Sla een arm om me heen en hou van me
07 april 2016 
4 min. leestijd

Sla een arm om me heen en hou van me

Hou van me, als ik dat niet verdien. Want dan heb ik dat het hardst nodig…

Deze tekst kwam ik op Facebook tegen. Een spreuk van ‘Omdenken’ en het raakte mij. En waarom? Omdat ik deze tekst zo kan toepassen in het samenleven met mijn kinderen.

Ik heb twee fantastische jongens. Sociaal, open, authentiek, krachtige persoonlijkheden. Ik houd ontzettend veel van ze en de band die wij met z’n drietjes hebben, is er vanaf het allereerste begin geweest, zelfs toen mijn ex en ik nog bij elkaar waren. Maar dezezelfde jongens kunnen mij ook het bloed onder de nagels vandaan halen en kunnen zo vervelend zijn.

Ik zie hoe de jongens soms worstelen om hun eigen weg te vinden. De oudste die er een kei in is om de jongste in woorden ‘onderuit’ te halen. De jongste die zich dit heel erg aantrekt maar op zijn beurt ook precies weet hoe hij zijn oudere broer kan uitdagen. En ik? Ik spring er soms als een soort van politieagente tussen in. De ene keer bemiddelend, de andere keer echt kwaad. Waar ik mij dan nog het meest over verbaas, is dat de jongens elkaar het ene moment letterlijk in de haren vliegen om op het volgende moment in harmonie weer samen verder te gaan met het computerspel. In het alleenstaande ouder zijn, valt het me soms wel eens zwaar dat ik nooit een keer kan zeggen:

“Neem jij het even over, ik ga even een blokje om”. Het is 24/7 ermee dealen met alle ups en downs.

Het zijn kinderen

De jongens weten ook precies hoe ze mij moeten rakeBlog 01-08 foto 2n. Waar ik mij inmiddels steeds meer van bewust wordt, is hoe hun opmerkingen een ‘trigger’ zijn om mij te raken in mijn verleden. Dat ik heel vaak reageer vanuit deze geraaktheid. Het wordt mij duidelijk dat hun opmerkingen niet bedoeld zijn om mij te pesten, maar dat zij reageren vanuit hun puberale gedrag. Dat ik op die momenten vaker moet denken ‘het zijn kinderen’. Heel verhelderend om dit te zien, maar het is niet altijd even gemakkelijk om ermee om te gaan.

Wat ik inmiddels ook heb ervaren, heeft te maken met de tekst boven het blog. Dat heeft te maken met die momenten dat de jongens dwars en vervelend zijn. Dat hun gedrag mij irriteert en boos maakt. Onderhand weet ik, dat wanneer ik er dan voor kies om gewoon de armen om hen heen te slaan en letterlijk de veiligheid te bieden, dit heel vaak helpt. Hoe vervelend de manier ook is waarop ze dit uiten. En nee, dat lukt me niet altijd. Vanmiddag koos de jongste voor duidelijk ‘nee, dat doe ik niet-gedrag’. Hij moest namelijk naar zijn vader en dat willen ze liever niet dan wel. Ik schoot in verdriet, lees ‘slachtofferrol’ en ging in de uitleg. Ik had veel beter vragen kunnen stellen wat er nu eigenlijk was. Of simpelweg zeggen:

“Vervelend dit gedrag van je, maar ik hou van je.”

Ook voor mij…..

Blog 01-08 foto 3Maar ik kan de tekst ook toepassen op mezelf. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met therapie en ik ga een keer per week naar de psycholoog. Ik wil eerst werken aan stabiliteit en structuur in mijn dagelijkse leven krijgen. Ik ben namelijk jaren vergeten om goed voor mezelf te zorgen en daarnaast heb ik al jaren strijd en spanning rondom omgang van de kinderen. Nu is alles een beetje in rustiger vaarwater en komt er bij mij veel los. Therapie is gewoon keihard werken en dat vreet energie, terwijl ik daar al een tekort aan heb. Het betekent ook, dat ik niet de leuke moeder ben die ik graag wil zijn. Ik ben sneller geïrriteerd en de tranen zitten soms hoog. Kortom, ik heb ook zo mijn onhebbelijke momenten. Daarmee kan ik de tekst ook op mezelf toepassen. Mijn gedrag is soms ook niet leuk want ik ben bang, boos en verdrietig en dat uit ik.

Onder die uitingen ligt vooral een behoefte ‘sla een arm om mij heen, hou van me’.

Het is een weg van vallen en opstaan. Maar de weg van verandering begint met inzicht in jezelf en je bewust zijn van patronen. En vooral ook het bewustzijn, dat je mens bent en dat fouten maken mag. Geluk zit in de kleine momenten zoals even stoeien op de bank. Het zit in de lach om een opmerking die je kind maakt. Het zit simpelweg in ‘houden van’ en vanuit die basis kunnen wij alles aan!

Liefs, Mathilde

Raakt deze quote jou ook zo? Ik ben benieuwd hoe jij het ziet. Je kunt je bericht hieronder achterlaten. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Wat een mooi stuk en echt heel herkenbaar!

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Aug 2015

Heeeeel herkenbaar inderdaad. Mooi omschreven! Ik ben inderdaad ook bekend met die aanpak maar vergeet m gewoon altijd toe te passen... Alhoewel ik zo benieuwd ben hoe dit zou uitpakken. (Al doe ik dit bij mn 2 jarige peuterpuber maar nog niet ;))

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Aug 2015

Het lukt ook niet altijd om het toe te passen. Maar soms als je een quote leest, raakt deze je. Een andere die ik vaak tegen mezelf zeg als iets even niet lukt... "Ik kan altijd weer opnieuw beginnen".Hartegroet, Mathilde

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Nov 2015

Wauw wat zou ik graag in contact met jou komen. Ook ik heb inmiddels de stap genomen het psychologische traject in te gaan. Heb de intake en testen al gehad en eind deze maand is mijn adviesgesprek. Ook hier zijn er problemen qua omgang van mijn dochtertje met mijn ex.

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Nov 2015

Zo fijn te lézen dat ik niet de enige ben! Zo herkenbaar! Mooi!

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Nov 2015

Mooi en waar. Mijn 2 jarige peuter puber kan het nog niet echt waarderen

Anonymous
Door

Anonymous

op 07 Apr 2016

Wow. Deze kwam binnen. Zo herkenbaar. Geniet van kleine dingen. Maar blijft soms moeilijk om "goed" op de kinderen te reageren, als je tranen hoog zitten.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Jan 2017

Stort tillykke med din fødselsdag d. 8. aug. Det ville være skønt og en ekstra fødselsdagsoverraskelse til min datter Mia, som har fødselsdag i morgen d. 7. aug., og ikke mindst fantastisk for mig at vinde denne flotte give-away;O)De allerbedste hiesilrKarnnkarinmosgaard@hotmail.com

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2017

“The only good thing is,This is a world wide event.The poor in africa,asia will still be poor.”But they don’t have guns. America is gonna be a fun place when suburbs become the ghetto. Our lax gun laws will sure make this interesting when someone who used to drive a Lexus must now take the bus.

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2017

Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the last part I care for such info much. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2017

There's nothing like the relief of finding what you're looking for.

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2017

It's a pleasure to find someone who can identify the issues so clearly

Reactie plaatsen