3 tips om assertiever te worden
05 oktober 2020 
2 min. leestijd

3 tips om assertiever te worden

Het belang van assertiviteit 

Assertiviteit. Je kent het woord vast wel, maar heb je er ooit bij stilgestaan wat het precies betekent? En belangrijker nog, waarom het zo belangrijk is? Veel moeders staan hier namelijk niet bij stil. Ze hebben het tenslotte al druk genoeg met hun kind. Alhoewel dit natuurlijk erg begrijpelijk is kun je als alleenstaande ouder veel profijt van assertiviteit hebben.

Wat is assertiviteit?

Er zijn meerdere manieren om assertiviteit uit te leggen, maar ikzelf zou het als volgt omschrijven: ‘’op een vriendelijke maar duidelijke manier je grenzen en behoeftes aan kunnen geven’’. 

Assertiviteit is een eigenschap die wat mij betreft eigenlijk ieder mens zou moeten bezitten, maar moeders in het bijzonder. Jullie hebben tenslotte meer tijd en energie nodig dan de gemiddelde mens. Niet alleen om een kind op te kunnen voeden, maar ook om af een toe een beetje bij te komen van alle stress die dit met zich meebrengt! Hiervoor moet je soms ‘’nee’’ tegen bepaalde dingen zeggen. Het spreekt voor zich dat dit een van de drie tips is die ik je ga geven.

tips om assertiever te worden

3 tips om assertiever te worden:

  1. Leer ‘’nee’’ zeggen

Als alleenstaande ouder weet je waarschijnlijk als geen ander hoe het is om je handen vol te hebben. Naast je kind zijn er vaak nog andere dingen waar je aandacht aan moet besteden, zoals bijvoorbeeld je familie, het huishouden en een (bij)baan. Het komt daarom niet altijd even goed uit als men je ook nog eens voor andere dingen gaat vragen. Vandaar dat het fijn is wanneer je instaat bent om af en toe iets te kunnen weigeren. Dit voelt misschien egoïstisch, maar dat is het niet. Je moet tenslotte ook af en toe aan jezelf denken.

  1. Durf hulp te vragen

Ondanks dat je het waarschijnlijk gewend bent om hard te werken hoef je het niet altijd maar alleen te doen. Ieder mens kan af en toe een steuntje in de rug gebruiken en jij bent daar waarschijnlijk geen uitzondering op. Wees daarom niet bang om eens hulp te vragen. Assertiviteit betekent niet alleen je grenzen aangeven, maar ook je behoeftes kunnen delen.

tips om assertiever te worden

  1. Voorkom dat je onredelijk wordt

De laatste tips om assertiever te worden: Ondanks dat je soms dus wat meer aan jezelf mag denken is het wel belangrijk dat je niet onredelijk wordt. Als bijvoorbeeld altijd ‘’nee’’ tegen iedereen zegt (wat verder prima is) kun je natuurlijk niet verwachten dat anderen wel voor jou klaarstaan. Het beste is het om af en toe anderen te helpen en daarbij soms ook hulp voor terug te krijgen. De juiste balans hierin vinden kan lastig zijn, maar oefening baart kunst.

Ik kan me voorstellen dat het onwennig voelt om aan je assertiviteit te gaan werken, maar als je eenmaal begonnen bent dan blijkt het vaak makkelijker dan gedacht. Daarbij ga je er ongetwijfeld veel profijt van hebben. Ik hoop dat deze tips om assertiever te worden je gaan helpen!

Dit blog is een advertorial en geschreven door Vera Franssen van Vitaal Gezond

Over de schrijver
activity tracker
Door

activity tracker

op 08 May 2021

IK DENK BIJ VITALITEIT EN OUDER WORDEN OOK AAN BEWEGEN. OP HET NU WANDELEN, FIETSEN, HARDLOPEN IS. Een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn bij afvallen. Hij helpt je bewust te worden van je dagelijkse beweging, slaap en voedingspatroon. Ook toont de activity tracker je progressie.

activity trackers
Door

activity trackers

op 15 Nov 2021

Assertiviteit heeft voor mij ook een directe link met gezond bewegen. Wanneer je goed beweegt zit je beter in je vel, waardoor je een assertievere houding aanneemt. Sinds ik train met mijn activity tracker heb ik een veel bewustere, assertievere en positievere houding gekregen.

Reactie plaatsen