Single mom en studeren
04 juni 2015 
5 min. leestijd

Single mom en studeren

Aangezien mijn blogs onder andere gaan over studeren, zal ik het deze blog eens echt hebben over mijn studie.

Single Mom en studeren 1Op mijn 16e heb ik examen gedaan van de MAVO. Daarna wilde ik heel graag de kraamverzorging in, dus had ik me ingeschreven voor de opleiding MDGO-VZ. Helaas, wegens lichamelijke klachten, moest ik in hetzelfde jaar ook stoppen. Dat vond ik echt niet leuk want zolang ik me herinner, wilde ik al de kraamzorg in. Maar omdat ik nog leerplichtig was en ik niet midden in een schooljaar de MEAO wilde instromen, ben ik een 1-jarige opleiding gaan doen voor Secretaresse. Daarna ben ik eigenlijk gaan werken. 

Echter, in 2001 heb ik toch besloten om weer iets aan opleiding te gaan doen, omdat ik niet iedere avond voor de tv wilde hangen en ik iets wilde leren dat me echt leuk leek

Dus ik heb me ingeschreven voor de deeltijdopleiding HBO-SPH/MWD (Sociale Pedagogische Hulpverlening / Maatschappelijke Dienstverlening), dezelfde opleiding die ik nu doe. Echter, omdat ik niet voldoende vooropleiding had, moest ik eerst toelatingsexamen doen. Dit had ik gelukkig gehaald. Op dat moment werkte ik voor 32 uur als Publieksmedewerker (eerste contact persoon) bij Bureau Rechtshulp (nu ook bekend als Juridisch Loket). Heel interessant werk en voor het eerste schooljaar was het voldoende om de opleiding te doen. Het eerste jaar heb ik ook met gemak gehaald. Om aan het tweede jaar te beginnen had ik echter wel wat meer werkervaring nodig. Ik heb dus veel gesolliciteerd maar dan krijg je te horen dat ze mensen met opleiding willen en om de opleiding te doen heb je een juiste werkplek nodig. Helaas moest ik dus stoppen met de opleiding. 

Daarna heb ik een tijdje niets gedaan. In 2004 wilde ik toch weer iets gaan doen en ben ik, via het NTI, de opleiding HEBO (European Studies) gaan doen. Een brede opleiding, gericht op Europa (en daarbuiten). Ik heb toen voor deze opleiding gekozen omdat ik graag in het buitenland wilde gaan werken. Ik werkte toen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Over deze 4-jarige opleiding heb ik bijna 7 jaar gedaan.

Toen ik 6 maanden zwanger was van mijn dochtertje, ben ik afgestudeerd en ik heb toen gezegd dat ik NOOIT meer aan zo’n lange studie zou gaan beginnen

Single mom & studeren 2En wat doe ik in 2014, ja hoor, weer beginnen aan 4 jarige studie. Ik hoop oprecht dat ik binnen 5 jaar deze opleiding kan afronden. Je mag er namelijk maximaal 6 jaar over doen. De reden dat ik besloten heb, om toch weer te gaan studeren, is omdat ik graag mensen wil gaan helpen en dan met name kinderen.  Dat zit toch meer in mij dan de hele dag op kantoor te zitten. Ik word echt ongelukkig van het idee dat ik nog 30 jaar op kantoor moet zitten. Een sociaal beroep past veel beter bij mij dan op een kantoor zitten. Hoewel daar ook heel veel functies in zijn natuurlijk.  Maar dat is de reden dat ik van carrière wil switchen.

Maar goed, wat wil ik nu gaan doen met deze opleiding als ik afgestudeerd ben? Het liefst zou ik bij een organisatie willen gaan werken die hulp biedt aan gezinnen die het, om welke reden dan ook, moeilijk hebben. En hen dan zo helpen dat het een stabiel gezin wordt waar een kind gelukkig kan zijn.  Maar met verstandelijk gehandicapten of een andere doelgroep werken vind ik ook goed. Ik denk dat elke doelgroep leuke en minder leuke kanten heeft om mee te werken. 

single mom & studerenIk ben nu ongeveer een jaar bezig en ik moet zeggen dat het me soms echt zwaar valt.

Én 4 dagen in de week werken én een kind opvoeden in je eentje én dan ook nog zo’n 3 à 4 avonden in de week achter de studieboeken of opdrachten maken. Dat valt niet altijd mee

Zeker niet vlak voor een tentamen. Dan zijn de nachten vaak een stuk korter 😉 Maar ik weet waar ik het voor doe en de meeste vakken die ik krijg, zijn echt interessant.

Soms heb ik een praktijkexamen en moet ik een dag naar school. Een praktijkdag wordt dat genoemd. Je ontmoet dan ook andere studenten die dezelfde opleiding volgen. Dat is echt leuk, soms kun je zo ook een studiemaatje vinden. Dat is heel belangrijk in het proces aangezien je de opleiding eigenlijk helemaal alleen doet. Maar goed, op zo’n dag, ik heb er nu 4 gehad, heb ik natuurlijk wel oppas nodig voor mijn meisje. Dat vond ik best lastig om te doen. Maar gelukkig heb ik goede vrienden die het echt leuk vinden om een dagje voor mijn dochtertje te zorgen. En gelukkig vindt zij het daar ook leuk! En een blij kind is een blije mama en een blije mama is een blij kind. Dus iedereen wint hierbij 🙂

Zijn hier ook studerende moeders? Hoe combineren jullie dat met het alleenstaande moederschap? Ik zou het leuk vinden als je onderaan je blog je reactie wilt geven. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Jun 2015

Hoi, ik ben ook een studerende moeder. Ik doe een voltijd studie op NHTV in Breda. Ik moet dus elke dag op en neer reizen vanuit Rotterdam. Mijn dochter is nu 2 en zij gaat dagelijks naar de kinderopvang. Ik heb het geluk dat mijn moeder vlakbij woont en zij mij af en toe helpt, door mijn dochter op te halen als ik laat uit ben. Soms is het best zwaar om het in mijn eentje te moeten doen, maar gelukkig ben ik volgend jaar klaar(hoop ik). Alles wat ik doe is voor mijn kleine meid, zodat zij een goede toekomst kan hebben. Daar haal ik mijn kracht uit en probeer ik mezelf ook in te praten als het even tegenzit. We mogen trots zijn op onszelf! Veel succes met jouw opleiding. Groetjes Jessica

Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Jun 2015

Hoi!Ik ben februari 2011 begonnen met de opleiding tot operatieassistent. Vlak daarvoor kwam ik erachter dat ik zwanger was. Ik heb tot vier dagen voor mijn bevalling door gewerkt.. Uhh.. Nee dit was echt niet de bedoeling!! Evy werd geboren na nog geen 36 weken zwangerschap! Vorig jaar april zijn mijn ex en ik uit elkaar gegaan.. Op een niet zo'n fijne manier. En dan.. Een dochtertje van twee, een opleiding en dan ook nog geen thuis meer. Godzijdank heb ik ongeveer 40 vrouwelijke collega's die me er doorheen hebben gesleept. Na 4 jaar, een zwangerschap, een scheiding en twee keer verhuizen heb ik afgelopen februari mijn diploma in ontvangst mogen nemen. Wat was is vreselijk trots op mezelf! En natuurlijk was mijn kleine meid mee om deze dag te vieren!!

Reactie plaatsen