Sorry laten zeggen door je kind, een goed idee?
17 september 2016 
3 min. leestijd

Sorry laten zeggen door je kind, een goed idee?

Waarom sorry laten zeggen door je kind geen goed idee is

Iedere ouder doet het. Ik zelf ook. Ik ben me er meer in gaan verdiepen omdat ik toch benieuwd ben hoe dit uit het oogpunt van het kind zal zijn.  Sorry laten zeggen door je kind, een goed idee? Zal dit werkelijk helpen voor een kind? Of helpt het meer voor jezelf?

th (1)

Sorry laten zeggen door je kind, een goed idee?

Sorry is eigenlijk een ander woord voor het spijt me. Het geeft aan dat je iets gedaan hebt waarvan je achteraf wenst dat je het niet gedaan zou hebben, of anders gedaan zou hebben.

Aangeven dat je ergens spijt van hebt, is op zich heel erg fijn. Als het gemeend is tenminste. Je geeft aan je verantwoordelijkheid te nemen voor wat je hebt gedaan en dat je het inziet.

Wat leert een kind eigenlijk van ‘gedwongen’ sorry zeggen?

  • Oneerlijkheid word beloond : het is belangrijker om aan de norm te voldoen dan je eigen gevoel te volgen. Ook al vond het kind het terecht, ze zeggen sorry omdat ze zien dat ze er niet onderuit kunnen. Ze zeggen het dan met frisse tegenzin. Of ze zeggen bij voorbaat al sorry, om geen gezeur te krijgen.
  • Het kind voelt zich niet gehoord. Jij als volwassenen wil je dat je kind op een goede manier gedraagt. Het kind voelt geen oprechte interesse in hem/haar.
  • Je kan met sorry je eigen verantwoordelijk ontlopen. Het gaat er niet om dat je werkelijk nadenkt over wat je doet of hoe je met andere omgaat. Het gaat in dit stuk erom dat je aan de regels houdt. En wat leert het kind niet? Dit is een gemiste kans om met het kind te praten over zijn emoties en invloed daarvan op zijn gedrag. Een gemiste kans om gehoord te worden en geholpen te worden met het sturen van het eigen gedrag.
  • Het kind leert niet uit zichzelf sorry te zeggen en hoe fijn dat soms kan zijn.
th (2)

Sorry laten zeggen door je kind, een goed idee?

Als je het zo bekijkt is sorry zeggen op zo’n manier niet zo’n goed idee. Toch doet iedere ouder het. Inclusief ikzelf.

En dan worden kinderen er soms nog op afgerekend dat het niet gemeend is. Haha ook een herkenningspuntje. Dus de bewustwording is bij mij vanaf vandaag wel een stukje geopend.

Ik heb door dit stukje geleerd om je kind uit zichzelf sorry te laten zeggen. Waardeer als het gebeurt. Hoe kan je je kind dit laten doen? Door dat je je kind op laat voeden met respect en zelf het goede voorbeeld geeft. Als je je kind zich veilig en geaccepteerd voelt, dan zal je kind uit zichzelf naar je toekomen en sorry tegen je zeggen over zijn of haar gedrag. Als jij je kind waardering geeft over zijn of haar mening zal het zich gewaardeerd voelen ook naar de buitenwereld.

Bizar he, dat het toch weer uitkomt op hoe jij overkomt op je kind. Zo word alles teruggekoppeld naar jezelf. Ook wel weer fijn, dat je zelf zo’n invloed hebt op je eigen kinderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen