Taarten bakken

Het wordt weer kouder buiten, dus is het ideaal om zelf of met je kinderen te gaan taarten bakken. Dus hieronder zullen we een aantal lekkere varianten neer zetten.

1. Cheesecake met vier soorten noten
Ingrediënten: 
  • 500 gr mascarpone
  • 150 gr ricotta
  • 100 gr roomkaas naturel (bv Philadelphia)
  • 4 eieren
  • 160 gr fijne suiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 55 gr brazilnoten
  • 50 gr hazelnoten
  • 45 gr pecanoten
  • 30 gr amandelen (gehalveerd)

Je maakt de bodem van:

200 gr speculaas koekjes (met amandelschaafsel)
55 gr roomboter + om in te vetten
Materialen:
Springvorm van 24 cm
Mixer
Bereiding:
  1. Laat de ricotta, mascarpone en roomkaas en de eieren op kamertemperatuur komen.
  2. Hak de noten grof.
  3. Verwarm de oven op 180 graden.
  4. Kruimel de speculaaskoekjes met de hand of met een keukenmachine tot kruimels. Smelt de roomboter en voeg toe aan de koekkruimels.
  5. Vet de springvorm in met een beetje boter. Schep de koekkruimels op de bodem van de vorm en verdeel gelijkmatig en druk iets aan. Zet de vorm 10 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.
  6. Meng in een kom de mascarpone, ricotta en roomkaas met een lepel goed door elkaar. Roer het merg van het vanillestokje er door (hoeft niet perfect gemengd te zijn).
  7. Mix met een mixer in een andere kom de suiker en de eieren tot een luchtig en romig geheel.
  8. Meng het eiermengsel bij het kaasmengsel en mix tot een egaal beslag.
  9. Schep de brazilnoten, hazelnoten en pecanoten door het beslag en verdeel over de speculaasbodem. Tik de vorm 3 keer op het het aanrecht zodat eventuele lucht er uit wordt gehaald.
  10. Strooi de amandelen over de bovenzijde van de cake. Zet de cake 50 min in de oven (ook 180 graden). Als de cake licht bruin is van de bovenzijde en een vaste structuur heeft zet je de oven uit en laat je de cake nog 20 min in de oven staan met de deur open. Laat hem daarna volledig afkoelen op kamertemperatuur en verplaats hem daarna in de koelkast.
 Tip: als je ervan houdt, kun je op de bovenkant van de taart wat kaneelpoeder strooien
2. Mini appeltaartjes
Ingrediënten:
  • 1 mix voor appeltaart + eventuele ingrediënten volgens verpakkingcake-802188_640
  • 3 appels
  • 1 theel kaneel
  • 50 gr suiker
  • Boter om in te vetten
  • Bloem om te bestuiven
  • 3 eetl paneermeel
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
Materialen:
Muffinvorm (met 12 vormpjes)
Bereiding:
  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Maak het appeltaart deeg volgens de verpakking.
  3. Vet de muffinvormpjes in. Bestuif je werkblad met bloem. Rol ¾ van het deeg uit en steek met een ronde vorm (kommetje bijvoorbeeld) rondjes er uit die iets groter zijn dan de muffinvorm zelf. Bekleed de vormpjes hiermee en bestrooi de de bodem met paneermeel.
  4. Schil de appels en snijd in kleine blokjes en meng met suiker en kaneel. Schep de stukjes appel in de vormpjes.
  5. Rol de rest van het deeg uit en snijd er dunne reepjes van. Leg ze kruislings over de appeltaartjes en druk de uiteindes zachtjes vast aan de buitenzijde van de gebakjes.
  6. Bestrijk met ei en zet ze ongeveer 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Lekker met slagroom of een bolletje ijs. Ook lekker met rozijnen of noten. 

3. Aardbeien yoghurt taart

Ingrediënten:

160 gr bloem, gezeefd
3 theel bakpoeder
120 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 bakje dikke griekse yoghurt a 170 ml (op kamertemperatuur)
2 grote eieren
25 gr boter gesmolten + een beetje om in te vetten
500 gr aardbeien
3 eetl aardbeienjam
40 gr aardbei jelly poeder (dr oetker)
3 eetl amandelen

Materialen:
Bakvom van ca 20 x 30 (of een ronde vorm)
Bereiding:
  1. Verwarm de oven op 180 graden. strawberries-99551_640
  2. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze.
  3. Breng 200 ml water aan de kook en voeg de jellypoeder toe en laat het al roerende oplossen. Schep de aardbeienjam er doorheen en klop met een garde tot een egale saus.
  4. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker 5 min met de mixer tot een romige massa. Schep met een houten lepel de yoghurt, bloem, bakpoeder en gesmolten boter er door.
  5. Vet een bakvorm in met een beetje boter. Giet het beslag er in en strijk glad. Verdeel de helft van de jelly er over en meng een beetje met de bovenste laag van het beslag. (als de jelly al een beetje was ingedikt kun je hem nog even verwarmen zodat hij weer vloeibaar wordt). Het lijkt misschien erg weinig beslag voor in z’n grote bakvorm maar in de oven zal het 2 a 3 keer zo hoog worden.
  6. Verdeel de helft van de aardbeien en alle amandelen over de cake en zet ongeveer 30 minuten in de oven. Haal de aardbeiencake uit de oven en controleer even met een sateprikker of hij gaar is van binnen. Giet de andere helft van de gelly er over en verdeel de overgebleven aardbeien er over en laat afkoelen. 

Hierbij drie heerlijk recepten om gezellig een paar dagen te kunnen taarten bakken! Geniet ervan en laat je reactie achter als je ze hebt gemaakt 🙂

Over de schrijver
Reactie plaatsen