Te oud of te jong zijn voor een kind?
11 augustus 2015 
4 min. leestijd

Te oud of te jong zijn voor een kind?

Ik hoor heel vaak “wow dan ben je wel een jonge mama”. En telkens is mijn antwoord hetzelfde “ik kan hopelijk wel langer genieten van het moederschap”. Ik ben 24 jaar en heb een dochter van een halfjaar. En ik vind mezelf echt niet te jong, trouwens wat zou dan de ideale leeftijd moeten zijn dat je moeder wordt? En bestaat er een ideale leeftijd? Is er zoiets als ‘te oud of te jong zijn voor een kind’? 

11201171_891319654256266_3215135140356414971_nMijn oma was 42 jaar toen ze voor de eerste keer moeder werd.  Ze had al 2 miskramen gehad en toen ze dacht dat ze in de overgang kwam of zoals zij altijd zei in de jaren, ging ze de mooiste jaren beleven.

Mijn oma was echt een traditionele huismoeder en ze was een goede moeder. Toen mijn moeder 25 was en mijn oma inmiddels 67 was kwam ik in haar leven. Ze heeft 21 jaar van mij kunnen genieten en ik van haar! Wel merkte je dat ze op leeftijd was, een dagje samen naar een  pretpark met oma? Dat kon helaas niet, haar knieeen waren op van het jaren lang op de knieeen het huis poetsen. Mijn oma was een gezellige ‘kook oma’ waar alles kon en mocht. Maar ze werd langzaam maar beetje ouder en ouder. 13 jaar lang heeft mijn moeder haar 13 uur per dag verzorgd. En ik? Ik hielp ook mee waar ik kon helpen. Maar na 13 jaar, toen oma echt dement was en niet meer zelfstandig kon wonen en constante verzorging nodig had, hebben mijn moeder en ik de zorg uit handen moeten geven en is ze naar een verzorginshuis gegaan. Daar kwam de klap van de leeftijdsbarriere pas echt!

Mijn moeder, die netjes naar de familiegesprekken ging en sowieso iedere week minstens 3 x nog naar oma ging, werd vaak afgewezen. Telkens als ze om informatie vroeg aan een nieuw personeelslid, werd ze afgescheept met “laat je moeder dat maar vragen”. Telkens kon mijn moeder dan uitleggen dat oma, haar moeder was!

En hoewel je wist dat het ooit ging gebeuren, was dit geen makkelijke periode voor ons! Ik die midden in mijn puberteit zat en oma die dementeerde. Hoe ga je dan als moeder van de puber en dochter van de dementerende ouder hiermee om? Je ziet de 2 vrouwen in je leven waar je het meeste van houdt veranderen. Mijn moeder was toen zelf inmiddels 42 en ze besefte zich dat ze blij was dat ze op haar 25 e mij had gekregen.

11836808_899999726721592_7705728371440070901_nMijn moeder die nu 49 jaar is, is trotse oma van mijn prinsesje. En hoe anders is ze als oma, als dat mijn oma was. Met zijn drietjes trekken we er vaak op uit en we gaan zelfs samen op vakantie. Als mijn meisje wat ouder is, zegt ze al dat ze mee gaat naar de pretparken en dingen die mijn oma helaas niet kon. 

Mijn conclusie is dat alle moeders op welke leeftijd dan ook goede moeders kunnen zijn. Ik heb een Top oma gehad, die als een soort 2e moeder voor mij was. Het mooiste wat ik geleerd heb van mijn moeder als ze weer eens in het verzorgingshuis haar uitleg moest geven “ik neem het te allen tijde op voor kleine kinderen en demente mensen, die niet of niet meer voor zichzelf kunnen praten”.

11855609_899999993388232_1693522375221340486_nMaar niet alleen ik krijg te horen dat ik een jonge moeder ben, ook mijn moeder krijgt vaak voor de kiezen dat ze een jonge oma is. Soms als mijn kleine met mijn moeder op pad is, wordt vaak gevraagd of mijn prinsesje nog een nakomeling is. Het gaat soms zo ver dat ze om een ID vragen. Met deze blog wil ik laten zien dat leeftijd niks uitmaakt! De een vind je te jong, de ander vind je vanaf een bepaalde leeftijd te oud? Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je de tijd benut die je hebt en de liefde die je als moeder geeft.

In dierbare herinnering Elisabeth Dohmen-Holtus 

9-2-1924 – 5-7-2013

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Aug 2015

24 jong? Het is maar net hoe je er zelf in staat. Ik was 25 toen mijn eerste geboren werd. Ondertussen is ze 17 en mijn jongste 15 jaar. Ik krijg ook vaak te horen 'Jee, dan was je vroeg moeder.' Ik vind dat zo'n vreemde reactie. Voor mijn gevoel was dat helemaal niet jong. Mijn dochters zijn blij met een 'jonge' moeder en 'jonge' oma en opa. Mijn ouders waren 50 toen mijn oudste geboren werd. Ze hebben heel wat logeerpartijtjes en uitjes met opa en oma mogen beleven. Voordeel van jong moeder zijn, is dat de kinderen ook het huis uit gaan als je je nog steeds jong voelt. ;-) Laat iedereen lekker moeder/vader worden wanneer ze dat zelf willen. Dat lijkt me het aller beste! :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Aug 2015

Ik vind je helemaal niet jong hoor op je 23ste. Jongste moeder op de wereld is een 11 jarig meisje en oudste moeder is een 65 jarige vrouw als we het nieuws moeten geloven. Tsja, dat zijn andere verhalen. Mijn moeder was 18 toen ze trouwde, 20 toen ze mijn zus kreeg en 23 toen ze mij kreeg. Ik heb mijn dochter op mijn 29ste gehad, wat voor mij persoonlijk laat was. Ik wilde altijd op mijn 25ste een kindje. Mijn moeder is bijna 55 en nog lekker jong en 'fit' om met mijn kind om te gaan. Wat ik opzich heel fijn vind. Mensen hebben altijd wel hun vooroordelen, lekker niks van aantrekken! ?

Reactie plaatsen