buiten. Het geluk te zoeken in haarzelf in plaats van in materiële zaken.
overtuigingen over geld 1Sanne voegt daad bij het wood en maakt een plan met een maximum bedrag dat ze maandelijks kan besteden aan uitjes en kleding. Ze boekt bovendien voortaan maandelijks automatisch een vast bedrag over naar een aparte rekening. Ook betaalt zij niet meer alle rekeningen voor haar vriendinnen. Het duurt dan ook niet lang of haar financiën zijn weer op orde. Sannes zelfvertrouwen groeit en ze kan weer genieten van het leven. Maar nu zonder die hoge uitgaven.

Test
Hoe staat het met jou? Herken je je in Sanne, of ben je juist het tegenovergestelde en leg je elke euro opzij, leen je niet en doe je geen buitensporige uitgaven. Weet jij welke overtuigingen over geld jouw leven beïnvloeden? Denk eens terug aan je ouders of opvoeders. Welke rol geld speelde in jouw jeugd? Welke waarden en normen kreeg jij mee? En hoe zit het met de rol van geld in je relatie?
Als je je bewust bent van jouw overtuigingen over geld, dan begrijp je beter waarom je met geld omgaat zoals je doet. Het is niet goed of fout, maar je kunt jezelf wel tegenwerken of er meer uithalen. Inzicht hierin helpt om je gedrag te veranderen en makkelijker financiële doelen te realiseren. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen