Scheiden doe je ook van je schoonfamilie.
21 mei 2017 
5 min. leestijd

Scheiden doe je ook van je schoonfamilie.

Bij mijn scheiding is er ook onverwachts een andere draad door geknipt. De familiedraad.
Schoonfamilie zie je plots van de ene dag op de andere dag niet meer en je kon geen afscheid nemen. Een gegeven dat me heel zwaar ligt.

Ik had een schoonbroer, zijn vrouw en hun drie kindjes. Ik was hun tante. In augustus zal het één jaar zijn dat ik ze niet meer zag. Heel eventjes hoorde ik mijn schoonzus via een chatberichtje, maar je voelt een afstand die ze bewaren en dat was een signaal voor mij dat ze (nooit of even?) geen contact willen. Ik heb er al vaak voor geweend. Het is een tof gezin, ons laatste uitstapje samen was naar de dierentuin. En hun dochter is een echt schatje. Ik had het gevoel dat ze me graag mocht… Maar het is weg en het valt me zwaarder dan ik ooit dacht.

Afgelopen weekend was ik op een communiefeest en daar was de ex-vrouw van hun broer nog uitgenodigd. Hoe fantastisch mooi kan het leven toch zijn! Ik bewonder die mensen, misschien zijn ze net daardoor mijn beste vrienden.

Schoonouders

Dan heb je nog mijn schoonouders. Eerlijk gezegd, na alles wat ik hoor via mijn ex, heb ik geen spijt dat ik hen niet meer zie. Als ik ze ooit tegenkom zal ik zeker ‘goeiedag’ knikken, maar ik denk dat ik er geen zal terug krijgen. Wat mijn ex hen allemaal zegt weet ik niet. Ik wil het ook niet weten, maar ik heb vaak een moeilijke band gehad met hen. Zo herinner ik nog de eerste ontmoeting. Ik was in de hemel ‘Wat een fantastische schoonouders zal ik hebben’. Mijn ex zette me snel met de voeten op de grond ‘Je zal ze ooit nog haten’ zei hij toen. Ik kan nu zijn opmerking plaatsen. Maar haten nee, haat brengt je nergens, maar ik begrijp maar al te goed wat hij toen bedoelde.

In het begin werd ik zo hard opgehemeld. Ik was de beste van al zijn liefjes. Naarmate de jaren en ruzies verstreken werd ik minder voor hen en kon ik steeds maar minder goed doen. Ondanks het feit dat ik mijn ex vaak zei om naar zijn ouders te gaan, krijg ik nu te horen dat we amper gingen. Twee keer in die tien jaar wilde zijn vader mij en zijn (plus)kleinzoon niet meer zien. Toen mijn ex een operatie moest ondergaan, voelde ik een strijd tussen zijn mama en mij. Mijn voorstellen om haar op te pikken of samen te gaan waren nooit goed genoeg. Ze nam liever de fiets om naar het ziekenhuis te rijden.

Toen wist ik het..

Toen zijn broer met hun mama op bezoek ging en na het bezoek vroeg om koffie te gaan drinken, zei hun mama ‘ik heb er thuis staan’. Ik weet nog heel goed hoe ik door mijn tranen door naar huis reed. Ik heb me toen nog nooit zo hard buitengesloten gevoeld. Toen voelde ik dat onze relatie het niet meer zou halen. Een maand later was het zo.

Ik wil niet zeggen dat zijn ouders de oorzaak zijn, maar het heeft toch voor de helft mee bepaald dat onze relatie stuk gelopen is. Ik heb mijn ex nooit voor de keuze geplaatst om te kiezen tussen zijn ouders en mij, integendeel. Toen ik met mijn zoon niet meer mocht gaan, ging hij alleen met onze zoon nieuwjaar bij hen vieren, kerstmis vieren. Ik zat alleen thuis met mijn zoon. Er is zoveel tussen ons geschonden door woorden, dingen die gezegd werden, die een andere dimensie kregen, woorden die anders over kwamen, verhalen die een eigen leven gingen leiden.

Het is een gescheiden vrouw met kind, pas op

Soms wilde ik dat mijn ex minder ging ‘babbelen’ bij zijn ouders en minder kwam ‘overdragen’ bij mij. Hij had precies een ‘haat-liefde’ verhouding met zijn ouders. Soms vond ik hem te hard tegen zijn ouders en zei hij me dat ik niet weet wat er vroeger allemaal gebeurd was.

Nu moet ik horen van mijn ex dat ze ooit zeiden ‘het is een gescheiden vrouw met een kind’ let op.
Ook nu na de scheiding hoor ik lelijke dingen, zo moest hij het scheidingscontract aan zijn vader geven en mocht hij niet tekenen voor hij het las, wat een 2000 euro verschil maakte voor me (ja, het is maar een detail)

Scheiden doe je ook van je schoonfamilie
Mijn ex zijn moeder zit nu ook op Facebook en ze stoort zich aan het feit dat zijn broer en vrouw nog foto’s liken of reacties plaatsen bij mij en mijn zoon. Ze zei mijn ex dat ze eens zijn broer hier zou over aanspreken want ze moeten dit niet meer doen. Dit zegt toch heel veel hé? Ik ben direct naar mijn Facebook gegaan en heb haar geblokkeerd. Zo kan ze dit niet meer zien en moet ze er niet meer van wakker liggen. Maar het is zo bekrompen! Het bevestigt mij alleen maar in mijn verdriet. Het is misschien de realiteit dat ik mijn schoonbroer en zijn gezin nooit meer zal zien. En heel even geeft het mij hoop dat ze ons misschien wel nog willen zien, maar door mijn ex schoonouders niet kunnen/mogen.

Inboedel verdelen

Elk stuk in huis, van glas, tot vork, handdoeken, alles deelde ik in twee, elk de helft want zo leek me eerlijk. Nu zei mijn ex laatst dat zijn moeder dacht dat ik alles ging houden voor mezelf en dat ze verschoot dat hij toch nog zoveel spullen had. Dat idee alleen al, dat ze dit van me denken. Iemand zei me laatst: Wat mensen denken, is hoe ze het zelf zouden doen, dus dit zegt meer over hen!

Mijn ex schoonmoeder vraagt ook alle spullen terug. Van een kapot broodmandje, een oude blikken doos, tot elk stuk speelgoed. Al het speelgoed dat van haar kwam gaf ik mee met de papa voor mijn zoon, de andere spullen kreeg ze met plezier terug. Maar het idee maakt me wel gek! Hoe kan je zo bestaan? Gegeven is gegeven toch? Ach ik probeer dit van me af te zetten, maar vaak komen de huilbuien toch weer boven…

Gelukkig kan ik regelmatig bij mij therapeut langs.
Weet je soms voel ik me niks meer waard, echt een nul, NUMB. En op andere momenten kijk ik dan met een glimlach terug van hoe mooi kon het zijn, samen bij de kerstboom, samen aan de paastafel. Het is zo zwaar….

Mis jij jouw schoonouders wel eens?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 21 May 2017

Met mijn ex schoonfamilie heb ik helemaal geen contact meer. Geen ruzie maar je ziet elkaar niet meer. Met mijn ex schoonmoeder had ik toen wij bij elkaar waren grote ruzies gehad. Maar zij heeft bij de scheiding nooit partij gekozen. Ze is een hele lieve oma voor mijn kinderen. En nu hebben we gelukkig een hele goede band. Laat mijn kinderen met een gerust hart bij haar achter. Ben ik heel blij mee.

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 May 2017

De familie van mijn ex ken ik helemaal niet en onze dochter heeft ze ook nooit gezien. Ook zijn vrouw mag ze niet zien, maar haar twee halfbroertjes gelukkig wel. Ik weet niet of ik iets mis dus, maar Dunya zou graag haar ooms en tante willen kennen. En haar stiefmoeder zoals ze haar noemt. Ze zegt vaak dat ze twee moeders heeft, mij en haar stiefmoeder die ze nooit ziet. Maar het zegt wel iets over haar verlangen. Jammer dat cultuur soms situaties zo ingewikkeld kan maken.

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 May 2017

Wel erg dat jouw schoonfamilie jou zo behandelt. Dat heb je toch niet verdiend? Mensen gaan uit elkaar, dat is triest, maar uiteindelijk vaak wel het beste voor iedereen. Moet je dan bij iemand blijven als je ongelukkig bent in je relatie? Daar maak je de ander ook ongelukkig mee! Ik hoop dat je over een tijdje weer contact kunt krijgen met de mensen die je mist.

Reactie plaatsen