Reizen met kinderen
1 oktober 2019 

Reizen met kinderen

Daar stond ik dan op de luchthaven met twee kleine kindjes en 100 kilo bagage. Reizen met kinderen, ging ik dit echt doen? En of ik dit ging doen! Ons avontuur begon al bij het aanvragen van de paspoorten. Wat vond ik dit spannend zeg. Een reis van zes uur naar Egypte ging van start. Ik weet hoe irritant het kan zijn om een vliegtuig vol huilende kinderen te hebben! Maar de boys hebben zich keurig gedragen. Het opstijgen zorgde voor veel kriebels in hun buikje. De vliegtuigmaatschappij zorgde voor kleurboeken en spelletjes. En man man wat zijn die tablets dan toch een wondermiddel.

Ik liet de kindjes in Egypte kennis maken met de armoede. Zo hebben we een zwerfkindje mee laten eten op een avond, wat waren ze onder de indruk zeg.

Ik wilde ze juist kennis laten maken met de verschillende culturen, dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je elke avond met een volbuikje in bed lig, naar school gaat en veilig op straat speelt. Mijn zoontjes hebben ijsjes gekocht voor zwerfkindjes op straat. Ze kregen vriendjes van uit verschillende landen. Ieder kind sprak een andere taal en toch belemmerde het hun spelen niet. Ik heb wat tranen weg moeten slikken.

We zijn ook naar Paradise Island geweest, een boottocht van een aantal uur. Voor de kindjes had ik mooie snorkels gekocht waar ze gewoon in konden ademhalen. In 17 dagen hebben ze zoveel geleerd, ontdekt en ervaren. De zee, het koraal, de cultuur en vooral hoe anders het leven kan zijn.

Reizen met kinderen

Reizen met kinderen

Persoonlijk vind ik een kind nooit te jong om ze dit soort ervaringen mee te geven. Idem dito met het reizen met kinderen. Hoe bevoorrecht ze wel niet zijn met een leven wat ze nu hebben!

Ik zou liegen als ik je nu vertel dat het een ‘ ontspannende’ vakantie is geweest. Ogen, oren, handen kom je tekort. En vaak heb ik gedacht “waar ben je aan begonnen”. Je komt vermoeider thuis dan bij vertrek. Maar hey, we did it!

Afgelopen juli ben ik ook in de auto gestapt en ben ik 5 uur lang naar Duitsland gereden omdat de boys echte kastelen in de bergen wilde zien. Ik kan je vertellen ook dat was een heel avontuur. Maar dat verhaal.. is voor een andere blog!

Tip 1: Gescheiden ouders moeten elkaar toestemming geven om het land uit te komen. Via de gemeente kan je deze formulieren invullen en een uittreksel van de rechtbank aanvragen. Dit kost enige tijd. Dit alles is om kind ontvoering te voorkomen. Zonder deze papieren kan je echt weer rechts om keer maken.

Tip 2: Geef je kind(eren) een koffertje die je vol kunt stoppen met 10 kilo bagage, dat scheelt extra kosten voor bagage.

Tip 3: Zorg voor opgeladen tablets (geloof me deze heb je nodig).

Tip 4: Zorg dat je voor reizen buiten de EU ook een paspoort voor je kindjes aanvraagt (ook hiervoor moet de andere partner toestemming geven).

Reizen met kinderen

Reizen met kinderen

Tip 5: Laat via internet polspandjes maken waar jouw telefoonnummer/land en het bsn-nummer van de kinderen op staat.

Tip 6: Neem een tasje mee met ORS (tegen uitdroging), zetpilletjes, diarree remmers, zalfjes, pilletjes tegen reisziekte, oordruppels (voor eventuele last in het vliegtuig), etc.

Tip 7: Leer je kind(eren) jouw telefoonnummer uit zijn/haar hoofd en hoe hij in makkelijk Engels hulp kan vragen (mits de leeftijd dat toelaat). Zo weet mijn oudste zoon dat hij ‘ call mama’ wijzend naar zijn armbandje moet zeggen als hij mij eventueel kwijt zou zijn.

Tip 8: Neem heel veel geduld mee, geniet van elk moment wat je beleefd. En je komt thuis met hele mooie herinneringen

Liefs Sylvana

Ps: Heb jij nog een tip? Je kunt ‘m hieronder achterlaten! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down