Sinterklaas bij beide ouders vieren?
27 november 2015 
4 min. leestijd

Sinterklaas bij beide ouders vieren?

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht…” Dé avond is bijna zover: pakjesavond! Het grootste cadeautjesfeest van Nederland. Samen liedjes zingen over Sinterklaas, pepernoten en gevuld speculaas met het gezin, toch? Maar wat nou als je gescheiden bent en je weet niet goed wat je aan moet met pakjesavond?

Viert de één het wel, de ander niet? Sinterklaas bij beide ouders vieren?

Wat een hectische tijd is het, Sinterklaas. Kinderen die hieperdepieper door school, thuis en op straat rondrennen. Wat brengt het een “gekte” bij iedereen omhoog, ook bij de volwassenen. Want ja, je moet cadeautjes scoren van de verlanglijstjes. En het is zo druk in alle speelgoedwinkels. Om gek van te Sinterklaas bij beide ouders vierenworden. Het geld dat mensen eraan uitgeven is soms verbazingwekkend. Armen vol met dozen spelletjes, poppen, knutselspullen, etc. En dan zo even €250 neerleggen bijv. Maar vooral de kinderen, daar brengt het een hoop bij los qua emoties. Dan merk je ook dat het voor sommigen gewoon te veel indrukken zijn, té druk, té veel Sinterklaasliedjes, té veel knutsels, dan komt Sinterklaas bij de voetbal, dan op school en schoentje zetten thuis, op school, bij opa en oma…en ga zo maar door. Als ouders ben je er zelf bij om daar orde in te scheppen voor je kind(eren).

Maar je bent uit elkaar…twee huizen, dus dan toch ook twee keer Sinterklaas vieren? En dan de opa’s en oma’s, die willen vaak ook nog wel iets doen…andere familieleden, vrienden…

Hoe houd je de gekte beperkt voor je kinderen?

Ikzelf heb dit “probleem” ook. Voorheen vierden we het altijd met z’n allen, in één keer, gezin, mijn familie erbij, klaar. Eén avond, punt. Vorig jaar hebben mijn ex en ik het beiden apart van elkaar gevierd. Ik op de dag zelf, want toen waren ze bij mij. Nu zijn ze niet bij mij. Ik ben altijd wel van de tradities en wilde eigenlijk ook pakjesavond gewoon vieren. Maar mijn jongste zoon is 14 december ook jarig, dan nog de Kerst. Het is de duurste maand van het jaar voor velen. Ik zit zelf in de bijstand en knoop de eindjes aan elkaar. Ik had het met een vriendin over Sinterklaas en de maand december sowieso. Ik vertelde dat de jongens niet bij mij zijn dan. “Maar dan hoef je het toch ook niet te vieren schat?”….Euhm…dacht ik, maar dat kan toch niet? Ik “moet” het toch vieren? Ze zei: “Ze zetten bij jou hun schoentjes al geregeld in de tijd naar pakjesavond. Dan heb je toch ook aan Sinterklaas gedaan?” Dat is waar dacht ik.

En oh, wat zou het financieel schelen als ik het niet hoef te doen. Is dit egoïstisch? Sinterklaas bij beide ouders vieren? Dan dus niet, of klein ofzo…

Heb het voor mijzelf nu zo bedacht: Vijf december is de grote avond, bij papa. Daar krijgen ze al het moois en groots van hun lijstje. Als ze zondag bij mij thuis komen, dan liggen er nog wat kleine verdwaalde cadeautjes op hun kamer. Dit jaar passeert Sinterklaas verder snel mijn deur. Ik vind het Sinterklaas bij beide ouders vierenveel fijner om de verjaardag van mijn zoon iets groter uit te pakken. Ik zou mijn kinderen alles willen geven wat ik heb, al mijn spullen zou ik verkopen om hen te geven wat ze nodig hebben of om hen eens lekker te verwennen. Sinds ik in de bijstand zit en je niet alles maar met een pinpas kunt betalen alsof het lijkt dat je geld nooit opraakt, ben ik wel terug gekomen van het kopen van “spullen”. Het zegt niks uiteindelijk.

En voor allen die Sinterklaas vieren met al hun familie erbij, of vier keer bij vrienden, familie, kennissen, doe waar je je goed bij voelt. En als je geen goed overleg kunt hebben met je ex hierover en de kinderen zijn niet bij jou 5 december, doe wat goed voelt en wat jij kunt redden. Jijzelf weet wat je kind qua drukte kan dragen en wanneer hij/zij gaat flippen 🙂 Het wordt al steeds meer een feest waar mensen commentaar op hebben, discussies over voeren… Wat ik in ieder geval heb gedaan is foto’s van de verlanglijstjes gemaakt en door ge-appt naar mijn ex. Of hij dan vervolgens aan mij kon vertellen wat hij had gekocht, zodat ik weet wat ik eventueel nog kan halen voor kleinigheidjes. Ik heb zelf ook een zoon met PDD-NOS, dus die vindt het al snel te druk. Dus voor hem en zijn broertje houd ik het rustiger thuis. Geen hysterie, ja, af en toe doe ik de muziek keihard aan en dan staan we te dansen op de Club van Sinterklaas: “Ooohohweeoh, gelukkig is de club van Sinterklaas.. met onze pietenpruiken en mutsen op. Dat vind ik al Sinterklaas 🙂

Hoe vier jij je Sinterklaas met je kind(eren)? En hoe doe jij dat i.v.m. je ex? Laat je reactie hieronder achter 🙂

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Nov 2015

Ik snap het helemaal! Sint, Kerst, Oud en Nieuw en mijn zoontje is toevallig ook jarig in december.... Half november krijg ik het al benauwd..... Gelukkig vieren mijn ex en ik Sinterklaas gewoon samen met de kinderen.... Succes deze maand! ???

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Nov 2015

Herkenbaar.. Mijn dochter is dit jaar op 5 december bij haar vader, maar zondag vieren we het hier! Ik haal er niet minder om ondanks mijn wia.. want het zijn net de enige voordelen als kind van gescheiden ouder. Ik sprokkel door het jaar heen de kado's bij elkaar! Ikzelf ben 5 dagen later jarig en dat is slechts het begin van de verjaardagdrukte in de maand december (mijn Fam had het 9 maanden ervoor koud gok ik ;) ;) ) en dochterlief zelf is 31 december jarig! Ik weet dat mijn ex schoonfamilie ook kado's doet met kerst, en dan krijgt ze hier ook nog wel een kado maar niet zoals met Sinterklaas.. Al is het maar omdat ik anders van narigheid niet weet wat ik voor d'r verjaardag moet vragen.. En de maand is al duur zat zo!

Anonymous
Door

Anonymous

op 27 Nov 2015

Vorig jaar waren we net uit elkaar en hebben toen pakjesavond nog samen gevierd, waarna ik alleen naar huis ging. Nu viert ze de pakjesavond bij papa en als ze terug is bij mij pakken we de pakjes uit die de Sint achter heeft gelaten. Volgend jaar Sint bij mij en daarna word ze al bijna te oud voor de echte pakjesavond.

Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Nov 2015

Hier vieren we alle feestdagen samen. Mijn ex komt bij mij thuis en dan de jongens erbij lekker gezellig. Met de verjaardagen van de jongens doen we het vaak wel apart. Ik vier hun verjaardag groot en dan krijgen ze ook kadootje van hun papa. En dan gaat papa later met de jarige job wat apart doen. In februari wordt mijn kleine 6 In het weekend zijn verjaardag thuis en kinderfeestje de kosten worden gesplitst tussen mij en ex. En dan heeft hij een week later vakantie en dan gaat hij met papa iets ondernemen. Maar sint en eerste kerstdag is gewoon samen bij mij thuis. Dit wordt gedaan omdat de kids dit zo willen.

Reactie plaatsen