PCOS

Ik heb PCOS. Dat is een afkorting voor polysysteus ovarium syndroom. Gelukkig hebben ze het afgekort, want het is een hele mond vol. Letterlijk betekent het dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Dit komt voor bij vijf tot tien procent van de vrouwen. Lucky me..

Bij dit syndroom zijn de waarden van verschillende hormonen in je lichaam verhoogd of juist verlaagd. Hierdoor is het proces van de rijping van de eiblaasjes verstoord, waardoor er in de eierstokken kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan: follikels.

Bij PCOS kan er langere tijd geen eisprong plaatsvinden, waardoor je een verminderde vruchtbaarheid hebt en niet menstrueert.

Alsof dit niet genoeg is, heeft PCOS ook bepaalde symptomen, zoals overbeharing, acné en overgewicht. Acné en overgewicht kan (kon) ik ook aankruisen op mijn lijstje. Overbeharing valt gelukkig mee, ik hoef me niet elke dag te scheren.

pills-1354782_640

Toen ik nog aan de pil zat dacht ik bij elke menstruatie:’Ach, alles werkt in ieder geval’. Tot ik er dus achter kwam dat de stopweek van de pil alleen een onttrekkingsbloeding tot gevolg heeft. En dat als ik niet aan de pil was er helemaal niks gebeurde.
Door PCOS ben je minder vruchtbaar. En na een jaar gestopt te zijn met de pil zijn we toch maar langs de gynaecoloog geweest.

Uiteindelijk hebben we erg veel geluk gehad. Na de eerste pillenkuur (Clomid) was het al raak. Na de geboorte van mijn zoon heb ik een spiraal gehad en ongeveer een jaar geleden (het spiraal moet er na een jaar of vijf uit) ben ik weer aan de pil gegaan.
Daar heb ik vooral geestelijk erg veel last van gehad. Mijn humeur schommelde alle kanten op en ik voelde me niet prettig.

medicines-1756239_640

Mijn relatie ging uit en ik besloot te stoppen met de pil. Kijken wat er zou gebeuren. Ik dacht, ik stop een maand of drie. Ik word toch nooit ongesteld. Als het bevalt laat ik het zo. Anders kan ik altijd nadenken over een spiraal.

Afgelopen jaren ben ik wel afgevallen. Ik heb gehoord dat dit de PCOS kan verminderen of dat het zelfs kan overgaan.

Dus het was spannend. Ik heb het altijd al gehad, dus waarom zou het opeens anders zijn. Toch, na een maand of twee, kondigde een menstruatie zich aan. Ik was blij verrast, maar niet té. Het kan ook eenmalig zijn. Tot die maand er op, er weer een menstruatie kwam. Het duurt maar een paar dagen. Maar toch! Ik spring nog maar niet op en neer van blijdschap, het kan ook zijn dat mijn lichaam in shock is. Toch is het er!

Dat, in combinatie met een bezoek aan de gynaecoloog (voor wat anders, maar ze gaf aan geen PCOS meer te zien) geeft me goede hoop.
Geen idee of ik ooit nog kinderen wil. Of dat het dan wel ‘zomaar’ gaat lukken. Maar het idee dat het misschien wel kan, maakt me erg blij.

Dus aan alle vrouwen met PCOS (en overgewicht): heb je een kinderwens, of denk je die in de toekomst te hebben, probeer af te vallen. Het kan net dat zetje zijn om alles weer in beweging te krijgen. Ik snap dat het niet voor iedereen werkt, maar voor diegene bij wie het wel werkt, dat is mooi meegenomen!

Ben jij bekend met PCOS? Deel je ervaring met ons en laat een reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen