Pizza voor kinderen

 

Bij ons liggen aan het einde van de week vaak overgebleven groenten of restjes in de koelkast. Hier kun je vaak van alles mee maken zoals soep, pasta’s of lasagne. Vandaag maak ik hier een plaat pizza voor kinderen van. Omdat de meeste kleintjes nog geen zout of pittige kruiden mogen eten, kun je een apart hoekje voor de kleine maken. Wel zit er in het pizzadeeg een klein beetje zout, maar dat zit ook in brood. Zelf maak ik daar geen probleem van. Hierbij een recept met ingrediënten die bij ons thuis nog in de koelkast lagen, maar natuurlijk kun je ook je eigen variaties er op leggen.

Recept: Plaatpizza

Deeg:

  • 225 gram bloem
  • 140 ml lauw water
  • 3 gram instant gist
  • eetlepel olijfolie
  • half theelepeltje suiker
  • half theelepeltje zout
  • Beleg voor erop:
  • 6 tomaten of ketchup
  • geraspte kaas (jong)
  • teentje knoflook
  • uitje
  • halve paprika
  • 2 tomaten
  • 6 plakjes chorizo (of salami)
  • halve courgette
  • bosui
  • paar blaadjes verse basilicum
  • kwart stukje fetakaas
  • peper

Bereiding:

Voor het deeg is het handig om een keukenmachine of broodmachine te gebruiken. Natuurlijk kan je het ook zelf kneden, maar mijn spierballen zijn niet zo groot. We beginnen door alle ingrediënten voor het deeg in de kom van de keukenmachine met elkaar te mengen. Laat het deeg ongeveer 10 minuten kneden. Als het een mooie deegbal is geworden en niet meer heel erg aan je handen plakt, is het goed. We verpakken het in keukenfolie en we laten het minimaal een half uur op kamertemperatuur rijzen. Intussen verwarmen we de oven voor op 200 graden.

PlaatpizzaDe tomatensaus maak ik het liefst zelf, maar als je minder tijd hebt pak je gewoon lekker tomatenketchup. Gebruik je wel verse tomaten, dan kan je deze halveren en in de oven met wat peper en olijfolie garen. Als ze zacht zijn en het velletje begint los te laten, zijn ze goed. Laat iets afkoelen, verwijder het velletje en pureer deze met een staafmixer tot een puree.

Vervolgens strooien we bloem op een schoon en gladde oppervlakte. Als het deeg klaar is, kneden we het nog een keer goed door. Daarna rollen we het uit met een deegroller, zodat je een bakplaat ermee kan bedekken. Ik gebruik zelf bakpapier op de bakplaat, of anders goed bestrijken met olijfolie. We leggen het deeg op de bakplaat en prikken er met de vork enkele gaatjes in. Daarna gieten we er de tomatensaus over en strijken deze uit met de bolle kant van een lepel. Vervolgens strooien we de geraspte kaas er over. Daarna kunnen we de pizza bedekken met de andere ingrediënten. Voor de kleine heb ik alleen plakjes chorizo, paprika aan hele kleine stukjes (brunoise snijden), tomaat, ui, knoflook en basilicum en klein beetje peper gebruikt. Voor het volwassen gedeelte heb ik er nog extra fetakaas over gestrooid, zout en wat meer peper.

Bak de pizza ongeveer 15 – 20 minuten in de oven. Smakelijk eten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen