Tijd voor jezelf vrij maken
03 september 2016 
4 min. leestijd

Tijd voor jezelf vrij maken

Veel moeders vinden het onwijs lastig om tijd voor zichzelf vrij te maken. Redenen hiervoor zijn vaak niet alleen agenda technisch, maar hebben ook met kosten voor oppas of schuldgevoelens richting de kinderen te maken. Zelf kende ik die schuldgevoelens maar al te goed. Toch heb ik, dankzij goede gesprekken met een psycholoog, dit los kunnen laten.

Hieronder een aantal tips

Tijd voor jezelf vrij maken

Tijd voor jezelf vrij maken

Laat het schuldgevoel los

Het is voor de kinderen geen ramp als hun moeder een dag per week vrij maakt voor zichzelf. Sterker nog: je laadt er van op. Je krijgt meer energie en wordt vrolijker.
Een moeder die (eerst) voor zichzelf zorgt, wordt een betere, lievere moeder dan wanneer de moeder zichzelf verwaarloost. Denk eens aan het voorbeeld van de instructie van stewardessen. Indien nodig moet je het mondkapje altijd eerst bij jezelf voor doen en daarna pas voor de kinderen. Oftewel: als je eerst voor jezelf zorgt, kan je beter voor anderen zorgen. Ditzelfde geldt voor brand. De Bhv’ers zullen het kennen: eerst voor jezelf zorgen, dan pas aan anderen denken. Pas dit principe ook eens toe op het vrijmaken van tijd voor jezelf. Je kind heeft niks aan een moeder vol stress, maar heeft veel meer aan de zorg van een ontspannen moeder die óók aan zichzelf denkt.

Plan een vaste dag voor jezelf

De frequentie maakt niet uit. Het kan een dag per week zijn, eens per 2 weken of eens per maand. Maak er een begin mee en kijk hoe dit bevalt. Doe op deze dag waar je zin in hebt. Is dit schoonmaken, doe dit dan. Wil je sporten, ga sporten. Wil je lam op de bank hangen, ook prima!

Breng je kind naar de opvang/oppas/gastouder

Ik weet dat heel veel moeders het financieel zwaar hebben, maar wanneer het enigszins mogelijk is: maak gebruik van opvang voor je kind. Als je werkt heb je recht op toeslag. Je hebt vaak recht op meer uren opvang dan dat je werkt. Zo kun je dus minstens een dag per maand gebruik maken van opvang terwijl je die dag vrij bent. Ik kan niet oordelen over het budget van een ieder. Voor mij persoonlijk vind ik dit het geld aan opvang waard, doordat ik meer relaxed ben als ik wat tijd voor mezelf heb.

Indien er geen budget beschikbaar is of je hebt geen recht op toeslagen, dan zou je kunnen kijken naar gratis oppas in je netwerk. Heb je geen of onvoldoende netwerk: probeer contacten te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen te regelen dat je soms ook op een kind van een ander past in ruil voor oppas voor jouw kind.

Mijn dochter breng ik af en toe een weekend naar opa en oma. Ze heeft maar een opa en oma en zij wonen wat verder weg. Doordeweeks heen en weer rijden voor een uurtje oppas is haast niet te doen. Ook kan mijn dochter af en toe bij de gastouder slapen. Probeer iets verder te kijken dan oplossingen die veel geld kosten. Zelf kies ik nooit voor een betaalde normale oppas. Ik maak liever gebruik van (erkende) opvang waar ik ook toeslag voor krijg. Dit is uiteindelijk beter voor mijn budget dan een betaalde oppas.

Zoek een sportschool met kinderopvang

Vaak is dit ook net iets duurder dan een normale sportschool. Toch loont het in mijn geval om er gebruik van te maken. Als ik een vrije dag heb, kan ik toch sporten en mijn dochter vindt het leuk.

Nodig vrienden/vriendinnen uit

Ik vraag regelmatig vrienden en vriendinnen te eten. Als ze er zijn en ik wil even een uurtje iets doen, dan vraag ik gerust of ze even een uurtje op willen passen. Zelden krijg ik nee.
Ze willen me graag even helpen en gunnen me even om naar de winkel te gaan zonder driftbuien van een lastige peuter.

Tijd voor jezelf vrij maken

Tijd voor jezelf vrij maken

Neem de tijd voor jezelf als je kind naar clubjes gaat

Als je kind even naar zijn clubje gaat, maak gebruik van die tijd om even iets voor jezelf te doen. Lees een boek of doe wat je zelf graag wil. Laat het huishouden even gaan, dat wacht wel.

Je zou anders kunnen prioriteren. Daar waar je eerst snel even de badkamer wil doen, zou je nu jezelf eens prioriteit kunnen geven. Probeer gebruik te maken van andere ouders, door hen je kind mee te laten nemen als ze naar een clubje moeten. Leg ook gerust uit dat je druk bent doordat je alleen bent.

Heb jij nog tips voor andere moeders om meer tijd voor zichzelf vrij te maken? Deel het met ons en laat een reactie achter! 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Jan 2019

[…] Tip 3: Maak tijd […]

Reactie plaatsen