Overwinningen als single mom
07 januari 2016 
4 min. leestijd

Overwinningen als single mom

Een verhaal schrijven over mijn overwinningen als single mom na de scheiding is niet moeilijk; voor mij voelt veel na de scheiding als een overwinning, omdat ik als single mom een totaal nieuw en ander leven begon. Van een leven als gezin naar een leven met minder zekerheden en met veel vragen (hoe moet dat met mijn werk, ik moet een oppas gaan zoeken, misschien blijf ik de rest van mijn leven alleen et cetera).

De reden dat het best lang duurde voordat mijn ex en ik de beslissing namen om uit elkaar te gaan, heeft te maken met dat we het eigenlijk prima vonden zo.

Er was altijd iemand in huis om op de kinderen te passen, we konden allebei onze eigen dingen doen en leefden ons eigen leven en soms ondernamen we als gezin iets en dat was toch altijd best gezellig. Uiteraard dacht ik wel eens na over wat er zou gebeuren als we uit elkaar zouden gaan.

Mijn twee grootste angsten om alleen komen te staan, waren: alleen op vakantie gaan met de kinderen en alleen zijn op oudejaarsavond.

overwinningen als single momOp zich vallen deze angsten wel mee en misschien zou een ander ze wel irreëel vinden. Voor het overige had ik de zaken best snel op orde na de scheiding. Mijn werk bleef zoals het was, we vonden een mooi huis dat relatief snel ingericht was en de kinderen bleven op dezelfde school zitten. Dus toen we eenmaal gesetteld waren, besloot ik deze angsten aan te pakken en ze te gaan overwinnen.

De zomervakantie zouden we doorbrengen in het chalet van mijn ouders aan de Noord Hollandse kust. Naar het buitenland gaan als single mom met twee kinderen was voor mij nog een brug te ver. Van tevoren had ik mij goed verdiept in wat er in de omgeving te doen was (dierentuin, steden, strand, speeltuinen et cetera) en had ik een planning gemaakt van wat we allemaal konden gaan doen. Afhankelijk van het weer kozen we iets uit voor die dag en op sommige dagen bleven we op de camping als er activiteiten werden georganiseerd door het animatieteam. In de tweede week van mijn vakantie had ik mijn ouders gevraagd langs te komen op de camping zodat ik ook met de kinderen afzonderlijk iets zou kunnen ondernemen terwijl het andere kind bij mijn ouders was. Naast dat dit handig was, was dit uiteraard ook erg gezellig. We hebben een geweldige vakantie gehad en uiteraard dacht ik achteraf; heb ik mij hier nu zo druk over gemaakt?

De succesformule voor deze vakantie was: een goede en gedetailleerde voorbereiding vooraf en hulptroepen inschakelen.

Het einde van het jaar naderde en de volgende overwinning lag op mij te wachten. Ik had besloten de kerstdagen door te brengen op een vakantiepark; toevallig in de buurt bij mijn ouders. We hebben heerlijke dagen doorgebracht in het park, in het prachtige zwembad aldaar en in de binnenspeeltuin. Dankzij de wifi en de Top2000 kwam ik ook toe aan rust en (al is het digitale) gezelligheid. Op oudejaarsavond waren we weer thuis en ben ik eerst met de kinderen samen oliebollen wezen eten bij de zus van mijn ex en haar man met wie wij nog een goed contact hebben. We luisterden naar de top2000 en het was supergezellig. Toen ik thuis terugkwam waren de kinderen al in de auto slaap gevallen.

Ik had de weken voor het jaareinde al nagedacht over waarom ik het zo moeilijk vond om alleen te zijn op deze avond. Waarschijnlijk heeft dit toch te maken met de sociale druk dat je het gezellig moet hebben op deze avond.

Al maandenlang word je in de reclames overstelpt door feestjurken, feestmenu’s, champagne en liefde en gezelligheid, zodat het een onvergetelijke avond moet worden. Wat een onzin eigenlijk. Ik ben het er wel mee eens dat het een bijzonder moment is en dat het een moment is om na te denken over het afgelopen jaar en het nieuwe jaar, maar het is ook zomaar weer voorbij en dan is het “business as usual”. Ik bracht de avond alleen door op de bank, keek wat tv en twitterde wat (met onder andere alleenstaande moeders die ook alleen op de bank zaten). Om 0.00 keek ik naar het vuurwerk, probeerde ik vergeefs mijn dochter wakker te maken en belde ik met mijn ouders en whatsappte ik met vrienden en bekenden en met familie om ze een gelukkig nieuwjaar te wensen. Uiteindelijk lag ik op tijd in bed, wetende dat mijn zoon me om 6.00 weer wakker zou maken de volgende dag. Ik vond het prima zo en heb een hele goede oudejaarsavond gehad. Ik begon zo vol vertrouwen aan het nieuwe jaar, vol kracht, moed, hoop en liefde.

En wat zijn jouw overwinningen als single mom? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Jan 2016

Heel herkenbaar. Ik heb een aantal jaren heel bewust alleen gezeten met oudejaarsavond. Het was een heftig jaar geweest en het voelde voor mij heel goed om dit jaar alleen af te sluiten. Een moment van bezinning. In alle rust het jaar aan me voorbij laten gaan. In mijn eentje het kaarsritueel gedaan dat ik een dag later samen met de kinderen heb gedaan. We steken eerst een kaars aan voor het oude jaar, staan stil bij de leuke en minder leuke dingen. Blazen de kaars uit en steken een tweede kaars aan. Deze staat symbool voor het nieuwe jaar. We spreken ieder onze wensen en doelen voor het nieuwe jaar uit. Inmiddels een aantal oudejaarsavonden verder, ook eentje van alleen met de kinderen en ook dat was ok.

Reactie plaatsen