Pas op! Hier komt de teek!
16 april 2016 
4 min. leestijd

Pas op! Hier komt de teek!

Dat het gevaar altijd op de loer ligt, dat weten wij moeders (en vaders) als geen ander. Je leert je kind goed uit te kijken bij het oversteken en geen vreemde hondjes te aaien, better safe then sorry. Anno 2016 is er een heel klein beestje een steeds groter gevaar aan het worden. Pas op! Hier komt de teek!

Inmiddels is bijna een derde van de teken besmet met de Borrelia bacterie. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Dit kan leiden tot o.a. neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten), cardiologische (hart), opthalmologische (ogen) en psychiatrische klachten. Omdat de teken die de ziekte bij zich dragen, de ziekte ook door kunnen geven aan hun kinderen, wint de ziekte snel terrein. De zachte winters en stijgende temperaturen zorgen er ook nog eens voor dat de teken populatie floreert. Zeker iets om rekening mee te houden dus!

Een uitje naar het bos of lekker kroelen met de kat, brengt nu nieuwe gevaren met zich mee. Voor ons, maar ook zeker voor onze kinderen!

Voor de zomer begint, hoop ik met dit blog wat meer te kunnen vertellen over wat we kunnen doen om een beet te voorkomen en wat te doen bij een teken-beet. De ziekte van Lyme is in het begin stadium namelijk nog goed te behandelen, maar hoe later je er bij bent, hoe lastiger het wordt.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hoewel je een tekenbeet nooit helemaal uit kan sluiten, kan je wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen die de kans aanzienlijk verkleinen. Hier een aantal tips:

Blijf op de paden!

Als je naar het bos gaat, blijf dan op de paadjes. Teken zitten graag in grassen, bomen en struiken.

Draag sluitende kleding!

Kom je toch bij struiken etc, stop dan bijvoorbeeld je broek in je sokken om de teek tegen te houden. Vergeet niet je hoofd te bedekken.

Gebruik eventueel anti-teek middelen.

Middelen als Deet, Permethrin, Natural Tick Deo en tekenmelk zijn verkrijgbaar om teken op afstand te houden. Ook knoflook eten schijnt te werken. Lees voor je één van deze middelen gebruikt wel heel goed de bijsluiter!!

Bescherm je huisdieren!

Gebruik voor je huisdieren preventie middelen. Zo verklein je de kans dat zij een teek meenemen in huis waardoor je zelfs binnen een tekenbeet zou kunnen oplopen. Omdat het middel afhangt van jouw omgeving en het gedrag van jouw huisdier, is het wijs om bij de dierenarts om advies te vragen.

Één van de belangrijkste middelen in het gevecht tegen de ziekte van Lyme, is de teken-controle. Check regelmatig jezelf en je kinderen op teken. Teken zitten graag op warme vochtige plekken. Oksels, liezen en bijvoorbeeld achter je oren zijn favoriete plekjes. De luie teek kan echter ook besluiten gewoon op je been te gaan zitten. Check dus alle stukjes van je lichaam! Als de teek nog niet volwassen is, is hij slecht zichtbaar. Je kan dus gebeten worden en dat niet hebben gemerkt.

Het is daarom goed om de eerste symptomen te kunnen herkennen van een (besmette) tekenbeet.

Pas op! Hier komt de teek!

Pas op! Hier komt de teek!

Als je gebeten word door een teek die nog niet volwassen is, is dit makkelijk te missen. De teken zijn nog erg klein en het rode bultje dat na de beet overblijft is soms maar een millimeter groot. Hoe groter de teek wordt, hoe groter het bultje. Zodra je in de eerste maanden na de tekenbeet een van de volgende symptomen krijgt, ga dan direct naar de huisarts:
•een rode vlek op de huid die steeds groter wordt (groter dan 5 cm)
•een grieperig gevoel met koorts en spierpijn
•je ziet dubbel of een krijgt een scheef aangezicht
•je hebt pijn, krachtverlies of tintelingen in je ledematen
•gewrichtsklachten
•vermoeidheid

Als de teek nog is blijven zitten, ga dan niet met een ontsmettingsmiddel aan de gang om hem te verdoven, want dan spuugt de teek zijn hapje terug en vergroot de kans op besmetting. Het is belangrijk om de teek op een juiste manier te verwijderen met een tekentang, tekenlepel, tekenpen met lasso, tekenhaakje of tekenkaart. Noteer dan ook de datum van de beet, dit kan nuttige informatie zijn als je wel bij de huisarts eindigt.

Wil je graag een tekenkaart, dan kun je deze HIER bestellen. Omdat hij makkelijk in de portemonnee past is het een handzaam hulpmiddel die je altijd bij je draagt.

Dit kleine griezelige beestje is een steeds groter gevaar voor de gezondheid van ons en onze kinderen. Zorg daarom dat je voldoende op de hoogte bent om de ziekte van Lyme tijdig op te merken!

Wil je meer informatie? Dat kan hier, hier, hier en hier.

Tekenseizoen komt er weer aan. Eigenlijk moet je er altijd wel op letten, maar vanaf mei t/m oktober schijnt het de ergste periode te zijn. De warme maanden. Ga ook vooral niet krabben of pulken als je vermoedt dat het een teek is. Het is een naar, totaal nutteloos diertje. Houdt je ogen open en check altijd even na.

Over de schrijver
Reactie plaatsen