Op alle fronten leef ik het leven van een single. De inhoud van mijn koelkast is denk ik het grootste bewijs. Mijn vriendin die getrouwd en happy mom van twee kinderen is, staat altijd vol verbazing naar onze koelkasten te kijken. Leeg!

De eerste keer dat ze de koelkast van een single aantrof, was ze zo in shock, dat ze haar man ging facetimen om hem te laten zien wat ze zag. Totaal ontdaan was ze.

Single vs. settled 1Mijn single vriendin en ik vonden haar reactie zo grappig. Priceless! Toen wij drieën een andere keer bij een andere vriendin waren, die ook gesetteld is met vriend en drie kids, waren de rollen omgedraaid. We openden haar koelkast en de koelkast was ‘hutje-mutje’vol. Onze beurt om helemaal in shock te raken.

Dat soort dingen levert altijd leuke gespreksstoffen op over de verschillende leefstijlen. Ik heb een aantal goede vriendinnen die al jaren een relatie hebben en nu ook moeder zijn. En ik heb singlevriendinnen. Deze levens kan je gewoon niet met elkaar vergelijken.

Voorbeeld: het is een uurtje of zes en de werkdag zit er bijna op. Het plan is vooralsnog om naar huis te gaan. Dan gaat de telefoon en een vriendin vraagt of ik zin heb in sushi. Het plan om naar huis te gaan, verdwijnt dan acuut op de achtergrond en spontaan race ik naar de stad voor een hapje en een drankje.  Dit voorbeeld kan makkelijk zo’n drie keer per week gebeuren.  Mijn gesettelde vriendinnen kunnen niet meer zo spontaan zijn, want moeten/willen naar hun gezin.Wat nou als ik net als mijn gesettelde vrienden een volle koelkast zou hebben omdat ik netjes één keer per week de grote boodschappen doe? Bijna alles zou bedorven in een vuilniszak eindigen. En dat is iets wat ik liever niet doe. Er sterven dagelijks genoeg mensen van de honger en daarnaast wil ik geen dief van mijn eigen portemonnee zijn.

Single vs. settled 2

Met mijn gesettelde vrienden spreek ik weken van te voren af en met mijn singlevriendinnen is het vrijwel altijd spontaan. Tenzij we natuurlijk een avondje theater of iets dergelijks hebben gepland.

Verder heb ik periodes dat ik heel goed voor mezelf zorg wat betreft eten. Dan kook ik wat vaker een gezonde maaltijd voor mezelf. Er zijn ook periodes dat ik niet goed voor mezelf zorg en dagelijks buiten de deur eet. Ik ben dan niet iemand die graag voor vijftien euro een salade besteld. Ook als ik stress, verdriet of een drukke week heb, kan het gezond eten er weleens inschieten.

Als ik straks alleenstaande moeder ben, moet ik echt behoorlijk wennen aan een nieuwe leefstijl. Van een flexibele leefstijl ga ik dan naar een goed geplande en georganiseerde leefstijl met weinig ruimte voor spontaniteit.

Mijn kind heeft tenslotte rust en stabiliteit nodig. En ik denk ik ook wel als ik nachten wakker ben omdat mijn kleine moet eten of niet kan slapen. Dan wil ik denk ik nog alleen maar bankhangen, waar ik trouwens ook wel goed in ben hoor. Lekker met een goede serie, een tijdschrift of een goed boek. Ja hoor, dat is voor mij ook genieten.

Het zal een grote omschakeling worden en wat ik al in eerdere blogs schreef; voor stelletjes is het net zo goed omschakelen als voor bewust alleenstaande moeders, maar ik denk dat de stap van single naar alleenstaande moeder of van stelletje naar gezamenlijke ouderschap toch wel verschilt op dat vlak. Mijn ervaring is dat stelletjes zonder kinderen ook al een wat meer gestructureerd leventje hebben. Ook zij zullen niet zo snel naar de stad racen om spontaan sushi te eten. De leefwijze van een single is gewoon anders.Single vs. settled

Ik weet ook wel dat ik mijn weg er wel in ga vinden. Aan de ene kant denk ik, laat ik nu alvast gaan wennen aan mijn nieuwe leefstijl, maar aan de andere kant denk ik… het is nog niet zover, ik zie het tegen die tijd wel. Nu nog even lekker genieten van mijn single leven. Nou ja, ik moet natuurlijk nu wel consequent zijn met gezond eten. Gezond eten is erg belangrijk als je bezig bent met zwanger worden. Dat wordt echt een opgave hoor. Maar dan eindelijk een keer een goede stok achter de deur om gezond te eten.

Als ik eenmaal moeder ben, vind ik het nog steeds erg belangrijk dat ik leuke dingen kan blijven doen. Ik ben dan ook niet van plan om direct mijn bios-abonnement op te zeggen. Ook wil ik minstens drie keer per week blijven sporten. Het idee is nu dat mijn kleine straks één vaste doordeweekse avond en één avond in het weekend naar mijn ouders gaat. Uiteraard als de kleine wat groter is. Mijn ouders wonen bij mij om de hoek en ik wil ook wat vaker bij ze gaan eten met mijn kleine. Ik kan dan één avond voor of na het eten dan even aan de overkant sporten en dan met mijn kleine op tijd naar huis.

Dat geldt ook voor mijn reguliere vrije dag. Ik breng mijn kleine even een uurtje naar mijn ouders en ik kan dan even sporten en daarna heb ik de hele dag met mijn kleine. En mijn derde keer sporten doe ik thuis.  Whahaha… wie hou ik in de maling?? Het zal wel twee keer per week sporten worden. Of één. Of nul.

Mijn vraag aan single moms is? Ben ik realistisch met mijn plannen of kom ik er straks achter dat het leven van een single mom er toch ff iets anders uitziet? Ik ben wel benieuwd hoe jullie het doen met leuke dingen blijven doen (uit eten, bios, uitgaan, etc.) en sporten?