Sterk zijn, sterk worden
28 augustus 2016 
3 min. leestijd

Sterk zijn, sterk worden

De verwachtingen van de buitenwereld zijn onder andere sterk zijn. Deze verwachtingen zijn heel anders dan de werkelijkheid is. Je moet altijd maar lachen met een opgeheven hoofd. Je zou nooit even mogen janken of denken “jullie zoeken het maar even uit.” Voor hen is dat opgeven en je ‘zwakte’ laten zien.
Hoe kunnen wij onze kinderen zo goed mogelijk begeleiden en laten zien dat sterk zijn heel iets anders is?

Mijn defensie van sterk zijn is:
Sterk zijn is je gevoel uiten. Sterk zijn is af en toe even janken en jezelf weer herpakken.
Sterk zijn is vooral het beste uit jezelf en een ander halen en jezelf mogen zijn.
Sterk zijn is anderen helpen wanneer zij even niet sterk zijn. Jij bepaalt je eigen toekomst en sterk zijn is datgene volgen hoe jij dat wilt. Sterk zijn is je eigen grenzen kunnen aangeven en niet jezelf voorbij lopen. Sterk zijn is beseffen dat je niet alles alleen kan. Dat het oké is om hulp te vragen soms. Sterk zijn is niet iemand neerslaan en kijken wie hierin wint.

Iedereen heeft een periode in zijn of haar leven dat je in een dal zit. Het dal maakt niet uit, zolang je er maar uitkomt voor jezelf. Hoeft niet in de grote stappen die de wereld van je verwacht. Nee je eigen tempo en je eigen visie daarin.

Hoe belangrijk vind jij dat je kind zijn eigen pad volgt? Hoe mooier met jezelf als voorbeeld?
Ik vind het zeer belangrijk. Ik geloof oprecht dat dit de enige manier is waarop je gelukkig kan zijn. Mensen hebben toch wel altijd een oordeel over je klaar. Of je hun voorbeeld nou volgt of niet.

connected-1327191_640

Sterk zijn, sterk worden

En belangrijk, volg vooral je moederinstinct. Dan ben je al een heel eind. Alleen jij weet wat het beste is voor jezelf en je kindje.

Als je je even niet sterk voelt, ook jij komt eruit. Jij kan dat. Weetje waarom? Omdat je je soms even niet sterk moet voelen om weer extra sterk te worden. Je moet eerst het dal in geweest zijn om de top te bereiken voor jezelf. En als je van een top naar een dal gaat, moet je je eigen geluk weer terug vinden, die je verloren bent in jezelf.

Dus als je nu in een dal zit, besef goed wat jij precies in je leven wilt veranderen, stap voor stap en kom van de bank af. Wees realistisch en zoek er hulp bij als nodig is.

Onthou goed: jij bent het waard! Je kindje is het waard en het is jou taak als moeder zijnde om je kindje alles mee te geven om sterk te worden en te blijven in deze wereld die steeds meer af gaan dwalen. Dit zal niet altijd makkelijk gaan tijdens al die verschillende pubertijden haha! Maar je jij en je kindje zijn het waard om gelukkig te zijn en niet anders.

Leer je kindje met verschillende emoties omgaan. Jij hebt daar als moeder zijnde veel meer invloed op dan dat je denkt.Besef goed wat je je kindje mee wilt geven over de echte definitie van sterk zijn.

Dat zullen ze nodig hebben om dicht bij hunzelf te blijven en niet teveel bezig zijn met wat andere van zich zullen denken. Zorg dat je kindje weet dat hij/ zij het waard is om gelukkig te zijn. Tuurlijk zullen alle moeders dat doen, maar sta er eens extra bij stil wat jij werkelijk meegeeft aan je kindje (dat begint al vroeg) over sterk & gelukkig zijn.

Sterk zijn is een woord met veel betekenissen en 1 juist antwoord. Gelukkig!

Over de schrijver
Reactie plaatsen