Schoon en opgeruimd
23 maart 2017 
3 min. leestijd

Schoon en opgeruimd

Ik houd ervan om mijn huis netjes te houden. Toegegeven, ik heb (nog niet) mijn droomhuis gevonden, maar van binnen ziet mijn flatje er gezellig uit. Als moeder die veel werkt en het huishouden alleen draait, is het soms een uitdaging om je huis spic en span te krijgen.

Sommige vrouwen zullen nu denken: fuck het huishouden, liever een stofwolk meer dan een wijntje minder. Maar ik verzeker je, als je het huishouden op de juiste manier aanpakt, heb je elke avond tijd om tien wijntjes te drinken en drie films te kijken. Daarbij laat ook ik speelgoed slingeren of kruimeltjes liggen; perfect hoeft niet. Hierbij tien tips voor een speelproof huis.

1. Vaste plek voor alles

Ik heb twee speelgoedkisten in woon- en slaapkamer, een boxzak en een speelgoedhoek voor Rafaels spulletjes. Daarnaast een rubberen, gekleurde mand waar losse speeltjes in zitten. Zo weet ik alles snel op te ruimen en als alles opgeborgen is, ziet je kamer er niet als een kermis uit. Daarbij heb ik bijvoorbeeld de thee, boeken, cd’s, voorraad, make-up, sieraden en schrijfwaren bij elkaar liggen, op vaste plekken in de kast of in tasjes en mandjes, waardoor ik niet snel misgrijp of hoef te zoeken.

2. Per dag een taak

Bedenk per dag een huishoudelijke taak. Ik heb bijvoorbeeld op één dag bedden verschonen, op twee dagen stofzuigen/dweilen, op één dag keuken/sanitair en één dag afstoffen/afnemen. Zo is al het werk verdeeld en heb je het gevoel iets afgerond te hebben. Een dagje afwijken kan natuurlijk, dan schuift alles gewoon een dag op of doe je de taak savonds.

3. Houd alles goed bij

De was en de afwas komen natuurlijk elke dag weer terug. Doe elke keer een beetje en lap elke dag de meestgebruikte oppervlakten als aanrecht, fornuis en tafels. Doe daarbij meerdere keren per week een paar minuten het toilet. Zo ben je op de dag waarop de wekelijkse taak is minder hard aan het schrobben.

4. Maak zo veel mogelijk schoon als je kleintje slaapt (of op school is)

Houd jezelf een beloning voor als de taak af is in de slaaptijd, bijvoorbeeld Netflixen als alle kamers afgestoft zijn of internetshoppen als de was opgeruimd is. Het is altijd relaxter om het huishouden zo veel mogelijk te doen als de kleine slaapt, zo kun je meer met hem doen zodra hij wakker is.

5. Stel een maximum tijd aan een taak

We kunnen natuurlijk wel uren blijven soppen, maar alles wordt toch weer een keer vies. Bedenk daarom wat een taak jou gemiddeld kost en houd je daaraan. Een keuken schoonmaken doe je bijvoorbeeld een halfuur over, de ene week maak je de oven grondiger schoon en de andere week pak je de keukenkastjes aan.

Schoon en opgeruimd

6. Bedenk middellange- en langetermijntaken

Doe af een toe tussendoor een terugkerende taak zoals al het speelgoed schoonmaken of kussentjes en knuffels wassen en doe eens in de maand een langetermijntaak zoals een kast opruimen en schoonmaken, ramen lappen of de koelkast schoonmaken.

7. Zorg voor de juiste schoonmaakmiddelen

Je hoeft er niet veel te hebben, maar houd een basis aan met een goede allesreiniger, douchespray, toiletreiniger, glasspray en schuurmiddel. En daarbij voor jou fijne sponsjes en doekjes. Werkt fijn en scheelt frustraties.

8. Vijf minuten opruimen

Als de kleine naar bed is, ga dan als een tornado door het huis en ruim alle losliggende spullen op. Vijf minuten later zit jij op de bank voor wat me-time.

Schoon en opgeruimd

9. Zie het als een uitdaging, niet als een verplichting

Houd jezelf gemotiveerd en zeg af en toe ‘zo, nu ga ik even lekker de afwas doen, dan is dat alvast gebeurd voordat Harry en Truus op visite komen.’

10. Heb je nou nog steeds zoiets van ‘fuck dat’

No problem, ga dan lekker terug naar jouw bankje, serie of wijntje en bedenk dat je als een gestreste tornado door het hele huis moet van de week, omdat de stof uit je neus en oren komt en Pietje zwarte voetjes heeft nadat hij door de keuken liep.

Zie ook: Opruimen met kinderen

Lukt het jou om je huis bij te houden naast alle andere dingen die je moet doen op een dag?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 25 Mar 2017

Wat leuk geschreven! Hele goede tips!

Reactie plaatsen