Pubergedrag

Het is iets waar je huiverig voor bent als je kind opgroeit. Je ziet het om je heen gebeuren en je hoort veel ouders erover klagen. Je weet dat jouw kind het op een dag ook gaat vertonen: pubergedrag!

Meisjes vertonen het veel eerder dan jongens. Bij meisjes begint het meestal in groep 8 van de lagere school en bij jongens is het meestal rond hun veertiende of vijftiende heel heftig. Ik heb alleen een zoon. Dus ik vertel dit uit mijn ervaring.

pubergedrag

Pubergedrag

Wat is typisch pubergedrag en hoe merk je als je kind in de pubertijd zit? Wanneer je boodschappen blijft doen. Je hebt net je boodschappen gedaan en opgeruimd en je kasten zijn plotseling alweer leeg! En dan hebben we het niet over de verpakkingen die je in je kast heb staan. Die zijn meestal bijna leeg. Je ziet dan plotseling een verpakking met 1 koekje in je kast of een fles frisdrank met een klein laagje frisdrank erin. En waar is de rest? Meestal in hun kamer. De kamer waar je niet in mag komen! Een kamer met een verzameling vieze sokken, lege verpakkingen en rondslingerde schoolboeken. Als je er iets van zegt, dan krijg je als antwoord dat ze er alles in terug kunnen vinden.
In tegenstelling tot hun kamer zijn het wel weer ijdeltuiten. Haar netjes in de gel en ze moeten de juiste kleding en schoenen hebben. En alles moet bij elkaar passen!

En dan het hangen! Meestal slapen ze tot in de middag uit. Daarna verplaatsen zich naar de bank. Waar ze verder hangen. Ze staan meestal alleen op om te gaan eten en drinken. Dat gehang doen ze in combinatie met eeuwig naar hun scherm te kijken van hun mobiel. Maar een mobiel kan niet zonder internet. Zonder wifi worden ze ook helemaal gek! En je moet ook niet denken dat je
meteen antwoord krijgt als je hen een WhatsApp bericht stuurt. Die is alleen bedoeld voor hun vrienden. Ook via de telefoon zijn ze allergisch voor je gezeur. Zelfs de vaatwasser uitruimen kunnen ze niet zonder hun mobiel. Dat gaat namelijk sneller als ze naar muziek luisteren via hun mobiel.

Dat ze al de vaatwasser opruimen is een wonder, want als moeder moet je alles tien keer vragen. Je voelt je als moeder vaak een soort bandje die zich elke keer moet herhalen. En elke keer als je iets vraagt, krijg je een zucht te horen. Het zal ook niet bij hun opkomen, dat jij ook vaak moe wordt om alles tien keer te vragen!

En dan die woede aanvallen. Meestal al bij een normale vraag van jou krijgen ze een woede aanval. En als jij boos bent, draaien ze het altijd om en worden boos op jou! Alles draait ook om hun en als ze weer zo’n drama aanval hebben is iedereen volgens hun ook tegen hun.

Maar naast dit gedrag kan je ook plotseling een kus of een knuffel krijgen. Of onverwachts wilt je puber een heel gesprek met je voeren. Of jullie lachen samen om een gebeurtenis. Hierdoor kan je het pubergedrag wel verdragen! En vaak helpt het om terug te denken hoe je zelf was rond die leeftijd. Vaak herken je het gedrag van jezelf en kan je er gewoon om lachen.

Dit gedrag is heel gezond. Ze hebben dit nodig om zich te ontwikkelen als volwassen persoon en van je los te komen!

Hoe ervaar je het pubergedrag van jouw puber? Deel het met ons in de reacties hieronder of op de community van Happy Single Moms. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen