Signalen van pesten herkennen
21 september 2016 
2 min. leestijd

Signalen van pesten herkennen

Er werd al in een eerder blog aandacht besteed aan de gevolgen van pesten. Ook op het nieuws kwam dit aan de orde.

#jedoetertoe

De week tegen het pesten is dit jaar van 19-23 september. Vooral de leraar staat centraal dit jaar. De leraar heeft (als het goed is) alles in huis om te werken aan een veilige klas. Als er veiligheid heerst in de klas, komen kinderen beter tot leren. Zij zullen zich beter ontwikkelen. De leraar is hierin dus onmisbaar. Dit is waarom er gekozen is voor de hashtag #jedoetertoe. Een leraar doet er toe. Soms herkent de leraar het pesten niet (direct). Dit kan allerlei redenen hebben, met soms extreme gevolgen voor de slachtoffers. De leraren worden deze week bewust gemaakt van het (beter) signaleren van pesten (en er naar handelen uiteraard).

Signalen van pesten op school herkennen

Ouders hebben vaak direct door als er iets met hun kind aan de hand is. Soms is het lastig om de vinger er direct op te leggen, maar je voelt dat er iets is.  Er zijn verschillende signalen die je als ouder kunt herkennen bij je kind.

Een kind wilt plots minder graag naar school of naar zijn of haar club toe.

Een kind heeft steeds minder zin om naar school te gaan. Als een kind naar school gaat, wil het soms ineens vroeger naar school. Het omgekeerde kan ook: langer op school blijven. Dit komt door angst. Een kind dat gepest wordt wil voorkomen dat de daders hem kunnen pakken voor of na schooltijd, Als een kind eerder binnen is, dan ontneemt hij de kans bij de daders.

Soms haalt een kind slechtere cijfers, terwijl het voorheen altijd goede cijfers haalde.

Dit kan komen doordat het kind is afgeleid. Door angst en stress bijvoorbeeld. Hierdoor kan het kind zich minder goed concentreren. Uiteindelijk zal dit leiden tot slechtere cijfers op school.

Een kind kan totaal ander gedrag laten zien

Een kind kan zich terugtrekken, maar ook heel opstandig worden of verdrietig zijn.

Een kind neemt zelden klasgenootjes mee naar huis

Als een kind gepest wordt in de klas, zal het zelden vriendjes van school meenemen. Dit is logisch, want een kind voelt zich niet veilig bij kinderen die hem of haar pesten. Soms vertelt een kind dat het vaak als laatste wordt gekozen bij gym.

Een kind kan onder de blauwe plekken zitten

Het komt voor dat een kind regelmatig met blauwe plekken thuis komt. Dit kan een teken zijn dat een kind geschopt, geslagen en/of getreiterd wordt. Ook kunnen de spullen (bijvoorbeeld een schrift) kapot gescheurd worden. Als dit met (enige) regelmaat gebeurt, kan er meer aan de hand zijn. Een kind dat herhaaldelijk terugkomt van school met kapotte spullen zou gepest kunnen worden. Signalen van pesten herkennen

 

Praat met je kind

Heb je vermoedens dat je kind wordt gepest op school? Probeer met je kind te praten en onderneem stappen! Je kind wil misschien niet direct praten. Wellicht uit angst, wellicht uit schaamte. Toch is het zo belangrijk dat er actie ondernomen wordt. Neem contact op met de leraar, met de decaan of een ander persoon die je vertrouwt.

Is je kind al actief op sociale media? Ook hier kan pesten plaatsvinden. Wees je bewust in welke (web) omgeving je kind zich bevindt.

Pesten stopt niet zomaar.

 

Heb jij ervaring met pesten? Hoe ben jij er mee omgegaan of hoe heb jij gehandeld? Deel je tip met anderen! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen