Herken je dat, dat je soms niet weet wat er met alle tijd is gebeurd? Zo ben je opgestaan en zo ga je alweer naar bed. Weer een dag voorbij. En wat heb je daartussen allemaal wel niet gedaan? Rennen en vliegen want je hebt een heel druk programma.

Dus bedacht ik mij, wat is nu een goed onderwerp om over te schrijven? En waar zouden jullie als lezers over willen lezen? Meteen dacht ik aan Timemanagement. Maar wat houdt timemanagement nu precies in? Het woordenboek zegt over timemanagement: het zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare tijd. Dat klinkt makkelijk, maar hoe doe je dit nu precies, je tijd goed indelen? Want soms kom je gewoon tijd te kort. Er zitten namelijk maar 24 uren in een dag en gemiddeld slaap je daar zo’n 8 uur van. Bij mij is dat meestal 6 uur en in het weekend 7 uur. Als het heel druk is, vind ik slapen namelijk weleens zonde van mijn tijd. Maar als je niet slaapt, dan wordt de dag erna wel heel zwaar. Dus slapen is heel belangrijk.

Soms is het echt lastig om goed met tijd om te gaan. Dan wil je te veel in te weinig tijd. Je kind moet naar school, daarna moet je naar je werk. Na je werk moet je je kind weer ophalen bij de BSO, eten koken, spelen met je kind, je kind naar bed brengen, studeren, een beetje relaxen en dan zelf naar bed. En soms heb je ook nog tijd nodig voor je sociale contacten.

Single mom Caro1Het is maar goed dat ik niet ook nog een man heb die aandacht nodig heeft. Want daar is soms bijna geen tijd voor ;-).

Hoe kun je nu goed met je beschikbare tijd omgaan, of wel efficiënt je tijd managen?

Wat mijzelf heel goed heeft geholpen is om een (week)planbord te gebruiken. Daar schrijf ik alle afspraken van die week op. De maandag-, dinsdag- en donderdagavond zijn mijn standaard studie-avonden en als ik vlak voor een examen zit, dan studeer ik vaak ook nog op andere avonden.

Ik probeer in het weekend zo min mogelijk te studeren en dan echt quality time te houden met mijn dochtertje. Het opschrijven van mijn afspraken, vooral de studie-avonden, helpt mij om het ook daadwerkelijk vol te houden. Ik weet dan dat ik deze avonden vrij moet houden en dat ik dan echt met mijn studie bezig ben. Hoewel ik wel flexibel ben als ik een keer een andere afspraak heb op 1 van mijn studie-avonden.

Wat bij mij ook heel veel helpt is om structuur te scheppen in het dagelijks leven. Het klinkt best een beetje saai maar structuur in je leven zorgt voor bepaalde routines, je kunt er op terug vallen. En als je heel druk in je leven  bent, is het soms fijn dat je kunt terug vallen op een routine. Dat je daar niet ook over hoef na te denken. Je moet al aan genoeg dingen denken.

Ook helpt het mij om prioriteiten te stellen. Wat is deze week belangrijker? Soms is dat de studie maar soms is dat ook een gezellig avondje bijkletsen met een vriendin of soms een avondje weg. Hoewel dat niet zo heel vaak gebeurt ;-).

Soms ben je zo druk met van alles dat je jezelf helemaal vergeet. Dat doe ik zelf ook regelmatig. En als ik dan een avondje niets aan mijn studie heb gedaan, dan voel ik me soms schuldig.  Maar dat hoeft echt niet. Je mag, en moet zelfs, soms ook voor jezelf kiezen en de boel de boel laten.  Ga iets leuks doen met je kind(eren) of ga iets leuks doen voor je zelf. Je hebt het verdiend! En een vrolijke moeder is ook leuker voor je kind(eren).

Ik hoop dat je het leuk vond om iets te lezen over mijn manier van time managen. Het zijn natuurlijk maar tips, maar ik hoop dat je er iets aan hebt gehad

.

Tot de volgende keer!