Taboe op moederschap en uitgaan
22 mei 2016 
3 min. leestijd

Taboe op moederschap en uitgaan

Hoe vaak ik raar word aangekeken omdat ik soms ga stappen, verbaast me nog steeds. Het lijkt alsof je geen plezier meer mag maken als je een kindje hebt. Het lijkt alsof er een taboe op moederschap en uitgaan ligt. Ik heb geen idee wie dit heeft bedacht,  maar ik heb de laatste jaren wel een manier mee gevonden om ermee om te gaan.

De eerste keer dat ik ging stappen was ik weer redelijk op de been en ging ik gezellig met een paar vriendinnen. Ik weet niet zo heel veel meer maar weet wel dat ik het uitgaan heel erg anders ben gaan zien na de bevalling. Iets wat voor de bevalling ieder weekend een gewoonte was, werd nu een bijzaak. Ik was 20, redelijk jong en had gelukkig heel wat stapavonden gehad! Ik voelde me niet helemaal op me gemak in een kroeg waar ik voorheen iedere week helemaal los ging. Best vreemd eigenlijk!
Er stond een meisje naast me. Zij zag duidelijk aan me dat ik zwanger was geweest. Ze keek me een paar keer vreemd aan en ik was op zo’n moment best onzeker. Ik had een lichaam, dat nog opgezwollen was. Ik was tijdens de zwangerschap ook wel aardig wat kilootjes aangekomen. Ik was net moeder geworden en mijn hele wereld was in èèn ogenblik 180 graden gedraaid. Ik heb me ook een paar keer afgevraagd wat ik hier eigenlijk deed. Ik bedacht me toen:  Ik ga even genieten en denk even nergens aan.
Dat meisje kwam dichterbij me staan en was ongeveer van mijn leeftijd. Ze zei: ik snap niet wat je hier doet? Je bent moeder en hoort thuis te zijn bij je kind.
Ik keek haar aan en mompelde dat ze met d’r eigen zaken moest bemoeien.
Ik stond op dat moment gewoon versteld hoe mensen zich met elkaar proberen te bemoeien. Waar haalt ze het lef vandaan? Achteraf reageerde ik best onzeker omdat het voor mij ook allemaal nieuw was. Ik dacht zelfs even; zal ze gelijk hebben? Mag ik nu niks meer doen nu ik moeder ben?

Taboe moederschap en uitgaan

Ik schrijf  over dit onderwerp omdat ik duidelijk wil maken hoe belangrijk het is om af en toe een avondje voor jezelf te plannen, ook als je graag uitgaat dus. Het is zelfs bewezen dat het je een sterkere moeder maakt. Je zou je totaal niet schuldig moet voelen en de meningen van anderen mag je een dikke middelvinger ( in je hoofd) geven. Ik snap nu niet hoe ik mezelf ook maar even afgevraagd kon hebben of ze gelijk zou hebben.

Ik werk in het weekend, als mijn zoon bij z’n vader is, in een kroeg. Ik kan je vertellen dat het heerlijk is om even je eigen ding te doen. Te doen waar je nog meer goed in bent dan alleen moeder zijn. Het maakt me sterker als moeder zijnde en mensen(buitenstaanders) hebben geen enkel idee hoe belangrijk het om jezelf buiten je moederschap te ontwikkelen in dingen waar je in uitblinkt.
Dit heeft me zeker op verschillende fronten sterker gemaakt. Het is natuurlijk ook heerlijk om lekker tussen de mensen te zijn en mijn zoon heeft er geen last van. Dus alleenstaande moeders:
– Zorg dat je zeker één keer in de maand een leuk avondje plant. Ik heb een vaste oppas. Voor degene die geen vaste oppas heeft; je ouders, je oma en opa of een bekende willen je vast heel erg graag helpen. Besef hoe belangrijk het is om niet in een sleur te komen van alleen moeder zijn. JIJ verdient het om ook even een avondje geen moeder te zijn.

– Als iemand iets tegen je zegt zoals ik hierboven vermeld dan zeg je: ik ben blij dat jij zo goed weet wat goed voor mij is! Bedankt voor je advies maar ik kan prima zelf mijn leven leiden. Als ik hulp nodig heb, dan ben je de eerste 😉
Dit heb ik ook een paar keer vermeld als antwoord.  Ze staan dan gelijk met de mond vol tanden. Het lucht ook wel op, om even te laten zien hoe sterk wij als alleenstaande moeders zijn.

Laat je dus niet onder de tafel  praten, want jij weet wat goed voor jou is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen