Sparen voor je kind
15 september 2015 
6 min. leestijd

Sparen voor je kind

Sparen voor je kinderen

Met een bedrijf als How 2 Spend It en een bankier als echtgenoot, kun je je misschien voorstellen dat we overladen werden met spaarvarkens toen onze zoon Boaz geboren werd. Nu ben ik niet zo’n contant-geld-mens (heb nog geen stuiver op zak!), dus wij verdiepten ons in de andere mogelijkheden om te sparen. Ik, Joëlla, deel ze graag met je:

Beter vroeg dan laat beginnen

Je kunt nooit te vroeg beginnen met het sparen voor je kind, dus start gewoon vanaf de geboorte. Nu de basisbeurs is vervallen, is studeren niet meer zo vanzelfsprekend als het was. Om te kunnen studeren zonder eigen spaargeld, zal je kind in de toekomst altijd moeten lenen. Op zich geeft dit niet: lenen voor een studie zie ik als een investering, maar als het mogelijk is om met spaargeld te zorgen dat ze weinig tot niets hoeven lenen, is dat natuurlijk altijd heel fijn.

Hoeveel?Hoeveel je moet sparen, hangt af van je budget en het doel dat je wilt bereiken. Als ik terugkijk naar de eerste maanden dat Boaz net geboren was, viel er weinig te sparen. Ik moest veel dingen aanschaffen en de hormonen zorgden in de eerste maanden voor een gapend gat in mijn hand. Er werd toen dus weinig gespaard. Eenmaal hersteld, konden we het maandbudget weer even onder de loep nemen en wisten we wat we maandelijks konden missen. We zien regelmatig dat ouders de kinderbijslag apart zetten om voor hun kids om te sparen. Hou hierbij dan wel rekening in je budget met kosten voor bijvoorbeeld kleding, sport en opvang.

Hoe?

Er zijn grofweg drie mogelijkheden om te sparen voor je kind:

  1. Spaarrekening

vraagtekensEr zijn vele soorten spaarrekeningen met verschillende voorwaarden. Is het je bedoeling om niets op te nemen tot je kind 18 is? De meeste spaarrekeningen belonen deze lange spaartermijn met een hogere rente.

Voordeel: Flexibiliteit. Je kunt het geld opnemen wanneer je wilt (afhankelijk van de spaarsoort die je kiest).

Nadeel: De huidige rentestand is laag.

Wel eens gehoord van een Zilvervlootrekening?

De Zilvervlootrekening is ooit in het leven geroepen om jongeren te stimuleren om te sparen.

Deze rekening geeft op dit moment een goede rente. Je krijgt een variabele rente (aug 2015: 1,3%) + een bonusrente van 1% voor ieder jaar dat je op de rekening spaart met een max. van in totaal 10%. Momenteel geven andere kinderspaarrekeningen ca. 1,3% rente, dus dat maakt het wel interessant. Je kunt wel maximaal 600 euro per jaar sparen, dus in het geval van gulle suikerooms en -tantes, zul je hier alert op moeten zijn.

  1. Beleggingsrekening

Een beleggingsrekening is een rekening waar je een bedrag op stort (vb. maandelijks of in 1 keer) en waarbij je inleg wordt belegd met als doel om hier een goed rendement op te behalen.

Voordeel: De kans op een hoger rendement dan op een spaarrekening.

Nadelen:

  • De kans dat het rendement tegenvalt of dat je zelf verlies maakt
  • Bijkomende kosten van beheer en eventuele wijzigingen in je depot
  1. Spaarplan

vraagtekensEr zijn ook spaarplannen waarmee je kunt sparen voor je kind voor later. Dit zijn feitelijk spaarverzekeringen (dus geen spaarrekeningen), waarbij je een vooraf afgesproken bedrag bij elkaar spaart door je maandelijks inleg. Dit bedrag bestaat uit: je spaarbedrag + rendement – kosten. Deze kosten bestaan voornamelijk uit het beheer en een eventuele overlijdensrisicodekking. Tip: let goed op of je te maken hebt met een beleggingsverzekering of een spaarverzekering.

Voordeel: Een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te sparen. Je hebt namelijk een vast bedrag dat je (meestal maandelijks) betaalt en je kunt het er niet zomaar afhalen.

Nadelen:

  • Vaak hoge beheerkosten
  • Verlies van flexibiliteit

Op welke naam?

Je hebt twee opties: je kunt de spaarrekening op je eigen naam zetten of op de naam van je kind. Als je er voor kiest om het op de naam van je kind te zetten, zal hij of zij er vanaf de 18e verjaardag vrij over mogen beschikken. Jij hebt dan dus geen zeggenschap meer over of ze het aan hun studie gaan besteden, een eigen huis of een ander doel waar je wellicht minder vrolijk van wordt.

Schenken?

Een ander punt dat je mee kunt nemen in je keuze, heeft te maken met schenkingsrecht. Wanneer je het geld op je eigen naam hebt gespaard en het op de 18e verjaardag aan je kind wilt geven, wordt het bedrag gezien als een schenking. Staat de spaarrekening op het naam van je kind, worden de bedragen die jij of iemand anders jaarlijks geven gezien als schenking. Op de site van de Belastingdienst kun je er alles over vinden. Wat richtlijnen over wat je belastingvrij mag schenken anno 2015 zijn:

  • EUR 5.277 per jaar;
  • EUR 25.322 eenmalig, waarbij je kind zelf mag bepalen wat er mee gebeurt, of EUR 52.752 als minimaal die extra EUR 27.430 wordt gebruikt voor de financiering van een eigen woning of dure studie.

Al met al, heel wat keuzes die je moet maken wanneer je wilt sparen voor je kind. Nog geen zin om al die keuzes te maken, open dan gewoon alvast een spaarrekening en begin gewoon. Plan wel even een momentje in je agenda waarop je wel die keuzes gaat maken: laat van uitstel, geen afstel komen.

Sparen voor je kind, doe jij dat al en hoe heb jij het geregeld? Je kunt je bericht hieronder achterlaten, dank je wel!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 17 Sep 2015

Ik zet maandelijks een vast bedrag op de spaarrekening van mijn zoon. Hij is in aug geboren en ik ben in mei begonnen.. Ik zou niet weten of mijn budget het toestaat om dat in de toekomst te kunnen blijven doen, maar alle beetjes helpen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 17 Sep 2015

Ik spaar vanaf de geboorte van mijn zoon. Ik wil later graag zijn studie ervan betalen maar ook bijv zijn rijbewijs.

Reactie plaatsen