Single vs. stelletjes
08 juni 2015 
4 min. leestijd

Single vs. stelletjes

Op alle fronten leef ik het leven van een single. De inhoud van mijn koelkast is denk ik het grootste bewijs. Mijn vriendin die getrouwd en happy mom van twee kinderen is, staat altijd vol verbazing naar onze koelkasten te kijken. Leeg!

De eerste keer dat ze de koelkast van een single aantrof, was ze zo in shock, dat ze haar man ging facetimen om hem te laten zien wat ze zag. Totaal ontdaan was ze

Mijn single vriendin en ik vonden haar reactie zo grappig. Priceless! Toen wij drieën een andere keer bij een andere vriendin waren, die ook gesetteld is met vriend en drie kids, waren de rollen omgedraaid. We openden haar koelkast en de koelkast was ‘hutje-mutje’vol. Onze beurt om helemaal in shock te raken.

Dat soort dingen levert altijd leuke gespreksstoffen op over de verschillende leefstijlen. Ik heb een aantal goede vriendinnen die al jaren een relatie hebben en nu ook moeder zijn. En ik heb singlevriendinnen. Deze levens kan je gewoon niet met elkaar vergelijken.

Voorbeeld: het is een uurtje of zes en de werkdag zit er bijna op. Het plan is vooralsnog om naar huis te gaan. Dan gaat de telefoon en een vriendin vraagt of ik zin heb in sushi. Het plan om naar huis te gaan, verdwijnt dan acuut op de achtergrond en spontaan race ik naar de stad voor een hapje en een drankje.  Dit voorbeeld kan makkelijk zo’n drie keer per week gebeuren.  Mijn gesettelde vriendinnen kunnen niet meer zo spontaan zijn, want moeten/willen naar hun gezin.Wat nou als ik net als mijn gesettelde vrienden een volle koelkast zou hebben omdat ik netjes één keer per week de grote boodschappen doe? Bijna alles zou bedorven in een vuilniszak eindigen. En dat is iets wat ik liever niet doe. Er sterven dagelijks genoeg mensen van de honger en daarnaast wil ik geen dief van mijn eigen portemonnee zijn. Met mijn gesettelde vrienden spreek ik weken van te voren af en met mijn singlevriendinnen is het vrijwel altijd spontaan. Tenzij we natuurlijk een avondje theater of iets dergelijks hebben gepland.

Verder heb ik periodes dat ik heel goed voor mezelf zorg wat betreft eten. Dan kook ik wat vaker een gezonde maaltijd voor mezelf. Er zijn ook periodes dat ik niet goed voor mezelf zorg en dagelijks buiten de deur eet. Ik ben dan niet iemand die graag voor vijftien euro een salade besteld. Ook als ik stress, verdriet of een drukke week heb, kan het gezond eten er weleens inschieten.

Als ik straks alleenstaande moeder ben, moet ik echt behoorlijk wennen aan een nieuwe leefstijl. Van een flexibele leefstijl ga ik dan naar een goed geplande en georganiseerde leefstijl met weinig ruimte voor spontaniteit

Mijn kind heeft tenslotte rust en stabiliteit nodig. En ik denk ik ook wel als ik nachten wakker ben omdat mijn kleine moet eten of niet kan slapen. Dan wil ik denk ik nog alleen maar bankhangen, waar ik trouwens ook wel goed in ben hoor. Lekker met een goede serie, een tijdschrift of een goed boek. Ja hoor, dat is voor mij ook genieten.

Het zal een grote omschakeling worden en wat ik al in eerdere blogs schreef; voor stelletjes is het net zo goed omschakelen als voor bewust alleenstaande moeders, maar ik denk dat de stap van single naar alleenstaande moeder of van stelletje naar gezamenlijke ouderschap toch wel verschilt op dat vlak. Mijn ervaring is dat stelletjes zonder kinderen ook al een wat meer gestructureerd leventje hebben. Ook zij zullen niet zo snel naar de stad racen om spontaan sushi te eten. De leefwijze van een single is gewoon anders.

Ik weet ook wel dat ik mijn weg er wel in ga vinden. Aan de ene kant denk ik, laat ik nu alvast gaan wennen aan mijn nieuwe leefstijl, maar aan de andere kant denk ik… het is nog niet zover, ik zie het tegen die tijd wel. Nu nog even lekker genieten van mijn single leven. Nou ja, ik moet natuurlijk nu wel consequent zijn met gezond eten. Gezond eten is erg belangrijk als je bezig bent met zwanger worden. Dat wordt echt een opgave hoor. Maar dan eindelijk een keer een goede stok achter de deur om gezond te eten.

Als ik eenmaal moeder ben, vind ik het nog steeds erg belangrijk dat ik leuke dingen kan blijven doen. Ik ben dan ook niet van plan om direct mijn bios-abonnement op te zeggen. Ook wil ik minstens drie keer per week blijven sporten. Het idee is nu dat mijn kleine straks één vaste doordeweekse avond en één avond in het weekend naar mijn ouders gaat. Uiteraard als de kleine wat groter is. Mijn ouders wonen bij mij om de hoek en ik wil ook wat vaker bij ze gaan eten met mijn kleine. Ik kan dan één avond voor of na het eten dan even aan de overkant sporten en dan met mijn kleine op tijd naar huis.

Dat geldt ook voor mijn reguliere vrije dag. Ik breng mijn kleine even een uurtje naar mijn ouders en ik kan dan even sporten en daarna heb ik de hele dag met mijn kleine. En mijn derde keer sporten doe ik thuis.  Whahaha… wie hou ik in de maling?? Het zal wel twee keer per week sporten worden. Of één. Of nul.

Mijn vraag aan single moms is? Ben ik realistisch met mijn plannen of kom ik er straks achter dat het leven van een single mom er toch ff iets anders uitziet? Ik ben wel benieuwd hoe jullie het doen met leuke dingen blijven doen (uit eten, bios, uitgaan, etc.) en sporten?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Jun 2015

Ik dacht dat ik de omschakeling niet groot zou vinden, omdat ik toch al niet (meer) veel uitging en ook niet echt van het reizen was, maar ik vond het toch wel. Ook als kinderloos stel dat relatief veel thuis is, kun je gewoon doen en laten wat je wil, de hele avond series kijken of achter de computer zitten, opeens besluiten pizza te halen en op zaterdag lunchen in de stad en pas tegen het avondeten thuiskomen. Ik heb me daar echt wel op verkeken hoeveel vrijheid ik had en hoe makkelijk ik alles kon doen waar ik zin in had. Toen vond ik dat ik al veel moest als ik drie keer per week met de trein naar Amsterdam moest voor mijn stage, en als ik in de uurtjes thuis aan mijn scriptie moest werken. Nu denk ik: ik kon alles doen waar ik zin in had.Overigens vind ik jouw koelkast niet zo raar. Die van ons is ook niet bomvol. Doe meestal boodschappen per dag.

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Jun 2015

Ik zie veel verschillen tussen hoeveel structuur al dan niet alleenstaande gezinnen met kinderen hebben in hun leven. Dat hangt niet persé samen met of ze alleenstaand zijn (zoals ikzelf, met kind) of niet. Sommige mensen denken nu eenmaal meer in problemen vermijden en andere mensen gaan ervan uit dat het allemaal wel mee zal vallen. Dat komt in alles terug: een weekje kamperen met je nog hele jonge kind(eren), spontaan afspreken om een middagje wat leuks te doen, iedere week dezelfde uitjes zoals peuterzwemmen (of juist niet), een oppas regelen en naar feestjes gaan, hoe vol je koelkast is etcera.Ik maak veel onderscheid tussen fulltime single ouders (zoals ikzelf) en parttime ouders, die hun kinderen delen met een ex. De laatsten kunnen bijvoorbeeld sportactiviteiten en allerlei andere dingen waarbij de aanwezigheid van kinderen niet zo handig is, gewoon inplannen op de dagen dat hun kind er niet is. Ik niet dus. Mijn mooie meisje is er altijd. Dus JA neem ik haar vaak mee als ik ga sporten - soms kan dat - en laat ik het waar-en-wanneer van kindvriendelijkheid afhangen. En JA boodschappen doen duurt altijd lang omdat ze altijd mee gaat. Verder slaapt ze heel makkelijk in, ook in voor haar vreemde logeerbedden. En ik neem haar half slapend mee naar huis, aan het einde van de avond. Ja, ik ga wél kamperen. Ook in oktober en maart. En ook toen ik nog borstvoeding gaf en luiers verschoonde. Uit eten? Ja, maar meestal een lunch. Of een oppas regelen...En drie keer per week sporten? Ik kom nu op twee keer. Meestal... En thuis ook soms nog wat oefeningen. Met de nadruk op soms... Dat is pas sinds kort, hoor: tot voor kort bleef het bij eens per week sporten in een andere stad waar dat, mèt kind, kon. Maar nu ze bijna vier is krijg ik toch wat meer vrijheid terug: ze kan al langer zelfstandig of met andere kinderen spelen zonder dat ik haar 24/7 in de gaten hoef te houden.De eerste twee jaar...? Tja opa en oma klinkt als een goede optie. Maar dat moeten je hormonen dan ook maar net goed vinden... :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Jun 2015

Hey Nathalie,Het eerste jaar van het moederschap zal je leven echt even 'ontregeld' zijn. Ik zou het knap vinden en heel erg fijn voor je als je het zo kan doen zoals je omschrijft, maar het lijkt mij een pittige. Maar in mijn geval woonde mijn ouders aan de andere kant van het land. Dat jouw ouders zo dichtbij wonen is een super groot voordeel en hopelijk kunnen zij vaker oppassen zodat jij je dingen kunt doen. Maar het kan natuurlijk ook goed zijn dat jij je kindje helemaal niet zo vaak wilt missen. Een van de gevoelens waar je als single parent mee te maken gaat krijgen is schuldgevoel. Een schuldgevoel als jij niet bij je kind bent en je kind bij een ander 'dropt'. Maar dat hoort allemaal bij het proces van loslaten, waar je vanaf de geboorte mee te maken krijgt.Dat is wel heel erg belangrijk, in het eerste jaar van mijn dochter heb ik mijn eigen leven wel gemist. Ik doe nu wel meer leukere dingen en heb goed aan m'n netwerk gebouwd, dat is wel super belangrijk als single mom. Maar volgens mij doe jij dat al helemaal super, dus het zal wel goed komen met jou!Liefs Myra

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Jun 2015

Sinds ik moeder ben heb ik meer vrije tijd, ben minder gaan werken en meer met mijn zoon bezig. Ik geniet ervan om samen te zijn. Ik kan altijd spontaan afspreken, mijn partner is er dan, dat is het voordeel als je als stel een kind hebt. Er is een vaste avond in de week dat ik iets 'alleen' doe zonder kind en man. Kom dan laat thuis, moet kunnen :)

Reactie plaatsen